Weinig Zelfreflectie? 11 Tips Om Kritisch Naar Jezelf Te Kijken

Je bevindt jezelf geregeld in situaties waar een verhitte discussie ontstaat, maar je blijft bijna altijd voet bij stuk houden?

Neem jij jouw stress mee tijdens belangrijke besluitvorming op werk?

Sla jij een boze toon uit naar je kinderen, omdat iets anders jou dusdanig irriteerde dat je humeur is aangetast?

Dit en nog veel meer zijn allemaal voorbeelden waarop zelfreflectie jouw enorm van pas kan komen.

Veel bedrijven en huwelijken zouden nog steeds bestaan als mensen de kwaliteit van zelfreflectie zouden beheersen.

Doel van dit artikel: Ik neem je in dit artikel mee naar wat zelfreflectie inhoudt, voorbeelden van een gebrek aan zelfreflectie en hoe je zelfreflectie kan aanleren aan de hand van voorbeelden.

Wat is zelfreflectie en waarom is het belangrijk?

Zelfreflectie betekend dat je naar jezelf kijkt en je eigen besluitvorming en handelen overdenkt.

In wezen evalueer jij jezelf om te bepalen of je in een bepaalde situatie juist hebt gehandeld.

Zelfreflectie zal ervoor zorgen dat jij jezelf ook beter leert kennen en wat jou onbewuste automatismen zijn in het leven.

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat jij niet goed luistert naar anderen, je eigen mening veel te veel doordrukt of dat je veel te gehaast bent.

Het hebben van zelfreflectie is belangrijk, omdat veel situaties in het leven onder invloed van een of meerdere emoties worden genomen.

Tijdens zo een moment ben je daar niet bewust van, maar een gezonde dosis zelfreflectie zal je dit leren.

Je stelt jezelf vragen als; Waarom? Hoezo? Waar? Wat? Wanneer?

Ook leer je tijdens dit proces wat voor een beeld de andere persoon of partij van je krijgt.

En of jij jezelf wel genoeg hebt ingeleefd in de ander. Je verplaatst jezelf dus ook in een ander of andere partij en probeert hun mening of visie te begrijpen en te respecteren.


Gebrek aan zelfreflectie

Het hebben van een gebrek aan zelfreflectie is een serieus probleem, dat in zowel je relaties, werk en dagelijkse omgang ernstig kan laten tekortschieten.

Dit komt omdat je geen oog hebt voor een ander, je constant in discussies en conflicten bevindt en jij blijft hangen in je eigen destructieve gedrag. Een voorbeeld van gebrek aan zelfreflectie hebben:


Relatieproblemen

Jij en je levenspartner komen beide thuis na een lange dag werken.

Het eerste wat je doet wanneer je thuiskomt is tas in de gang smijten, op de bank ploffen en Netflix aanzetten. Jouw partner vraagt je vervolgens: Wat zullen we doen met eten?

Waarop jij reageert: Ik heb de hele dag gewerkt daar mag jij wat voor verzinnen.

Hierop ontstaat er een discussie of ruzie. Wanneer je geen zelfreflectie beheerst zal je in dit geval niet snappen dat jouw opmerking van weinig respect getuigd naar je partner toe, aangezien jullie beide de hele dag hebben gewerkt.

Bij het toepassen van zelfreflectie zal jij jezelf meteen verontschuldigen en samen met een oplossing voor het eten komen.

In de toekomst zal je dan ook dit soort situaties herkennen waardoor je ook niet meer in onnodige ruzies en discussies verzeild geraakt. Zelfreflectie helpt dus enorm bij relatieproblemen.


Voordelen van hoe je zelfreflectie kunt toepassen

Het zeer geregeld toepassen van zelfreflectie op jezelf zal ervoor zorgen dat je veel minder stress ondervindt.

Je staat opener in het leven, leert jezelf nog beter kennen en je werpt geen onnodige blokkades voor jezelf op. Ook zal je minder twijfelen bij het nemen van beslissingen.

Door zelfreflectie toe te passen zal je een prettigere relatie hebben met je partner en familie en op je werk. Je zal meer begrip hebben voor anderen en je jezelf openstellen anderen nog meer te respecteren.

Soms neem je gedrag al van jongs af aan over door je ouders. Dit gedrag kan onderbewust jarenlang doorgaan.

Sommige mensen kunnen zich overmatig zorgen maken. Het is wel mogelijk om de negatieve effecten van zorgen op jouw lichaam en leven te verminderen.

Het kan zo zijn dat jouw ouders als reactie op elkaar hun ogen rollen als de ene de ander wat vertelt of een verhaal afdoet als “Ja, ja.”

Dit soort gedrag kan dan worden doorgegeven aan hun kinderen en dus onbewust ook door jou worden overgenomen.

Pas wanneer je eigen levensomstandigheden veranderen kun je erachter komen dat dit gedrag storend is en als vervelend wordt ervaren door anderen.

Andere voordelen van zelfreflectie zijn:

  • Beter slapen.
  • Minder stress.
  • Precies weten waarvoor jij wil staan in het leven.

11 voorbeelden hoe jij zelfreflectie kan beoefenen

1: Stel jezelf vragen

Wanneer je aan zelfreflectie doet is het belangrijk jezelf de juiste vragen te stellen.

Een goed begin van je vraag is altijd ‘Waarom?’. De waaromvraag werkt goed, omdat jij jezelf helemaal openstelt voor zelfkritiek.

En het is een vraag waar je ook duidelijk aan kan werken, zodat je in de toekomst niet meer tegen dit soort situaties aanloopt.

Verder kan je met zelfreflectie ook doelen stellen. Zo kan je door wekelijkse of maandelijkse zelfreflectie jezelf goed evalueren.

De goede punten kan je meenemen en waar je merkt dat je handelen toch te negatief en te contraproductief proberen te verbeteren.

Bij dit verbeteren leg jezelf niet te veel druk op, want dit komt je proces van zelfreflectie niet ten goede.


2: Begin met meditatie

Meditatie is ook een vorm van zelfreflectie. De stilte van meditatie zorgt er namelijk voor dat je meer over jezelf te weten komt.

Je ontdekt jezelf tijdens deze stiltes. Vanuit deze stiltes komen vanzelf vragen opborrelen die veelal met zelfreflectie te maken hebben.

Focus op je ademhaling tijdens dit proces. Wie wil jij zijn in het leven? Waar wil jij voor staan? Waarom kwam ik tot deze beslissingen?

Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die je tijdens het mediteren kan gebruiken.


3: Een dagboek bijhouden

Doormiddel van het bijhouden van een dagboek kom je ook tot zelfreflectie.

Wanneer jij terugleest over wat je allemaal meemaakt tijdens je dagelijkse leven en hoe je in bepaalde situaties handelt kom je erachter hoe jij bent als persoon. Door dit allemaal te weten kan je perfect zelfreflectie toepassen op elk facet in je leven.

Ben ik te chagrijnig in de ochtend en waarom? Uit ik mijzelf niet goed genoeg op mijn werk waardoor ik meer stress ervaar?

Vanuit je dagboek kom je dit allemaal te weten en kan je daar perfect aan werken om zo prettiger leven te leiden met veel minder stress.


4: Praat hardop tegen jezelf

Dit klinkt wellicht raar, maar het is heel normaal. Sterker nog hardop tegen jezelf praten is erg goed voor je.

Uit verschillende studies blijkt dat wanneer je hardop tegen jezelf praat je zelfreflectie leert toe te passen.

Tegen jezelf praten zorgt ervoor dat situaties meer objectief bekijkt en vaak uit verschillende invalshoeken.

Tegen jezelf praten werkt ook zeer motiverend.  Je ziet het veel gebeuren in de topsport. Sporters proberen zichzelf op te peppen met positieve energie om zo tot een goed resultaat te komen.


5: Het beoefenen van een kalmerende hobby

Een kalmerende hobby zorgt ervoor dat je rust in je hoofd plaatsvindt. Door deze rust kom je tot zelfreflectie.

Een goede hobby voor dit is wandelen in het bos. De stilte van het bos werkt mediterend.

Door tijdens dit soort rustige momenten zelfreflectie toe te passen kom je tot een goed beeld hoe jij bent en wie jij wil zijn.


6: Lees meer boeken

Wanneer je niet van wandelen houdt kan het lezen van boeken ook goed werken.

Boeken lezen trekt je mee in andermans verhaal.

Je ziet hoe het leven van iemand anders is in de realistische als in de fictieve wereld, maar heeft altijd als gevolg dat je daarop zelfreflectie zou toepassen.

Dit wil ik ook! Hoe kan ik ooit zo leven in de toekomst?

Het kan ook een positief beeld schetsen van jouw leven. Ik heb het zo slecht nog niet. Waarom ben ik niet meer gelukkig?


6: Wat gaat goed en waar ben je dankbaar voor

Naast elke keer kijken waar jij jezelf kan verbeteren is het ook belangrijk dat je eens goed kijkt naar waar je positief over bent in je leven.

Zo kan je ruzie op je werk hebben, maar heel blij zijn met de baan zelf en het geld wat je verdiend.

In je relatie kan je een bloedhekel hebben als je partner te veel geld uitgeeft aan dure kleding, maar wel dankbaar zijn dat je partner van je houdt en lief is enzovoort.

Wanneer je geregeld zelfreflectie toepast neem dan altijd minimaal drie zaken mee in je leven waar je tevreden over bent.

Dit kunnen belangrijke zaken zijn, maar ook kleine details. Maak het niet te moeilijk voor jezelf. Zo kan je een prachtig uitzicht vanuit je slaapkamer elke ochtend al erg positief werken.


7: Beoefen yoga

Naast mediteren kan yoga ook enorm helpen in zelfreflectie. Zowel fysiek als emotioneel word jij getest tijdens yoga.

Doordat yoga vaak in een rustige omgeving wordt gehouden en degene die lesgeeft vaak in rustige bewoording tot je spreekt werkt yoga ook zeer zelf reflecterend.

Yoga laat je ook werken aan je ademhaling. Al met al de perfecte omgeving tot zelfreflectie.


8: Analiseer jezelf

Met behulp van je dagboek of gewoon door bepaalde situaties nauwkeurig te onthouden kan jij jezelf analyseren.

Hiermee kan je in de toekomst van tevoren zien aankomen wanneer er iets gebeurt wat een negatieve uitwerking op je kan hebben.

Waar kan je verbeteren? En wat zorgde ervoor dat bepaalde situaties uit de hand liepen?

Vanuit bepaalde reacties of discussies kan je vaak een bepaalde trend zien.

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je stress te veel laat doorwerken in je contact met je levenspartner of collega’s.

Probeer dan een activiteit te zoeken waarmee je deze stress kwijtraakt. Het kunnen ook kleine dingen zijn als dat het niet op tijd hebben gegeten je enorm chagrijnig maken. Zorg er dan voor dat je altijd wat eten bij je hebt.


9: Werk doelgericht

Wanneer je zelfreflectie op jezelf toepast kan je daarna jezelf doelen stellen. Dus je weet nu waar je naartoe wil met je gedrag.

Dit is je doel, maar daar zal je ook een bepaalde tijd aan moeten koppelen.

Wees geduldig, maar probeer jezelf te evalueren elke zes maanden om zo te zien of je vooruit bent gegaan.

Wellicht kom je erachter tijdens het evalueren dat zich nieuw gedrag voordoet waardoor jouw einddoel langer zal duren.

Dit geeft niet dit kan een proces van jaren zijn en neem daar ook echt de tijd voor.


10: Zoek professionele hulp

Dit klinkt voor sommigen heel zwaar, maar dat is het zeker niet.

Professionele hulp is gewoon het inschakelen van iemand die hier veel meer verstand van heeft dan jou.

Het kan ook zijn dat jij moeite hebt om zelfreflectie volledig toe te passen op jezelf en je daarvoor hulp nodig hebt om deze ontwikkeling te stimuleren.

Hierbij kan een lifecoach, therapeut of een psycholoog de ideale persoon zijn om jou een spiegel voor te houden. Samen met deze persoon werk je naar jouw doelen toe.

Wil je nog veel meer weten of zelfreflectie? Of ben je opzoek naar praktische tips om met veel meer zelfvertrouwen te creëren? Dat kan met mijn gratis e-book 'Het Zelfvertrouwen Geheim'.

Een prachtig en gratis e-book waarin wij jou verder helpen om bewuster te handelen, en betere keuzes te maken. En dat is precies wat ik jou gun! Ben jij hier klaar voor?

Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis en privé naar je toe.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>