Omgaan Met Tegenslagen? 6 Tips Die Direct Helpen

Misschien overlijdt een dierbare, krijg je een auto-ongeluk, laat je gezondheid te wensen na of kom je net uit een loodzware relatie.

Soms gaat het leven goed, maar soms lijk je geen licht te zien aan het einde van de tunnel.

Iedereen krijgt te maken met tegenslagen en het gekke is dat tegenslagen je leven in een heel nieuw perspectief kunnen zetten.

Ook al zullen de nodige klappen hard zijn. Maar hoe kan je goed omgaan met tegenslagen?

Hoe kun jij groeien door tegenslagen te verwerken en hoe kom jij vooruit in plaats van dat je stil blijft staan?

Ik help je graag met antwoord op al die vragen. In dit artikel leer je hoe je omgaat met tegenslagen die je in je leven zult tegenkomen.

Hoe kan je omgaan met tegenslagen in het leven?

Jouw partner verlaat het huis en komt niet meer bij je terug. Je huis staat in de brand. Je krijgt een miskraam of je onderneming dreigt failliet te gaan.

Laten we de koe bij de hoorns vatten. Tegenslagen kom je tegen in het leven. Of jij nu de Koningin bent of een administrator, iedereen krijgt vroeg of laat ermee te maken.

De een krijgt wat zwaardere tegenslagen dan de ander, maar voorkomen gaat gewoonweg niet. Je kunt jezelf gek laten maken door te negeren dat je beste vriend ziek is, maar je verandert er niets aan.

Aan jou is het dus de taak om niet te vechten tegen een tegenslag. Verzet je niet, zorg voor acceptatie en aanvaard dat jij een mogelijke tegenslag tegenkomt in je leven.

Een tegenslag gebeurt, daar doe je niets aan, maar hoe jij omgaat met een tegenslag is wel iets waar je zelf de regie over kunt hebben. Hoe je dit het beste kan doen?

Zorg dat je psychisch voorbereid bent om rechtop te blijven staan in zware tijden. Zorg dat jij sterk in je schoenen staat en je niet zomaar om laat duwen.

Hoe je dit doet leg ik je graag hieronder uit. Wil je meer weten over hoe je sterk in je schoenen kunt staan? Lees mijn artikel over zelfvertrouwen vergroten.


Bereid je voor op tegenslagen

Hoe kun jij volgende keer ‘waarom overkomt mij dit nu weer’ achterwege laten? Ik leg het je uit.

Het psychisch en lichamelijk aankunnen van tegenslagen begint bij een goede voorbereiding en: acceptatie!

Het accepteren van een mogelijke tegenslag en er niet tegen blijven vechten is het begin van jouw acceptatie en voorbereiding.

Uiteraard is het daarbij van belang dat je in gedachten houdt dat een tegenslag niet te voorkomen is en daarmee bereid je jezelf mentaal al voor een groot deel voor.

Daarnaast is het van belang dat jij goed voor je lijf zorgt. Je maakt je lichaam als het ware op voor een strijd. Denk maar aan mensen die het leger in gaan, zij moeten ook een zware (mentale) strijd aan kunnen met hun lichaam.

Als je daar ongetraind in gaat, zul je de strijd verliezen. Een aantal overduidelijke, maar noodzakelijke factoren beschrijf ik hier voor een gezond lijf:


Beweeg!

Maak iedere dag een wandeling of sluit aan bij een yoga-klas. Yoga zorgt buiten een sterk lichaam ook voor een rustiger hoofd. Ik schreef in mijn artikel over de positieve effecten van yoga.

Lopen maakt natuurlijke pijnstillende endorfines vrij in het lichaam - een van de emotionele voordelen van lichaamsbeweging.

Wetenschappelijk Bewezen: Een studie van de California State University, Long Beach, toonde aan dat hoe meer stappen mensen gedurende de dag namen, hoe beter hun humeur was.Eet gezond, en kies voor goede voeding

Wat je eet ben je. Het is een oud gezegde, maar het is een harde waarheid voor velen. Als jij veel ongezond eten naar binnen werkt, word je vanzelf ongezond.


Het is daarom van groot belang dat jij voor een goede gezondheid kiest voor goed eten, zodat jij sterk en opgeladen een tegenslag aan kan. Ik heb tips over hoe je mindful kunt eten en je bewust bent van de signalen die jouw lichaam je geeft.


Neem op tijd je rust

In deze tijd geven we onszelf enorm weinig rust. We willen harder en beter werken dan ooit.

Denk maar aan de verpleegsters en artsen die in tijden van Corona overladen zijn met werk en niet de rust kunnen nemen.

We moeten leren hoe we onszelf rust kunnen geven en op kunnen laden voor alles wat komen gaat. Dit kan ook op je werk. Ik geef je graag een aantal tips hoe jij mindfulness-oefeningen kunt doen tijdens je werkuren.

Als je deze voorbereidingen hebt getroffen sta je sterker om mogelijke tegenslagen aan te kunnen.


Tips om tegenslag te verwerken

Sta je al middenin een tegenslag en heb je niet de mogelijkheid gehad om je voor te bereiden, dan geef ik je graag een aantal tips mee hoe jij met een tegenslag zelf omgaat.

Tip 1: Acceptatie

Ik zeg het toch nog graag één keer. Accepteer dat een situatie verandert door een tegenslag. Accepteer dat je jezelf rot voelt. Accepteer dat vechten niet helpt.

Iets is verandert en dat komt niet zomaar terug. Wil je meer tips over hoe je een situatie kunt accepteren?

Ga naar dit artikel en leer alles over accepteren en loslaten van bepaalde situaties.


Tip 2: Maak het niet erger dan dat het is

Soms kan een tegenslag ook het begin zijn van iets heel moois. Wellicht zie je het in eerste instantie niet zo en baal je vooral van alles wat je overkomen is.

Maar waar een deur sluit kan een raam openen. Ofwel als een situatie verandert kan het ook nieuwe kansen met zich mee brengen.

Misschien is jouw ontslag in eerste instantie een donderslag bij heldere hemel, maar ontmoet jij hierdoor, omdat je eerder naar huis kon, de liefde van jouw leven.

Kijk niet achterom, maar durf vooruit te kijken en bestempel jouw tegenslag als een kans om een nieuwe weg in te kunnen slaan.


Tip 3: Verlam niet door je angst

Tegenslagen en angst gaan hand in hand, hierdoor kun je gemakkelijk in een slachtofferrol terecht komen. Zorg dat je je niet laat leiden door je angst en pak de draad op.

En bepaal ook waar je angst vandaan komt! Het limbisch systeem is krachtig; we hebben vaak een vervelend onderbuikgevoel op een situatie voordat we ons er bewust van zijn. Dit kun je zien als een darmreactie.

Studies hebben aangetoond dat we ons denkende brein kunnen gebruiken om ons limbisch systeem te beheersen als we twee dingen doen:

 • Herken wat er is gebeurd
 • Zeg tegen jezelf dat er geen reden is om met angst te reageren

Zodra we de aandacht vestigen op onze angsten, kunnen we ze in een ander en vaak objectiever licht zien.

Haal diep adem en vraag jezelf af: 'Heb ik overdreven gereageerd? Wat veroorzaakte deze stress of angstreactie? '

Aarzel niet om je angst vast te stellen en er wat tijd aan te besteden. Hoe meer je het leert kennen, hoe beter je het kunt beheersen.

Het vermogen om tegenslagen te overwinnen en verder te gaan is de definitie van veerkracht. Accepteer wat je niet kunt veranderen en kies voor een productievere reactie. Niemand houdt van stress en ongemak, maar ze kunnen je wel helpen groeien.


Tip 4: Wees comfortabel met ongemak

Het grootste deel van ons ongemak wordt gevoed door onze angsten - faalangst, angst voor verlies, angst voor schaamte, enz.

Als we angst eenmaal onder ogen zien, is het gemakkelijker om ons comfortabel te voelen met ons ongemak, omdat angst niet langer het monster is dat op de loer ligt in het donker.

Hoe meer we erover weten, hoe beter we de omstandigheden kunnen beheersen waardoor het zijn lelijke kop opsteekt.

We kunnen op zijn minst onze emotionele reacties voorspellen en onproductieve reacties vermijden voordat we onszelf saboteren. Het is mogelijk om je op je gemak te voelen met je ongemak.

Als je op gloeiend heet strandzand kunt lopen terwijl je je een weg baant naar het koele water van de oceaan, heb je de kern van een sterke geest. Het ongemak is er, je bent je ervan bewust en hoewel het niet geweldig voelt, bestaat het naast het plezier van een dagje strand.


Tip 5: Ben bereid op het ergste

Als je op dit artikel gekomen bent vanwege tegenslagen in je leven, dan weet je dat er regelmatig mee te maken krijgt.

De kunst is om daarop te anticiperen. Vraag jezelf af: "Wat is het ergste dat kan gebeuren?" Op die manier ben je nooit verrast door wat de dag brengt; in plaats daarvan ben je erop voorbereid.

Dit gaat niet over pessimisme, het gaat over de realiteit. Als we van tevoren over negatieve gebeurtenissen nadenken, verrast niets ons. 

Het is verstandig om elke denkbare tegenslag voor te stellen, zodat we plannen kunnen maken om hiermee om te gaan. 

In onderstaande video legt Eduardo Zanatta dat falen en tegenslagen een middel kunnen zijn om in te zetten om juist jouw succes te behalen.

Het blijven geloven en het blijven streven naar de weg die jij op wilt maakt dat jij van een tegenslag een succes kan maken.


Tip 6: Zorg dat je sterker in je schoenen staat

Om deze zware stof positief af te sluiten geef ik je nog een laatste gedachtegang mee. Een tegenslag kan jou helpen om beter te worden, het kan jou sterker maken, het kan jouw leven verrijken.

Blijf dus niet vastzitten in jouw zware gedachten over de tegenslag, maar kijk naar de mogelijkheden die het jou kan brengen.

Heb jij het gevoel dat je nog steeds focust op de negatieve kant van een tegenslag en vind je het moeilijk om een lichtpuntje te zien? Daar heb ik wat op gevonden. Ik heb voor jou een gratis e-book geschreven die ik het 'Zelfvertrouwen Geheim' heb genoemd.

Het geeft je de grootste kans om je zelfvertrouwen te vergroten, tegenslagen te overwinnen en je verborgen talenten optimaal te benutten.

Je leert een nieuwe kijk op tegenslagen, doorbreekt negatieve gedachten en je leert zware emoties te beheersen. Dit is de volgende stap voor als je steeds tegen obstakels en tegenslagen aanloopt. Kies voor geluk, de goede versie van jezelf en een gelukkiger leven.

En dat is precies wat ik wens voor jou! Ben jij hier klaar voor?

Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis naar je toe:

Ik zie je daar!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Dank u Vera.
  Dit steekt een riem onder mijn hart.
  Groetjes
  Geert Deweghe

  • Beste Geert,

   Fijn om te horen, daar doe ik het voor. Ik wens je heel veel kracht en sterkte toe.

   Liefs,
   Vera

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >