8 Simpele Tips Om Meer Veerkracht Te Ontwikkelen

Op dit moment wordt door de pandemie de veerkracht van de gehele wereld op de proef gesteld.

COVID-19 is meer dan gewoon een virus, het tast de economie aan, mensen verliezen hun banen en vaak worden ze beperkt tot het zoveel mogelijk in huis blijven.

Op dit soort moment is het belangrijk om veerkracht te tonen.

Je bent je baan verloren? Ga opzoek naar een nieuwe baan, sta open voor een baan in een ander vakgebied of volg een cursus of opleiding en besluit van deze negatieve situatie een positieve situatie te maken.

Ik neem jullie mee in de wondere wereld van veerkracht en ik zal jullie 8 handige tips geven om stress te verminderen en je veerkracht te vergroten. Je zult zien dat dit je leven een stuk aangenamer zal maken.


Wat betekent het hebben van veerkracht?

Voor we dieper induiken op de tips om meer veerkracht op te bouwen is het belangrijk te begrijpen wat we eigenlijk met veerkracht bedoelen.

Volgens het woordenboek betekent veerkracht het volgende: "Het vermogen om interne en externe mogelijkheden aan te boren om met een probleem om te gaan en de draad weer op te pakken."

Vrouw houdt elastiek met veerkracht voor zich uit

Woorden die met veerkracht in verband staan zijn bijvoorbeeld: elasticiteit, weerstand en vitaliteit.

Veerkracht is dus iets waar bijna elk mens op vroege leeftijd al mee te maken krijgt. Van kleine persoonlijke drama’s zoals de pestkop van de klas die je legobouwwerk omgooit naar grote drama’s als het overlijden van een familielid.

Echter, veerkracht is ook een heel complex iets. Zo kan het zijn dat iemand over enorme veerkracht beschikt op werk, maar in zijn of haar persoonlijke leven een stuk minder.

De ontwikkeling van je eigen veerkracht gaat meestal ook gepaard met je persoonlijke en maatschappelijke omgeving. Hoe meer veerkracht je om je heen ziet des te meer veerkracht je zelf ontwikkelt.

Teamsporten is daarom op jonge leeftijd een ideale manier om veerkracht op te bouwen.

Ik weet nog goed uit mijn eigen jeugd dat ik sommige momenten geen energie meer had om achter de bal aan te rennen, maar ik dat toch deed. Je wil immers niet je team in de steek laten.

Kinderen die voetballen

Het leven is het fijnste wanneer alles in balans is. Veerkracht is een belangrijke factor omdat het je leert de negatieve stress om te zetten in positieve energie.


Waarom is het hebben van veerkracht zo belangrijk?

Veerkracht is een proces van jezelf aanpassen in momenten van stress en daar sterker uitkomen.

Stress en jezelf naar beneden praten komt meestal voort uit familie of relatieproblemen, gezondheidsklachten, problemen op werk of financiële problemen.

Bal papier met stress erop in handpalmen

Door op deze momenten van stress op verschillende manieren veerkracht te tonen zal je doen laten groeien als persoon. Het zal je sterker maken en meer doen laten genieten van het leven.

Oftewel de positieve en negatieve ervaringen en emoties in het leven laten je meer waarderen wat je hebt. Maar vergeet niet dat het opbouwen van veerkracht iets heel persoonlijks is.

Wil je leren omgaan met stress? Lees dan: '14 tips om stressbestendig te blijven onder druk en spanning'.

Iedereen reageert anders op stress en trauma. Een bepaalde veerkracht methode kan heel goed werken voor de ene, terwijl een ander er totaal niets aan heeft. Daarom is het ook goed om vele verschillende manieren van het omgaan met stress te herkennen.

“It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent; it is the one most adaptable to change.” Charles Darwin

8 tips om meer veerkracht te ontwikkelen

1. Een positieve attitude helpt je overal bovenop

Je kent ze wel, van die mensen op je werk die op alles lopen te zeuren. Niets is goed in hun ogen.

Man zeurt op het werk

Het kan soms heel lastig zijn om niet mee te gaan in hun gedachtegang, maar doe het niet! Probeer te relativeren, probeer de humor van sommige dingen in te zien en probeer dit alles om te zetten in een positieve attitude.

En wie weet wordt deze positieve attitude dan ook opgepakt door je negatieve collega’s. Mocht dit niet het geval zijn? Een blokje om lopen doet wonderen. Je zult merken dat je brein tot rust komt.


2. De vier S’en methode

Een van de methodes om je veerkracht te vergroten is de vier S’en methode. Deze methode wordt in het Engels de ‘The Four S’s’ genoemd en hun pijlers zijn: support, strategy, sagacity en solution-seeking.

Strategie en oplossingsgericht denken

Na een dramatische gebeurtenis in je leven zijn de meeste mensen down en negatief ingesteld, maar bijna iedereen komt daar na verloop van tijd weer enig sinds bovenop.

Het hebben van ‘Support’ is daarin erg belangrijk. Probeer over je gevoelens te praten met iemand die dicht bij je staat en om jou geeft.

Heb een ‘Strategy’, zodat je niet steeds terugvalt in negatieve gedachten. Vervolgens hou jezelf vast aan specifieke materiele en immateriële zaken die helpen dit drama te verwerken.

Praten met vriendin

Dit is de derde stap, ook wel ‘Sagacity’ genoemd. Dit kan van alles zijn van een bepaald lied, boek of vakantie.

De laatste stap is ‘Solution-seeking’. Dit houdt in dat je zoekt naar hetgeen jou er bovenop gaat helpen. Dit zal je dan weer vaak bespreken met je familie en vrienden die dicht bij je staan.

Dit gehele proces duurt voor de ene een paar weken, maar kan voor de ander jaren duren. Geregeld dit gevoel bij jezelf oproepen zal je uiteindelijk de veerkracht geven om weer positiever in het leven te staan.

Lachende vrouw

3. Een gezond lichaam geeft je zin om te leven

Wanneer je mentaal niet helemaal lekker in je vel zit, dan zul je merken dat je ook fysiek steeds minder lekker in je vel zit.

Probeer bezig te blijven door te wandelen of te sporten. Je lichaam maakt zodoende endorfine aan en je energieniveau zal ook stijgen.

Sportende vrouw die meer veerkracht wil krijgen

Andere zaken die goed helpen zijn goed slapen en gezond eten en drinken dus niet te veel alcohol en ongezond eten.


4. Hou je bezig met zaken waar je veel voldoening uit haalt

Door voldoening uit bepaalde activiteiten te halen zal je merken dat je stressniveau zal dalen je positiever in het leven staat. Dit kan door betaald werk te doen, maar ook vrijwilligerswerk is voor veel mensen een ideale uitlaatklep.

Mensen helpen die het nog harder nodig hebben dan jezelf. De voldoening halen iemand te helpen zonder daar iets voor terug te willen geeft een positief gevoel.

Gelukkige vrouw die lacht

Het kan ook betekenen dat je een carrière switch maakt om de droom na te jagen, iets wat je daarvoor nooit hebt aangedurfd.


5. Stress speelt een mindere invloed op je leven dankzij meditatie

Neurowetenschapper Richard Davidson aan de universiteit van Wisconsin kwam er begin jaren 90 al achter dat meditatie helpt om je brein sneller van stress te laten herstellen.

Dankzij toestemming van de Dalai Lama, mocht Davidson hersenscans uitvoeren op verschillende monniken.

Dokter houdt een print van een hersenscan vast

Al snel bleek overduidelijk dat meditatie een positieve invloed heeft en ervoor zorgt dat stress veel sneller verdwijnt uit je lichaam dan bij mensen die niet mediteren.

Bekijk ook ons artikel met 5 korte meditatieoefeningen als je hier zelf mee aan de slag wil.

Het geheim zit volgens de professor erin dat de monniken hun baseline transformeren. Met baseline wordt bedoeld dat je brein in een rustige gemoedelijke staat verkeert. Wanneer de baseline meer solide is kunnen mensen stress in hun brein sneller laten verdwijnen.

Meditatie is dus een perfect middel om stress te bestrijden en meer positief in het leven te staan.

Mediterende vrouw

6. Zorg voor de juiste sociale contacten die je de juist support geven

Sociale activiteiten laten mensen vaak vergeten wat voor dramatisch periode in hun leven ze zitten.

Vrienden en familie kunnen die stress vaak wegnemen door goede gesprekken, leuke activiteiten waar alle stress zo van je schouders valt.

Ook op je werk is het belangrijk iemand te hebben die begrip kan opbrengen onder de hoeveelheid stress je staat. Het kan vaak zelfs betekenen dat je met collega’s deze stress ervaring gezamenlijk deelt.

Werk is namelijk de plek waar het meest stress wordt opgedaan door de mens. Een collega die ook je vriend of vriendin is perfect om gezamenlijk de veerkracht te vinden om door te gaan.

Vrienden op het werk

7. Herken stressfactoren

Het is belangrijk dat je stressfactoren kunt herkennen. Dit scheelt al een heleboel. Doordat je dit weet kan je een aantal stressfactoren in je leven uitschakelen en kan je stress alleen maar beïnvloed worden door factoren waar jezelf geen zeggenschap over hebt.

De telefoon en computer zijn bijvoorbeeld bekende stressfactoren waar je iets aan kan doen, door ze uit te zetten of geen geluid te laten maken zodra er berichten of e-mails binnen komen.

Social Media

Je hoort mensen die stoppen met sociale media niet voor niets zeggen dat ze veel minder stress ervaren en veel minder prikkels binnenkrijgen.


8. Mindfulness door middel van de SLOW methode

Leven met volle aandacht, oftewel mindfulness. Mensen gaan maar door met hun leven zonder goed te beseffen hoe het eigenlijk met ze gaat. Werk, familie, sociale activiteiten en hobby’s alles gaat maar door.

Tijd om eens stil te staan hoe je jezelf voelt lichamelijk en geestelijk is er niet. Behalve als je daar tijd voor maakt!

Man die voor zich uit kijkt in een berggebied

Psycholoog en psychotherapeut Björn Prins deed jaren onderzoek naar mindfulness en behandelde duizenden patiënten die stres gerelateerde symptomen hadden. Prins heeft om mindfulness onder controle te krijgen de SLOW methode bedacht.

  • De S staat voor stoppen, neem even pauze en wees alert op wat je lichaam je probeert te vertellen.
  • L staat voor landen. Adem rustig en langzaam en focus je op één ding tegelijk.
  • De O is van observeren, probeer je emoties, gedachten en lichaam goed te observeren. Sta open voor je eigen lichaam en wees bereid patronen te vinden. Wat maakt je blij, geeft je stress, maakt je boos enz.
  • De laatste letter is de W van wijsheid. Breng structuur in je gedrag in combinatie met je eigen waarden. Leer bewuste keuzes te maken. Zoek stresssituaties niet op en doe dingen die je ontspannen en positief in het leven doen staan.
Vrouw die aan SLOW doet voor meer veerkracht

Wil jij meer veerkracht ontwikkelen en een positiever leven leiden?

Deze tips om je veerkracht te vergroten, stress te verminderen en je leven positiever en bewuster zijn nog maar het topje van de ijsberg.

De weg naar een leven wat volledig in balans is gaat over hobbelige wegen en ons e-book “Het Zelfvertrouwen Geheim” geeft je nog veel meer houvast op weg naar die perfecte balans.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>