Stiltebehandeling Door Narcist? 4 Signalen + 6 Tips

Heb je ooit meegemaakt dat je partner of een familielid volledig zwijgt als je iets wilt bespreken?

Word je soms uren- of zelfs dagenlang genegeerd?

Deze oorverdovende stilte kan diep snijden en is een teken van iets ernstigers dan enkel ongemakkelijke stilte.

Zo behandeld worden door iemand die je lief hebt is niet alleen pijnlijk, het is abnormaal en ongezond. De stiltebehandeling is een vorm van emotioneel misbruik die niemand zou moeten ervaren of tolereren.

In dit artikel gaan we dieper in op de stiltebehandeling en krijg je tips om ermee om te gaan. 

Doel van dit artikel: In dit artikel kom je te weten wat stiltebehandeling is, wat de signalen zijn en waarom dit een van de meest geliefde manipulatietechnieken van een narcist is.

Omdat een stiltebehandeling je heel wat leed kan bezorgen bespreek ik ook hoe je hier het beste mee omgaat.


Wat is een stiltebehandeling?

Een stiltebehandeling is een manipulatietechniek die door narcisten vaak wordt gebruikt.

Het komt erop neer dat je partner je volledig negeert door uren-, dagen- of zelfs wekenlang te zwijgen.

Vrouw negeert de man die haar schouder vasthoudt

Het is een passief-agressieve vorm van emotionele mishandeling.

Ben je ooit zelf genegeerd geworden door je partner dan weet je vast hoe wreed dit kan zijn.

Een stiltebehandeling ondermijnt als het ware de fundamenten van je bestaansrecht. Het is alsof je voor je partner – waarvan jij dacht dat je er een sterke band mee had - helemaal niet bestaat.

Je wilt het uitschreeuwen van onmacht. Je smeekt om een reactie. Je maakt beloftes die je helemaal niet wilt maken opdat je partner toch maar zou reageren. Je ben bereid jezelf te vernederen om toch maar enige reactie te krijgen.

Je vraagt je af waarom je partner jou dit aan doet. Je krijgt geen antwoord op deze vraag en uiteindelijk zoek je de schuld bij jezelf.

Niet doen!

Er is een reden waarom een narcistische partner je zo behandelt. En de oorzaak van deze stiltebehandeling ligt zeker niet bij jou!

Maar voordat je verder leest, bekijk eerst onderstaande video:


Vrouw geeft stiltebehandeling aan haar vriend

Overzicht:

De stiltebehandeling is een manipulatietechniek van narcisten die je emotioneel ondermijnt. Het is bedoeld om je zelfwaarde te ondermijnen.


Waarom doet een narcist een stiltebehandeling?

Narcisten zijn heel subtiel in de manier waarop ze jou manipuleren.

Ze planten als het ware zaadjes in je geest die ervoor zorgen dat je gaat twijfelen aan jezelf, dat je je gestrest, verward en schuldig gaat voelen.

De uiteindelijke bedoeling van een stiltebehandeling is om (weer) controle te krijgen over jou.

Een narcist weet maar al te goed dat het niet makkelijk is samen te leven met iemand die je negeert. Jij als slachtoffer zal alles proberen om weer in zijn gratie te komen waardoor je meteen ook tegemoet zult komen aan zijn – vaak onredelijke – eisen en wensen.

Een onderzoek uit 2024 toont aan dat mensen vaak de stiltebehandeling gebruiken in relaties met personen die hen onvoorwaardelijk accepteren. 

De belangrijkste redenen hiervoor zijn gevoelens van pijn, woede en frustratie.

Daarnaast biedt de studie nieuwe inzichten in de machtsverhoudingen die spelen bij het gebruik van de stiltebehandeling, een onderwerp dat tot nu toe weinig onderzocht is.

Man probeert aandacht te krijgen tijdens stiltebehandeling en zwaait door het raam naar zijn vriendin

Als je dit ooit hebt meegemaakt weet je vast dat je hierdoor op eieren gaat lopen. Je voelt je niet op je gemak en je spant je in om je partner op zoveel mogelijk manieren te plezieren.

En dit is nu precies wat je narcistische partner wil.

Lees ook ons artikel over waarom een narcist altijd terugkomt en wat je hier tegen kan doen.

Hij wil dat jij je inspant om aan zijn behoeften te voldoen. Hierdoor wordt hij overladen met aandacht en dat vindt een narcist het einde.

Narcisten houden er niet van als je grenzen stelt en als je vasthoudt aan overtuigingen die niet met hun onredelijke eisen overeenkomen.

Mannetje staat op een podium en krijgt aandacht can zes andere mannetjes

Wil je je standpunt toch duidelijk maken dan is een stiltebehandeling hiervan vaak het gevolg.

Narcistisch misbruik kan psychologische en emotionele littekens achterlaten die je een leven lang met je mee kunt dragen.

Daarom vind ik het belangrijk dat je de signalen van een stiltebehandeling herkent.

Onderzoek heeft aangetoond dat genegeerd worden je zelfbeeld naar omlaag haalt.

Dit op zijn beurt leidt onvermijdelijk tot minder zelfvertrouwen waardoor je je nog meer aan je partner gaat vastklampen. En hiermee speel je weer in de kaart van je narcistische partner.

Overzicht:

Narcisten gebruiken stiltebehandelingen subtiel om controle over je te verkrijgen. Door je te negeren, planten ze twijfel en schuldgevoelens, waardoor jij harder je best doet om aan hun vaak onredelijke eisen te voldoen. Dit geeft hen de aandacht en macht die ze verlangen.


Signalen van een stiltebehandeling

Narcisten gebruiken stilte als een middel om macht te krijgen over iemand of om emotionele afstand te creëren. Als een soort straf, zeg maar.

Maar hoe kun je nu normale stilte onderscheiden van een stiltebehandeling?

Volgende signalen kunnen erop wijzen dat je narcistische partner met een stiltebehandeling de grens van emotionele mishandeling overschrijdt.

Hand die naar beneden wijst
  • Het zwijgen of jou op andere manieren negeren komt wel vaker voor en duurt uren, dagen of zelfs weken aan een stuk.
  • Je partner koelt niet eventjes af na een discussie maar gebruikt de stiltebehandeling om jou als het ware te ‘straffen’.
  • Jou negeren eindigt alleen als jij je verontschuldigingen aanbiedt, smeekt er mee op te houden of toegeeft aan zijn of haar eisen.
  • Je hebt je helemaal aangepast aan de eisen en verwachtingen van je partner en je eigen wensen opzijgezet.

Misschien heb je zelf al eens gezwegen om te voorkomen dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Helemaal niets mis mee.

Dit is een gezonde time-out en helemaal iets anders dan een stiltebehandeling.

Timeout geschreven in een klok die op een krijtbord getekend is

Stiltebehandeling versus time-out

Als jij en je partner niet op eenzelfde lijn zitten en vaak in conflict komen dan kan een time-out een oplossing bieden.

Een time-out is wat ‘normale’ mensen soms doen om alles op een rijtje te zetten. Helemaal niet slecht want dit kan constructief werken.

Het grote verschil is dat een time-out in onderling overleg gebeurt. Ook al vindt een van de partners dit misschien niet zo fijn, toch weet hij waar hij aan toe is en de keuze van de andere partner wordt gerespecteerd.

Vaak wordt er voor een time-out ook een bepaalde tijd afgesproken wat beide partners een geruststellend gevoel geeft.


Stiltebehandeling en stonewalling

Stonewalling in zijn eenvoudigste vorm kan een stiltebehandeling zijn. Door stonewalling weigert een narcist deel te nemen aan communicatie in een relatie.

Stonewalling kan echter ook andere vormen aannemen zoals gewoon weglopen uit de kamer als jij met je partner wilt praten over iets.

Een stenen muur

Door stonewalling worden heel wat problemen in een relatie helemaal niet meer besproken en dus ook niet opgelost.

Je voelt al een tijdje dat je partner iets verzwijgt. Je probeert het aan te kaarten, maar je wordt meteen afgeblokt. Je vraagt wat er precies aan de hand is, maar hij lost helemaal niets.

Met een kort antwoord: “Er is niets aan de hand!” legt hij jou het zwijgen op. Instinctief voel je dat je er beter niet meer over praat. Je krijgt als het ware te maken met censuur over een bepaald onderwerp.

Vrouw met plakband op haar mond waarop censored staat geschreven

Net zoals een stiltebehandeling is stonewalling een manipulatietechniek. De narcist wil over een bepaald onderwerp niet praten en legt door het feit dat hij niet reageert jou het zwijgen op.

Blijf je doorgaan op het onderwerp dan kan een uren-of dagenlange stilte hier het gevolg van zijn.

Overzicht:

Stonewalling is een vorm van stiltebehandeling waarbij een narcist communicatie blokkeert, wat conflicten onopgelost laat en jou emotioneel isoleert.


Voorbeelden van stiltebehandeling

Voorbeeld #1:

Een van je collega’s is met pensioen gegaan en dat willen jullie vieren. Jouw partner vindt het maar niets dat ze niet uitgenodigd werd en verwacht dat jij ook niet gaat. Je legt uit dat jij het feestje wel belangrijk vindt en je gaat. Ze reageert boos en verontwaardigd. ’s Avonds kom je thuis. Je partner reageert niet op je thuiskomst en gaat slapen.

’s Morgens zet ze koffie voor zichzelf en voor jou staat geen ontbijt klaar. Je vraagt haar waarom, maar je krijgt geen reactie. Het ontbijt verloopt in stilte, ze maakt zich klaar om te gaan werken en nog steeds heeft ze jou niet aangesproken. Bij het avondeten: hetzelfde ritueel. Je voelt je schuldig omdat je naar het feestje bent gegaan en je verontschuldigt je uitgebreid.

Bekijk ook de video van Dr. Ramani waar ze vertelt over narcisten en de stiltebehandling:


Voorbeeld 2:

Je partner komt ’s avonds laat dronken thuis. Bij het ontbijt spreek je hem erover aan maar hij ontkent dat hij gedronken had. Hij beweert dat hij zich al enkele dagen verkouden en moe voelt omdat hij hard werkt. Je had nochtans heel wat gestommel gehoord de vorige nacht en zijn ogen zijn rood doorlopen.

Nogmaals uit je je bezorgdheid maar hij beweert dat je je aanstelt. “Ach mens!”, is zijn laatste reactie. De komende dagen negeert hij je volkomen. Je stuurt hem verschillende berichtjes waarop geen reactie komt. Zo gaat het enkele dagen door tot je je verontschuldigd en zegt dat je hem gelooft dat hij niet gedronken had.

Man die zijn hand de lucht in steekt en naar de andere kant kijkt

Hoe omgaan met een stiltebehandeling?

Voor ik enkele tips geef hoe je het beste met een stiltebehandeling omgaat wil ik je eerst duidelijk maken wat je vooral niet moet doen.

  • Maak je niet boos want hierdoor kan de situatie escaleren.
  • Ga vooral niet smeken want dit moedigt het gedrag van een narcist aan.
  • Verontschuldig je niet want het is helemaal niet jouw fout.
  • Vat een stiltebehandeling niet persoonlijk op. Jij bent immers niet verantwoordelijk voor hoe je partner jou behandelt.
  • Als je helemaal niet van plan bent om jullie relatie te beëindigen, dreig hier dan ook niet mee.
Vrouw met een mok in haar hand zit bij het raam

Tip 1: gebruik een zachte aanpak

Je partner op een rustige manier aanspreken is vaak de beste manier om een stiltebehandeling te doorbreken.

Vertel je partner dat je hebt gemerkt dat hij niet reageert en dat je wilt begrijpen waarom. Benadruk dat je de dingen wilt oplossen.

Krijg je geen reactie, laat je partner dan weten dat je begrijpt dat hij misschien een tijdje alleen wil zijn. Dring echter wel aan op een tijdstip waarop jullie alles kunnen uitklaren.


Tip 2: vertel je partner hoe jij je voelt

Maak je partner duidelijk dat het jou kwetst als hij jou negeert.

Vrouw houdt haar handen op haar borst en kijkt gekwetst

Vertel ook dat dit niet is wat je verwacht van een relatie. Leg uit dat problemen niet op deze manier kunnen opgelost worden.

Als een frequente stiltebehandeling voor jou een argument is om jullie relatie te beëindigen vertel dit dan ook aan je partner. Misschien komt hij of zij hierdoor tot inzicht.

Trekt je partner er zich niets van aan? In het beste geval is de stille behandeling een onvolwassen gedrag dat wordt gebruikt door verwende snotaapjes en manipulatieve individuen.

In het slechtste geval is het een wapen dat misbruikers gebruiken om hun slachtoffers te straffen.

Man heeft touwtjes in handen

Tip 3: Doe alsof het je niet stoort

Een stiltebehandeling is een passief-agressieve aanpak om jou onder controle te houden.

Je partner wacht zijn tijd af tot je aan zijn eisen toegeeft.

Een van de mogelijke opties is doen alsof het gedrag van je partner jou niet stoort. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, dat begrijp ik maar al te goed.

Hand waar de wijsvinger en duim elkaar raken

Zoek daarom manieren om je af te leiden. Ga vooral niet in een hoekje zitten treuren. Probeer innerlijke rust te vinden en ga indien nodig het huis uit om even lekker uit te waaien.

Ontneem je partner de reactie die hij zoekt. Laat zien dat stilzwijgen geen manier is om te krijgen wat hij wil.


Tip 4: Reik oplossingen aan

Stel een gesprek voor om regels op te stellen voor een betere communicatie in de toekomst.

Maak een plan hoe je met elkaar kunt praten en hoe je het zwijgen in de toekomst kunt vermijden.

Komen jullie er samen niet uit dan kan relatietherapie jullie hierbij helpen.

Therapeut schrijft zijn bevindingen op terwijl hij praat met zijn cliente

Tip 5: Kom op voor jezelf

Deze vorm van emotioneel misbruik kan je heel wat slapeloze nachten en stress bezorgen.

Stel grenzen over wat acceptabel gedrag is en maak duidelijk hoe je wilt behandeld worden.

Geef ook aan welke oplossingen je ziet als je grenzen overschreden worden.

Is er helemaal geen hoop dat de andere persoon zal veranderen, dan kun je overwegen om jullie relatie te beëindigen.

Hart en een gescheurd hart

Tip 6: Herken de narcist

De belangrijkste tip heb ik als laatste bewaard.

Om een stiltebehandeling te voorkomen en er op een gepaste manier mee om te gaan is het heel belangrijk dat je weet hoe een narcist in elkaar zit.

Ik raad je aan om de gratis ‘narcisme test’ te doen.

Zodra je de test hebt gedaan krijg je de resultaten en het e-boek ‘Herken de narcist’ helemaal gratis in je mailbox toegestuurd. In dit e-boek kom je nog veel meer te weten over narcisten.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Met een narcist valt niet te onderhandelen. Zij kunnen niet empathiseren. De enige juiste tip moet zijn: ren. Ren zo hard weg als je kunt want je raakt jezelf, je eigenwaarde, je ziel kwijt als je blijft. Tenzij je graag geestelijk en lichamelijk mishandeld wil worden. Ze houden niet van je. Dat kan niet zonder empathie. Waardeloze tips die je geeft. Dus REN

  • Heel heldere, zeer duidelijke informatie waar ik veel van kreeg bevestigd ( helaas…)

    Lieve groet en dank

    Mariana

  • Mijn man was een sensitieve narcist. Ik werd bedolven o.a. onder de stilte behandelingen. Heb er nooit op gereageerd. Deed gewoon mijn ding. Dan trok hij vanzelf weer bij.

  • Wat ze ook van een Narcist zeggen , het blijven individuen.
    De mijne was een sensitive Narcist een na mij mening
    het ellendigste wat je kunt treffen. Wij hadden in de zes jaar nauwelijks kontakt, het langste dat wij aaneen gesloten bij elkaar waren was twee weken. Ik heb de Narcist hiermee geconfronteerd, hij was na ruim een maand stil te zijn geweest Sprakenloos.
    Voltooid verleden tijd💪

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >