Weinig romantische relaties zijn altijd rozengeur en maneschijn.
Bij iedereen steken relatieproblemen wel eens de kop op.
Maar als jij vaak denkt ‘ik kan mijn man niet meer verdragen’ dan voel je je waarschijnlijk allesbehalve lekker in je relatie.
Laat ik er maar meteen bij vertellen dat dit niet zo vreemd is.
Er rust hier een groot taboe op maar mijn ervaring heeft geleerd dat wel meer mensen soms zo over hun partner denken.
Doel van dit artikel: In dit artikel gaan we op zoek naar welke relatieproblemen het meest voorkomen en wat de oorzaken hiervan zijn. Ik geef je ook enkele tips om relatieproblemen op te lossen.
Relatieproblemen: wat te doen?
Een einde maken aan een relatie is niet makkelijk en gelukkig hoeft het ook niet altijd zo ver te komen.
Lijd je echter zodanig onder je relatie dat je zelfvertrouwen hierdoor helemaal zoek is geraakt of dat je een heel negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld?
Misschien is het dan omwille van je zelfbehoud wel tijd om erover na te denken een einde aan je relatie te maken.
Maar laten we vooral niet op de zaken vooruitlopen en even nagaan wat de meest voorkomende relatieproblemen zijn.
Voorbeelden van relatieproblemen
1. Slechte communicatie
Communicatie is de hoeksteen van elke gezonde relatie.
In de ‘rush’ van het dagelijkse leven vergeten partners vaak echt te communiceren.
Ga je ook nog eens communicatie uit de weg of durf je niet voor je mening uit te komen, dan is er meer aan de hand.
Een slechte relatie wordt gekenmerkt door niet openlijk over problemen te praten, door moeilijke kwesties te vermijden en door niet te luisteren naar elkaar.
Onderzoek door de American Psychological Association bij 136 koppels die tijdens de eerste vier jaar van hun huwelijk scheidden, wees uit dat een slechte communicatie hiervan de oorzaak was. Dit bleek een belangrijker oorzaak dan een gebrek aan toewijding of een teveel aan stress.
2. Emotioneel misbruik
Emotioneel misbruik ontstaat als je partner je leven probeert te beheersen.
Dit kan door intimidatie maar het kan ook andere manipulatievormen aannemen. Bijvoorbeeld gaslighting of ghosting. Dit zijn typische manipulatietechnieken van narcisten of zelfs psychopaten.
Freek en Marie zijn al een tijdje samen. Freek leek een liefdevolle en aanhankelijke kerel. Marie vond dat fijn. Ze had wel behoefte aan iemand die er altijd voor haar was.
Gaandeweg merkte ze echter dat Freek heel bezitterig werd. Ging ze met haar vriendinnen op stap, dook ook Freek daar plots op. Was hij ergens niet bij dan overlaadde hij haar met berichtjes om te vragen of ‘alles oké’ was. Als Marie thuiskwam vol verhalen liep Freek gewoon de deur uit.
Marie werd steeds onzekerder over zichzelf en over de goede bedoelingen van Freek.
Dit gedrag is eigenlijk bedoeld om Marie in de gaten te houden en te voorkomen dat ze dingen doet waar Freek geen controle over heeft.
3. Onbestaand seksleven
Laat ons eerlijk zijn: als je een hectisch leven leidt en overspannen bent door stress dan staat je hoofd vaak niet naar seks.
Toch zijn er ook vaak andere redenen waarom je seksleven zo goed als onbestaand is.
Als jij je partner niet meer kunt verdragen dan is het heel normaal dat je geen zin meer hebt in seks met hem.
Misschien heeft je partner andere verlangens dan jij. Narcisten bijvoorbeeld kunnen heel dominant zijn en onredelijke eisen stellen op seksueel gebied.
Soms vindt een narcist zichzelf zo interessant dat hij niemand goed genoeg vind om seks mee te hebben, zelfs zijn eigen partner niet.
4. Slechte gewoontes
Zolang je je niet mateloos ergert aan de slechte gewoontes van je partner is er niets aan de hand. We hebben allemaal slechte gewoontes.
Relatieproblemen ontstaan als slechte gewoontes je zo gaan irriteren dat je hier helemaal niet gelukkig van wordt.
“Ach… wat moet hij weer opscheppen over zijn baan.”
“Jeetje… wat geniet hij toch van alle aandacht van zijn vrienden.”
“Wat hij vertelt is helemaal niet waar. Dit is een grote leugen!”
Herkenbaar?
De voorbeelden die ik heb aangehaald zijn typische kenmerken van narcisten. Een narcist staat graag – heel graag – in het middelpunt van de belangstelling. Hij zal er alles aan doen om zich zo interessant mogelijk te maken. Dat kan je heel erg op de zenuwen beginnen werken.
5. Jullie doen niets meer samen
Gelukkige stellen ondernemen samen dingen. Dat gaat van hun woning inrichten tot samen een terrasje doen (en daar ook van genieten). Maar ook samen nieuwe dingen ondernemen is kenmerkend voor een goede relatie.
Uit onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology, bleek dat koppels die samen deelnemen aan nieuwe en spannende activiteiten een betere relatie hebben en meer passie voor elkaar voelen.
Is dingen samen doen een hele opgave geworden? Gaan jij of je partner jullie eigen weg als het aankomt op hobby’s en sociale contacten?
Weinig tot helemaal niets meer gemeen hebben met elkaar leidt ertoe dat jullie zich niet meer verbonden voelen.
6. Je ziet geen toekomst meer samen
Mensen veranderen na verloop van tijd. Dat is normaal.
Misschien is je partner niet langer de Adonis waar je op verliefd werd. Misschien vraagt de baan van je partner veel meer tijd dan toen jullie pas samen waren.
Sommige stellen overleven deze veranderingen goed; ze veranderen en groeien samen naar een volwassener versie van zichzelf.
Verandert een van jullie echter op een ander niveau dan is het belangrijk dat je nadenkt over hoe je een bevredigende relatie kunt hebben met deze ‘nieuwe’ persoon.
Relatieproblemen ontstaan als je met deze veranderingen niet om kunt en met deze ‘nieuwe persoon’ geen toekomst ziet.
7. Je vertrouwt elkaar niet meer
Soms heb je helemaal geen reden om aan het vertrouwen van je partner te twijfelen, maar doe je dit toch. Vaak vindt zo’n gebrek aan vertrouwen zijn oorsprong in de kindertijd, dat hebben verschillende studies uitgewezen.
Soms zijn er echter duidelijke signalen die op ontrouw kunnen wijzen. Neemt je partner zijn telefoon altijd met zich mee? Gaat hij vaak de deur uit als hij een berichtje krijgt? Moet hij wel erg vaak overwerken?
Deze signalen kunnen - maar hoeven niet altijd - op ontrouw te wijzen. Twijfel je en vraag je je af of je je partner wel kunt vertrouwen, vraag hem dan of er een reden tot bezorgdheid is.
In een gezonde relatie proberen partners elkaar gerust te stellen en zullen ze hierover een opbouwend gesprek hebben.
Barst je partner in een driftbui uit en reageert hij heel agressief op deze vraag dan kan dit wijzen op een narcistische persoonlijkheid. Een narcist kan er zelfs jou van beschuldigen dat je hem bedriegt.
Hoe los je relatieproblemen op?
Een ongelukkige relatie is emotioneel slopend.
Je relatie zou een bron van troost en steun moeten zijn, niet een bron van stress en angst.
Wanneer een relatie wankel is, kunnen zelfs de meest onschuldige opmerkingen conflicten uitlokken. Er lijkt altijd wel iets onder de oppervlakte te sudderen. Misschien ga je elkaar vermijden om meningsverschillen te voorkomen.
Relatieproblemen oplossen kan door elkaar te herontdekken en door efficiënt, open en respectvol te communiceren.
De grote voorwaarde is echter dat deze ‘werkzaamheden’ wel van beide kanten moeten komen en dat beide partners bereid moeten zijn om in de relatie te investeren.
Wat maakt een relatie kapot?
Bijna iedereen start een liefdesrelatie met de beste bedoelingen.
Ik gebruik hier heel bewust het woord ‘bijna’.
Narcisten bijvoorbeeld zijn heel berekend in het aangaan van een relatie. Ook zij gaan relaties aan met de beste bedoelingen. Echter… alleen voor zichzelf.
Een narcist gaat zo doordacht te werk bij het aangaan van een relatie dat je helemaal niet doorhebt dat er misbruik gemaakt wordt van jou. Dit besef komt pas veel later…
Sta je op het punt een einde te maken aan je relatie dan is de kans groot dat je een van volgende zaken ervaren hebt:
Hoe weet je dat de liefde over is?
Als je bij dit artikel terecht bent gekomen heb je jezelf deze vraag waarschijnlijk al vaak gesteld.
Het is een vraag waarop alleen maar een subjectief antwoord mogelijk is.
Samen hebben jullie veel meegemaakt en je voelt een zekere band met elkaar. Maar als ergernissen steeds vaker de kop opsteken en als deze resulteren in relatieproblemen, waar leidt de liefde dan nog toe?
Op een gegeven moment kun je je dan ook de vraag stellen: “Waarom zou ik van iemand houden die me niet meer gelukkig maakt?”
Eenmaal je dit punt bereikt hebt dan komt vaak het besef dat de liefde over is.
Wat te doen aan een slechte relatie? 5 tips
Als jullie relatie niet fijn meer aanvoelt is dat een teken aan de wand om iets te doen aan jullie slechte relatie.
1. Ga na of jullie relatie nog kan gered worden
Alleen als jullie beiden evenveel inzet tonen om relatieproblemen te overwinnen met een open communicatie, eerlijkheid en zelfreflectie kan een toxische relatie nog gered worden.
Is een van beiden hiertoe niet bereid dan wordt jullie relatie redden natuurlijk heel moeilijk.
Blijft je partner liegen, bedriegen en dingen voor jou achterhouden? Blijven manipulatietechnieken doorgaan?
Helaas, jullie relatie zal niet veranderen en dan is het beter om elk zijn eigen weg te gaan.
2. Erken beiden verantwoordelijkheid
Beseffen jullie beiden dat jullie relatie moeizaam verloopt en willen jullie hier beiden aan werken, dan zijn jullie op goede weg.
Het erkennen van verantwoordelijkheden die jullie relatie schaden is van essentieel belang. Het weerspiegelt inzicht in zelfbewustzijn en zelfverantwoordelijkheid.
Jullie beiden moeten jullie aandeel kunnen erkennen in deze ongezonde relatie, van wrok tot jaloezie tot het niet uitspreken van zorgen en teleurstellingen.
3. Eis ruimte op binnen jullie relatie
In een toxische relatie is er vaak één partner die zichzelf of zijn eigen behoeften niet kan of mag uiten.
Je hebt je eigen mening maar je merkt dat je voortdurend iets anders doet dan wat je zou willen. Dit doe je om te voorkomen dat relatieproblemen escaleren.
Ben jij degene die angstig is om voor je mening uit te komen dan is het noodzakelijk je eigen ruimte binnen je relatie op te eisen. Laat je partner weten hoe je je voelt en dat jij een net zo’n belangrijke ruimte in de relatie inneemt.
4. Laat je stem horen
Loop je vaak op eieren om je partner niet van streek te maken?
Vermijd je om dingen te vertellen omdat je bang bent voor de reactie van je partner?
Dit zijn belangrijke waarschuwingssignalen!
In een relatie is het essentieel dat je je ontspannen voelt.
Laat je stem horen en vertel eerlijk waarom je afstand voelt tussen elkaar. Vraag je partner je gevoelens te erkennen zodat je het vertrouwen in de relatie kunt herstellen.
5. Zoek gezondere manieren om kritiek te uiten.
Kritiek uiten op je partner kan en mag, zolang dit maar op een respectvolle manier gebeurt en ook door beide partners als dusdanig wordt beschouwd.
Als je partner je bekritiseert op een veroordelende manier dan overschrijdt dit de grens van opbouwende kritiek.
Als je op alles kritiek krijgt en als je telkens moet horen wat je hebt fout gedaan of hoe je de dingen beter had kunnen aanpakken, dan is het heel moeilijk om je nog gewaardeerd te voelen.
Beter is om een dialoog op te bouwen waarbij jullie beiden naar elkaars standpunt kunnen luisteren.
Als je je partner echter gaat beschouwen als een ‘vijandige vreemdeling’ dan ziet het er echt niet goed uit en is het waarschijnlijk te laat om je relatie nog te redden.
Hoe maak je een eind aan je relatie?
Het heeft geen zin je vast te klemmen aan de spijlen van een relatie waarvan je weet dat deze niet beter zal worden. Als je voelt dat je niet langer gelukkig bent en je relatie je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde schaadt, verzet je er dan niet tegen om los te laten.
Het einde van je relatie zal gepaard gaan met verwarring en verdriet. Iemand verliezen, zelfs als jij degene bent die de relatie beëindigt, voelt als een deel van jezelf verliezen.
Zal dit voor nieuwe littekens zorgen? Ongetwijfeld. Laat deze emoties toe want je zult ook de kans krijgen om andere aspecten van jezelf te ontdekken.
Ben je ervan overtuigd dat je uit je ongezonde relatie wilt stappen, plan jullie breuk dan goed van tevoren.
Laat je partner duidelijk en met respect weten dat je een einde aan jullie relatie wilt maken. Bij een toxische relatie is het beter om niet te diep in te gaan op de onderliggende redenen. De kans is immers groot dat je partner een van zijn manipulatietechnieken zoals love bombing zal bovenhalen.
Verbreek na de breuk alle contact met je ex-partner. Hiermee vermijd je om in oude patronen terug te vallen. Hoovering is misschien een van je ex-partners favoriete technieken om je weer voor zich te winnen.