Omgaan met een narcist als partner… het is niet de ideale relatie die je gehoopt had.
Je voelt je vreselijk onzeker, je raakt je zelfvertrouwen kwijt en je vraagt je zelfs regelmatig af of de fout niet bij jou ligt.
Daarom ga ik je nu alles vertellen over je het beste kunt omgaan met een narcist als partner.
Ook deel ik anonieme narcistische partner ervaringen van anderen zodat je een beter beeld krijgt hoe zo'n partner met narcisme te werk gaat.
Doel van dit artikel: Dit artikel is bedoeld om advies te geven over hoe om te gaan met een narcistische partner, aangezien het een uitdagende relatie kan zijn die onzekerheid en een laag zelfbeeld kan veroorzaken. Het artikel bevat inzichten over hoe een narcist zich gedraagt in een relatie, of een narcist een goede partner kan zijn, ervaringen uit het echte leven en tips voor het beheren van een relatie met een narcist.
Wat doet een narcist in een relatie?
Een narcist staat erom bekend relaties niet lang vol te houden.
Eenmaal een partner zijn narcistische voorraad niet meer aanvult gaat hij al snel op zoek naar iemand die dit wel doet. Maar ook jij als partner kan genoeg krijgen van zijn typisch narcistische kenmerken.
Omgaan met een narcist als partner kan een hele uitdaging zijn. Dat weet je vast wel, maar misschien vraag je je af waarom het zo’n uitdaging is. Wat doet een narcist precies in een relatie?
De reden waarom een relatie met een narcist zo moeilijk is, is omdat hij helemaal geen positieve bijdrage levert aan een relatie.
Met een narcistische man kun je niet praten over belangrijke onderwerpen zonder dat hij kritiek uit of je enthousiasme keldert.
Je vertelt dat je een drukke dag hebt. Je hebt een vergadering en daarna nog een evenement dat je in goede banen moet leiden. Je narcistische partner reageert nauwelijks… Als hij uiteindelijk toch een reactie geeft hoor je meteen een sarcastische ondertoon: “Als jij dat evenement net zo goed leidt als het huishouden zal er vast iets verkeerd lopen.”
Omgaan met een narcist als partner in huis kan ertoe leiden dat jullie alleen nog maar communiceren op een ‘need to know’ basis. Je voert gesprekken over eenvoudige, alledaagse dingen omdat je niet weer negatieve reacties wilt krijgen.
“Het is vroeg koud dit jaar.
“De zon gaat al snel onder de laatste dagen.”
“Komt de vuilniswagen vandaag langs?”
Is dat een interessante relatie? Daar is absoluut niets interessants aan. Maar om een of andere reden blijf je in deze toxische relatie waar geen verbinding meer mogelijk is, zitten. Je vraagt je af hoelang je dit nog volhoudt.
Een narcistische partner kan na verloop van tijd een relatie helemaal uithollen.
Je leeft samen met iemand maar je ervaart niet de diepte van een menselijke relatie waarin je dingen deelt met elkaar, elkaar opbeurt en aanmoedigt. Je kunt niet meer praten over je dromen en al helemaal niet over je angsten.
En wat gebeurt er dan?
Je gaat apathisch verder met een aangetast gevoel van eigenwaarde en een laag zelfbeeld. Je ervaart een gigantische leegte en vraagt je af hoe het zover is kunnen komen.
Je vraagt je af of het allemaal de moeite waard is. Zal hij veranderen en zal hij überhaupt ooit een goede partner kunnen zijn.
Lees ook: Narcistische partner ervaringen van anderen.
Kan een narcist een goede partner zijn?
Laat ons eerst even nagaan wat een gezonde relatie is.
Een gezonde relatie wordt gekenmerkt door eerlijkheid, vertrouwen, respect en een open communicatie. Je kunt jezelf zijn en je partner staat open voor jouw behoeften.
Hij leeft met je mee als het iets minder gaat. Daarnaast respecteren partners in een gezonde relatie ook elkaars onafhankelijkheid.
Nu je begrijpt wat een gezonde relatie is snap je vast ook dat de kenmerken van een gezonde relatie haaks staan op deze van een toxische relatie.
Toch zal een narcistische partner beweren dat hij van je houdt. Heel fijn voor jou om te horen want jij gaat er van uit dat als iemand van je houdt dit ook betekent dat hij een goede partner is.
Helaas… deze ballon moet ik doorprikken.
De vier woorden ‘ik hou van jou’ die voor jou zo belangrijk zijn hebben voor een narcist een heel andere betekenis dan ‘liefhebben’.
Hij gebruikt deze woorden alleen maar om over jou controle te kunnen uitoefenen en om zijn broodnodige narcistische voorraad aan te vullen.
Ook de wetenschap doorprikt deze ballon.
Twee recente studies onderzochten narcisme en toewijding in romantische relaties. Beide studies bevestigden dat narcisten weinig tot helemaal geen oprechte betrokkenheid vertoonden in romantische relaties.
Een partner die helemaal geen oprechte betrokkenheid vertoont in een relatie… Nee, dat is niet de definitie van een goede partner.
Hoe behandelt een narcist je in een relatie?
Een narcistische man (of vrouw) wil een partner die zijn gevoel van superioriteit bevestigt. Om hierin te kunnen slagen beschikt hij over een heel scala aan technieken.
Kenmerk 1: isolatie om je te controleren en te manipuleren
Een narcist zal je na zijn love-bombing proces proberen te isoleren van familie en vrienden. Zij weten wat je echt waard bent en dat ondermijnt zijn pogingen om je te manipuleren en te controleren.
Je kunt verwachten dat hij gaat roddelen over familie of vrienden zodat je minder geneigd bent om naar hen toe te gaan. Hij kan het je ook helemaal verbieden.
Kenmerk 2: narcistische woede om je bang te maken
Je komt thuis en je vraagt je partner wat hij die dag heeft gedaan. Hij barst in woede uit en beschuldigt jou ervan dat je denkt dat hij lui is.
Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat net het laag gevoel van eigenwaarde van de narcist aan de basis ligt van deze woede-uitbarstingen.
Je had het helemaal niet zo bedoeld maar door zijn woede-uitbarsting ga je op eieren lopen. Dat komt je narcistische partner goed uit want hiermee houdt hij jouw gedachten en gevoelens onder controle.
Kenmerk 3: gaslighting om je het gevoel te geven dat je gek bent
Het toxisch gedrag van je partner kan jou het gevoel geven dat jij degene bent die zich niet ‘normaal’ gedraagt. Zo probeert hij jou van een heel andere werkelijkheid te overtuigen.
Hij kan dingen zeggen als: "Dat is niet wat ik zei." Deze techniek kan zo goed werken dat je inderdaad gaat twijfelen aan jezelf.
- Vreemdgaan zonder schaamte
Narcisten hebben zo'n angst om hun narcistische bron te verliezen, dat ze altijd een back-up klaar willen hebben staan. Daarom gaan narcisten vaak vreemd.
Ze hebben er helemaal geen probleem mee om hierover te liegen. Confronteer je ze met hun leugens dan zullen ze óf in een slachtofferrol kruipen óf jou gaslighten.
- Liegen als standaard tactiek
Een narcist kan liegen als de beste en doet dit ook heel vaak. Soms liegt hij om een misstap te verdoezelen, andere keren is liegen nog maar eens een manier om controle uit te oefenen op jou.
Liegen is een standaard tactiek van narcisten. Het komt gewoon vanzelf en net daarom zijn ze er zo bedreven in.
- Constante kritiek om je zelfvertrouwen te ondermijnen
In het begin van jullie relatie vond je partner alles wat je deed of zei fantastisch.
Wanneer de narcist echter beseft dat je niet aan zijn onrealistisch hoge verwachtingen kunt voldoen wordt kritiek geven zijn favoriete manipulatietechniek. Hij laat je precies weten wat je ‘verkeerd’ hebt gedaan en wat je hebt gedaan om hem van streek te maken.
Op narcistisch misbruik rust maar al te vaak een taboe. Besef heel goed dat je niet de enige bent die een narcist als partner heeft (gehad).
Narcistische partner ervaringen van andere slachtoffers
Wil je leren omgaan met een narcist als partner? En ben je op zoek naar anonieme narcistische partner ervaringen?
Hieronder lees je enkele reacties van narcisme slachtoffers (gefingeerde namen):
Tina* – 45 jaar
“Ik gaf mezelf voor de volle 100% aan mijn nieuwe partner want ik had nog nooit zo’n attente vriend gehad. Ik plaatste hem op een voetstuk en deed alles wat hij van mij verlangde. Ik ben niet de persoon om elke week naar de kapper te gaan maar hij vond het fijn dat ik er goed uitzag, dus waarom niet… Thuis draag ik graag een spijkerbroek met T-shirt maar hij vond het fijn dat ik een sexy jurkje droeg, dus waarom niet... Na een tijdje voelde ik dat hij me wilde veranderen in een persoon die ik helemaal niet was. Ik praatte hierover met hem maar hij vond dat ik me aanstelde… Uiteindelijk verliet hij mij voor iemand die wel aan al zijn verlangens tegemoet kwam.”
Suzanne* – 42 jaar
“In termen van narcisme verliep onze relatie helemaal volgens het boekje: idealisering, devaluatie, afgedankt worden en uiteindelijk weer contact met mij opnemen. Het was pas toen ik meer leerde over dit gedrag dat ik te weten kwam dat ik zoveel jaren het slachtoffer was geweest van een narcist. Dankzij een lotgenoten community kwam ik er langzaam weer bovenop. Het deed me zo goed te weten dat ik niet alleen was en dat ik me niet hoefde te schamen dat ik in de val van een narcist was terechtgekomen. Voor mij een narcist als partner NOOIT MEER!!!”
Anouk* – 36 jaar
“Mijn ervaringen met een narcistische partner waren een brok ellende. Na een relatie van 3 jaar verliet mijn partner mij voor iemand anders. Mijn intuïtie had me al talloze keren gewaarschuwd maar ik negeerde mijn gevoel. Uiteindelijk had mijn intuïtie gelijk en hij vertrok. Na een tijdje stond hij weer bij me op de stoep omdat hij me zo hard miste. Ondertussen had ik dankzij het ‘Narcist de Baas’ programma heel wat geleerd over narcisme en wist ik dat hij hoovering-pogingen aan het ondernemen was. Ik ben er gelukkig niet ingetrapt. Ook zijn nieuwe vlam heeft hij na een tijdje gewoon aan de kant gezet.”
Sjaak* – 59 jaar
“Na 25 jaar huwelijk begon ik alles op een rijtje te zetten. De vernederingen, de hatelijke opmerkingen, de controle waar ik was en wat ik deed. Alles moest volgens haar wensen gaan en aan al haar verwachtingen moest voldaan worden. Toen ik mijn grenzen begon te stellen draaide het steevast uit op ruzie en ze diende een echtscheidingsverzoek in. Ik zou alles gedaan hebben om mijn huwelijk te redden, maar zij was niet bereid tot het sluiten van compromissen. Nu besef ik dat ik het slachtoffer was van een narcistische partner.”
Rachel* – 25 jaar
“Intens maar oppervlakkig, zo kan ik mijn relatie met mijn ex-partner het beste omschrijven. In het begin van onze relatie stelde ik mij helemaal open maar na een tijdje voelde ik alleen maar leegte en eenzaamheid. Hij deed alsof hij alleenrecht had over mij. Vrienden en familie mochten niet over de vloer komen en als ik hen wilde opzoeken wilde hij altijd mee. Hij was alleen in staat om te nemen, maar had zelf niets te geven. Ik voelde me als zijn persoonlijke bezit. Omgaan met een narcist als partner was voor mij vreselijk. De bom barstte toen mijn moeder in het ziekenhuis lag en ik haar niet mocht bezoeken omdat hij niet met mij mee kon die dag.”
*In verband met de bescherming van de privacy zijn de namen van de betrokkenen gefingeerd.
Je herkent deze ervaringen vast wel en je stelt je waarschijnlijk ook de vraag hoe je het beste omgaat met een narcist als partner. Daarvoor geef ik je nu belangrijke tips:
7 Tips Voor Omgaan Met Een Narcist Als Partner
Je hebt hierboven enkele narcistische partner ervaringen kunnen lezen. Wat kun je nou het beste doen als je het slachtoffer bent geworden van een narcistische partner?
Tip 1: zie de narcist voor wie hij werkelijk is
De eerste stap in het omgaan met een narcistische partner is accepteren wie hij is. Probeer hem niet te veranderen want hierin zul je toch niet slagen. Zo zit een narcist nu eenmaal in elkaar.
Tip 2: richt je niet op hem maar op jezelf
Een narcist werkt hard om in de schijnwerpers te staan.
Je zult al snel merken dat je in deze tactiek trapt en je eigen behoeften aan de kant schuift.
Doe dit niet! Sta niet toe dat je narcistische partner je wereld bepaalt. Jij bent net zo belangrijk. Herinner jezelf regelmatig aan je sterke punten, verlangens en doelen.
- Kom op voor jezelf
Vertel je narcistische partner hoe zijn gedrag je leven negatief beïnvloedt. Wees specifiek en consequent over wat niet acceptabel is en hoe je verwacht behandeld te worden.
Bereid je wel voor op het feit dat hij het niet zal begrijpen of er gewoon niet zal om geven.
- Stel grenzen
Een narcist heeft maar weinig gevoel voor jouw persoonlijke ruimte. Grenzen respecteren is voor een narcist vrijwel onmogelijk. Maar ook jij hebt recht op je eigen grenzen. Stel deze duidelijk en houd je er ook aan. Houd je je er niet aan dan zal de narcist je grenzen keer op keer doorbreken.
- Besef heel goed dat jij niet de schuldige bent
Een narcist kan zijn fouten niet toegeven en verantwoordelijkheid nemen. Hij zal altijd zijn negatieve gedrag op jou projecteren.
Laat je zeker nooit verleiden om inderdaad de schuld op jou te nemen. Je hoeft jezelf echt niet te kleineren om zijn ego te redden.
- Eis onmiddellijk actie en neem geen genoegen met loze beloftes
Narcisten zijn goed in het maken van beloftes. Voor een narcist dient een belofte echter alleen maar om zijn doel te bereiken.
Vraag om wat je wil en sta je mannetje. Sta erop dat je alleen zijn wensen vervult als hij rekening houdt met jouw behoeften.
- Zorg voor een ondersteunend netwerk
Een narcistische partner kan je helemaal uitputten. Daarom is het belangrijk steun te vinden in je directe omgeving. Dit kan door oude vriendschappen weer op te nemen of door de band met je familie te versterken.
Maar ook door narcistische partner ervaringen delen met lotgenoten kun je je bevrijden uit een toxische relatie.
Ik nodig je graag uit om de gratis ‘Narcisme Test’ te maken. Nadat je deze test hebt gemaakt krijg je ook het e-boek ‘Narcist Ontmaskerd’ toegestuurd.
Wil je direct in contact komen met anderen die net zoals jij het slachtoffer zijn van narcistisch misbruik, lees dan deze pagina aandachtig door en meld je aan voor de besloten narcisme lotgenoten community.
Ik ben nu 20 jaar met iemand die narcistisch is ik moet er mee stoppen ben bang voor de consequenties hij ziet werkelijk in ieder deel van mijn leven behalve mijn werk. Ik ben zijn projekt alles doet ie voor mij zegt ie.
Ik voel me leeg opgesloten in een relatie die niet normaal is.