Je hebt al bijna een maand niet meer gesproken met je vriend, vriendin of familielid.
Er is iets gebeurd, hij of zij heeft iets gezegd, wat jij absoluut niet vond kunnen. Maar stiekem mis je diegene ontzettend.
Ik ga jou daarbij helpen! Tijd om het goed te maken!
Doel van dit artikel: In dit artikel volgen 9 tips waarmee jij binnen no-time een communicatie expert wordt en conflicten op een effectieve manier kan voorkomen en oplossen.
Ruzie maken is menselijk
Het eerste wat je moet begrijpen is dat ruzie maken menselijk is. Mensen zijn nu eenmaal emotionele wezens. We hebben allemaal een andere achtergrond, geschiedenis en opvoeding. Deze factoren hebben een enorme invloed op hoe we de wereld zien.
Ook al denken we dat onze normen en waarden overeenkomen met die van de mensen waarvan we houden, ieder heeft zijn eigen perspectief.
Wat voor jou absoluut not done is, is voor een ander iets om zich niet druk over te maken.
Maar hoewel ruzie maken menselijk is, is het alles behalve gezond voor ons. Er is zelfs een verband gevonden tussen sterfte en de frequentie van discussies met geliefden én vreemden.
Wetenschappelijk Bewezen: In een onderzoek door de Universiteit van Kopenhagen bleek dat mensen die vaker ruzie maken met hun partners of kinderen 50% tot 100% meer kans hadden om te sterven.
Schrik dus niet van de gevolgen van stress op je hart en bloedvaten.
Deze resultaten bleven ook significant wanneer werd gecontroleerd op factoren zoals depressie, geslacht, burgerlijke status, chronische gezondheidsproblemen, aanwezige emotionele ondersteuning en sociaal-economische status.
Uiteraard is het vrij logisch dat ruzie maken stressvol is en daardoor allerlei effecten op je gezondheid kan hebben. Maar wat voor effect heeft stress eigenlijk precies?
Volgens hetzelfde onderzoek worden “stressvolle relaties geassocieerd met een verhoogde activiteit van pro-inflammatoire cytokinen.”
Cytokinen lijken op hormonen, maar zijn moleculen die een rol spelen in je afweersysteem. Pro-inflammatoire cytokinen zijn dus moleculen die ontstekingsbevorderend zijn.
Nu betekent het niet dat je beter maar geen ruzie meer kunt maken.
Wetenschappelijk Bewezen: In een ander onderzoek wordt namelijk gesuggereerd dat mensen die ruzies met hun partner vermijden en gevoelens onderdrukken, een hogere kans lopen op gezondheidsproblemen dan mensen die hun gevoelens uitspreken.
En daar ligt nu de sleutel tot het managen van gezonde relaties. Je gevoelens uitspreken!
Het is een hele kunst om op een rustige, kalme en communicatief heldere manier aan iemand uit te leggen hoe de actie of de woorden van diegene jou laten voelen. Want als je verdrietig of boos bent, wil je het liefst iemand tegen de vloer gooien.
Helaas is dat niet bevordelijk voor je relatie, dus leren we je hoe je op een rustige manier een ruzie weer goedmaakt. Want dat is belangrijk.
Niet alleen voor je relatie, maar ook voor de gezondheid van jullie beiden.
Waarom word je zo boos?
Het kan al om iets heel simpels gaan zoals de afwas.
Stel dat je vriend of vriendin al voor de zoveelste keer de afwas niet heeft gedaan terwijl jullie hadden afgesproken dat het zijn of haar beurt was.
Je komt ’s avonds thuis van je werk en ja hoor, je ziet alwéér dezelfde vaat staan als gister. Je bent misschien moe, dus al makkelijk geïrriteerd en je haalt uit naar je partner.
Je wordt boos, gebruikt woorden zoals ‘altijd’ en ‘nooit’, et voila jullie hebben ruzie.
Maar is het niet stom dat je over zoiets simpels als de afwas ruzie maakt met degene waar je toch echt zielsveel van houdt?
Meestal zijn de emoties die gepaard gaan met ruzie (boosheid, frustratie en verdriet) niet eens direct met het voorval verbonden waardoor je in eerste instantie ruzie hebt gekregen.
Meestal ligt er iets meer aan ten grondslag. Waarschijnlijk is iets een trigger voor jou geweest waardoor je zo boos werd.
Er zijn misschien dingen in je verleden gebeurd die niets te maken hebben met het heden, maar die bij jou nu eenmaal een gevoelige snaar hebben gecreëerd. Dit kan natuurlijk ook voor de ander gelden.
Er zijn drie onderliggende psychische redenen waarom mensen over het algemeen vaak boos worden:
Het is belangrijk dat je beseft wat bij jou de triggers zijn. En wat de triggers bij je partner zijn. Daardoor kun je op een veel dieper level elkaar leren begrijpen en ruzie beter oplossen.
Het niet doen van de afwas kan voor jou een teken zijn dat je partner jou niet respecteert. Voor jouw partner kan het echter lijken alsof hij of zij niet goed genoeg is in jouw ogen omdat je over zoiets kleins (in zijn ogen) boos wordt.
De rol van slaap
Daarbij spelen andere externe factoren ook een rol, waaronder een stressvol en druk leven, financiële problemen en een gebrek aan slaap.
Vooral de laatste factor is ontzettend belangrijk.
Het wordt vaak onderschat, maar slaap speelt een cruciale rol in je gezondheid, je brein en je vermogen om dingen goed voor elkaar te krijgen.
Als je niet genoeg slaap krijgt, ben je sneller geïrriteerd, ben je minder rationeel en is het lastiger om je te verplaatsen in de ander.
Zelfs wanneer je geen stress hebt of wanneer er verder niets aan de hand is, is slaap een bepalende factor in het oplossen en voorkomen van conflicten.
Volgens onderzoek door de Universiteit van Californië bleek dat koppels waarvan één persoon minder slaap had gekregen, beide partners minder warm waren in hun gedrag naar elkaar, minder empathie vertoonden, minder goed in staat waren om conflicten op te lossen en vaker ruzie hadden.
Heb jij ruzie met je partner of vriend?
Ruzie hoort nu eenmaal bij een relatie.
Te veel en te heftige ruzies kunnen wijzen op een verkeerde relatie, maar zelfs in een gezonde relatie komt wel eens ruzie voor.
Het is een van de vervelende delen van een relatie waarvan we in het begin nooit verwachten dat het zou gebeuren. Maar soms dienen ruzies wel ergens voor. De ruzie met een partner of vriend kan een behoorlijke spiegel zijn.
Het gaat niet alleen om wat de ander heeft misdaan, het gaat ook over hoe jij reageert. Daar kun je een heleboel van leren.
Daarnaast kun je een techniek leren die je helpt bij het oplossen van conflicten. Dat betekent wel dat je je woede, frustratie of verdriet op het moment eventjes tijdelijk moet laten vallen.
Woede is een belangrijke emotie, meestal is daar een reden voor, maar het kan ons vermogen om helder na te denken, onze empathie en creatief probleemoplossend vermogen behoorlijk blokkeren.
Een discussie is veel productiever wanneer beide partners of vrienden kalm genoeg zijn om zich open te stellen voor het perspectief van de ander en in staat zijn om hun eigen zorgen te uiten zonder iemand te beschuldigen.
Ook al lijkt het extreem moeilijk, je kunt dit leren om te doen. Je zult merken dat de conflicten die je hebt daarmee hun intensiteit verliezen, waardoor je je uiteindelijk sterker en beter voelt.
Hoe je ruzie met je ouders kunt oplossen
Ruzie met je ouders is verschrikkelijk. Soms is dat nog wel erger dan een ruzie met je partner of je vriend/in.
Hier volgen een aantal tips waarmee je een ruzie met je ouders effectief oplost.
Laat je ouders eerst kalmeren.
Zorg dat ze tijd voor je hebben en dat ze niet te druk zijn met werk of andere dingen. Wanneer ze ontspannen zijn, dan zijn ze ontvankelijker voor jouw kant van het verhaal.
Staan ze onder stress?
Dan is de kans groot dat ze hun stress en frustratie onbewust op jou uiten. Hun vermogen om rationeel te discussiëren wordt daarmee aangetast. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jou.
Als je jouw frustratie op hen afreageert, luisteren ze waarschijnlijk niet eens naar wat je te zeggen hebt. Vraag je ouders daarom wanneer een goed moment is om te praten.
Nadat je actief hebt geluisterd naar je ouders, kun je jouw kant van het verhaal uitleggen. Wanneer je je argumenten uitlegt, geef dan wel gehoor aan wat hun zorgen baart.
Eventueel kun je een compromis sluiten. Als zij het bijvoorbeeld niet goed vinden dat je later dan 21.00 uur ’s avonds thuiskomt, maar je bent al 18, dan kun je voorstellen dat je ze op de hoogte houdt van waar je bent per sms of belletje.
Hoewel het erg moeilijk is, is kalm blijven het best wat je kunt doen om een conflict met je ouders op te lossen.
Geef jezelf tijd om af te koelen, drink een koud drankje (dat helpt!) en voorkom dat je de trap op stampt, met deuren gooit of naar ze schreeuwt.
Ook al denk je misschien dat het je gevoelens en argumenten juist kracht bij zet, dat is niet zo. Het maakt het alleen maar erger.
Leg daarna je gevoelens op een kalme manier uit.
Luister naar wat je ouders te zeggen hebben en antwoord daarna op een kalme toon met “Ik begrijp dat je je zorgen maakt, maar ik wil graag even mijn kant van het verhaal uitleggen.”
9 Tips die een ruzie of conflict helpen oplossen
Zoals reeds besproken is heldere en kalme communicatie cruciaal voor het oplossen van conflicten.
Maar hoe doe je dat precies?
Hier volgen 9 tips die je helpen om een ruzie op een effectieve manier bij te leggen.
Tip 1: Ontspan
Raak je in een verhitte discussie met je partner?
Heb je de neiging om te gaan schelden of je stem te verheffen? Neem dan direct afstand.
Zeg op een rustige toon dat je eventjes een blokje om gaat om te kalmeren en dat wanneer je terugkomt, jullie het gesprek kunnen voortzetten.
Zoek je eigen manier om te ontspannen. Doe iets waarmee je energie kwijt kunt.
Maak een wandeling, ga sporten, laat de hond uit, luister naar fijne muziek die je kalmeert of schrijf je gedachten op papier.
Wat ook goed helpt is een wandeling door het bos of ademhalingsoefeningen. De natuur heeft een geweldig kalmerend effect.
Daarbij zijn ademhalingsoefeningen een snelle manier om je lichaam te ontspannen. En als je lichaam ontspannen is, is je geest ook ontspannen.
Als je wilt weten hoe je oefeningen in je dagelijks leven kunt toepassen, lees dan dit mindfulness artikel.
Wanneer je wat rustiger bent, kun je veel beter je gedachtes formuleren, het grotere plaatje zien en je gedachten onder woorden brengen.
Tip 2: Verplaats je in de ander
Verplaats je in de ander en probeer empathie op te wekken voor hoe hij of zij zich voelt.
Als je vriend of vriendin bijvoorbeeld jaloers is omdat je bent uitgegaan met je vrienden in plaats van dat je bij hem of haar bent gebleven, bedenk dan hoe het zou voelen als het andersom was geweest.
Jij zou het waarschijnlijk ook niet leuk vinden als je partner laat in de nacht thuiskomt van een feestje, naar alcohol ruikt en jou heel de avond alleen heeft gelaten, toch?
Toon begrip voor elkaar, probeer compassie op te wekken en bedenk waarom je van elkaar houdt. Laat de ander weten dat je hem of haar begrijpt.
Je kunt iets zeggen zoals: “Het spijt me dat ik je onzeker heb laten voelen, maar het is niet mijn bedoeling geweest om je pijn te doen. Het is belangrijk voor me om tijd door te brengen met mijn vrienden en dat betekent niet dat ik niet om jou geef of niet bij jou wil zijn. Maar ik begrijp hoe je je voelt.”
Tip 3: Bedenk waarom je ruzie hebt
Wat is de échte reden waarom je ruzie hebt? Wat zijn de dieper liggende redenen?
Heb je het idee dat iemand geen respect voor je toont? Of dat je maar voor lief wordt genomen?
Als je je zo voelt, leg het dan uit en zeg duidelijk waarom het je raakt. Op die manier kan de ander je begrijpen en stelt zich dan ook makkelijker voor jou open.
Meestal wanneer je boos bent op je partner of vriend zijn er twee problemen: je negatieve emoties en het werkelijke probleem.
Stel we nemen het probleem van de afwas weer (wat nu eenmaal een veelvoorkomend probleem is in relaties). Wanneer je boos wordt, heb je twee problemen om op te lossen: de ruzie én de afwas.
Wat heeft je prioriteit? Ruzie voorkomen met je partner, niet?
Voorkom een onnodige ruzie door je emoties de tijd te geven om af te zwakken.
De afwas kan daarna worden gedaan, eventueel gevolgd door een heldere uitleg door jou aan je partner over hoe het je écht doet laten voelen wanneer hij of zij de afwas niet doet.
Tip 4: Kijk naar jezelf en bied je excuses aan
In plaats van dat je de ander maar blijft beschuldigen, durf in de spiegel te kijken. Er zijn altijd twee schuldigen in een conflict.
Ga bij jezelf na of je een slechte gewoonte hebt of dat je keer op keer dezelfde fouten maakt.
Het kan om iets simpels gaan zoals constant zeuren over kleine dingetjes of zelfs overmatig jaloers zijn of bezitterig. Misschien ben je een tikje egoïstisch en houd je geen rekening met plannen, gevoelens en wensen van anderen.
Of misschien ben je van nature een flirterig en extravert persoon. Dat is prima, maar het is ook goed om jezelf in de ander te verplaatsen en te weten wanneer je je excuses moet aanbieden.
Voor je ego is het moeilijk om je fouten toe te geven. Dat is een van de redenen waarom mensen in de eerste plaats ruzie maken. Onze ego’s vinden het extreem moeilijk om te erkennen dat we fout zitten. We willen altijd maar de discussie winnen.
Zet je ego opzij en bied oprecht je excuses aan. Je zult merken dat dat veel fijner voelt dan wanneer je altijd maar een discussie moet winnen.
Tip 5: Dwaal niet van het onderwerp af en blijf bij jezelf
Voorkom dat je ruzies of discussies uit het verleden erbij haalt. Dat leidt zowel jou als je partner, familielid of vriend/in af van waar het nu over gaat.
Dit probleem moet eerst opgelost worden en heeft in feite niets te maken met problemen uit het verleden.
Blijf bij jezelf.
Door bij jezelf te blijven voorkom je dat er vingers naar elkaar worden gewezen. Gebruik daarvoor “Ik denk”, “Ik vind” of “Ik voel”. Leg geen schuld bij hun neer, maar blijf bij jouw eigen perspectief.
Woorden zoals ‘altijd’ en ‘nooit’ zijn dodelijk voor het oplossen van een conflict.
Stel je wilt uit op vrijdagavond, je ouders willen dat niet en je zegt: “Dit doen jullie nou altijd. Vorige week zeurde je al over de afwas en nu mag ik niet eens uit, ik mag ook nooit wat!”
Je kunt je voorstellen dat dit soort woorden jullie relatie niet ten goede komen.
Tip 6: Houd rekening met biologische verschillen
Mannen en vrouwen communiceren op totaal verschillende manieren.
Onze hersenen zitten compleet anders in elkaar. Het is af en toe een wonder dat we elkaar überhaupt begrijpen.
Maar als je weet hoe het andere geslacht denkt en communiceert, dan gaat er een wereld voor je open. Op die manier ben jij in staat om beter en sneller conflicten op te lossen en ruzies te voorkomen.
Een aantal verschillen tussen mannen en vrouwen uitgelicht:
Mannen: mannen denken eerst goed na over wat ze willen zeggen.
Hebben ze hun gedachten nog niet op een rijtje? Dan zullen ze zich even wat afstandelijk gedragen, totdat ze in staat zijn om te verwoorden wat ze voelen.
Vrouwen: vrouwen spreken woorden uit om uit te vinden hoe ze zich voelen. Ze gebruiken daarom veel meer woorden dan mannen. Vrouwen denken minder lang na voordat ze wat zeggen en zijn creatiever en dramatischer in hun woorden.
Heb je vaak relatieproblemen met je partner? Dan raad ik je aan om dit artikel te lezen.
Tip 7: Luister naar zijn/haar perspectief
Door te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, laat je zien dat je hem/haar respecteert.
Hierdoor kun je wellicht ook beter hun standpunt begrijpen.
Wat zijn de belangrijkste punten waarop ze het niet met je eens zijn?
Focus je daarop en probeer niet af te wijken van het huidige probleem. Haal bijvoorbeeld geen oude koeien uit de sloot door allerlei situaties in het verleden aan de ruzie te verbinden.
Herhaal wat zij tegen je zeggen. Laat zien dat je ze hoort, dat je ze begrijpt en dat je hun mening respecteert. Daardoor zullen ze eerder open staan voor jouw mening.
Als je ouders het bijvoorbeeld niet goed vinden dat je elk weekend uitgaat omdat ze vinden dat je te weinig tijd doorbrengt met ze, kun je daar op een begripvolle manier wat tegenin brengen.
Je kunt zeggen: “Ik weet dat jullie het belangrijk vinden dat ik tijd doorbreng met het gezin, maar ik moet ook tijd voor mezelf hebben. Maar ik zal wel zorgen dat ik elke zondagavond thuis voor het eten.”
Tip 8: Geef iemand de tijd en ruimte
Dreigt de ruzie echt uit de hand te lopen? Ga dan een paar dagen weg. Ga naar je ouders, naar een van je vrienden of boek een hotel.
Soms denken mensen dat hun leven beter is zonder de ander. Neem de proef op de som en ervaar hoe het is om een paar dagen of zelfs een week zonder de ander te leven.
Als het echt beter is, dan weet je ook dat jullie om een reden zo vaak ruzies hadden.
Maar de kans is groter dat je toch ineens beseft hoeveel je de ander mist en hoe zeer je verlangt naar de leuke en ondeugende dingen die jullie samen doen.
Heb je de beslissing gemaakt om eventjes weg te gaan?
Zorg ervoor dat je dan niet gaat feesten of heil in alcohol of andere stimulerende middelen zoekt. Alcohol kan er toe leiden dat je verkeerde beslissingen maakt en kan meer kapot maken dan je lief is.
Tip 9: Maak een lijst met redenen om het conflict op te lossen
Een makkelijke manier om jezelf eraan te herinneren hoe graag je het conflict wilt oplossen met je partner, vriend, vriendin, familielid of zelfs collega.
Je kunt hiervoor een lijst met redenen maken waarom je jullie relatie wilt redden.
Deze lijst kan simpele dingen bevatten, maar kan ook wat dieper gaan. Hang de lijst op waar je hem vaak ziet zoals de koelkast, de spiegel in de badkamer of de gang.
Wat zijn redenen waarom je het conflict wilt oplossen?
Hier volgen er een paar ter inspiratie:
Tenslotte raad ik je aan om échte vriendschap op een gezonde en liefdevolle manier te koesteren. Lees hier hoe je ware vriendschap onderscheidt en onderhoudt.
Hoe los jij conflicten op? Laat het hieronder weten in de comments, we horen graag van je!
ik heb al lang ruzie met meisje uit me klas ik ben niet de enige want 2 anderen horen bij mij dus het gaat tussen ons 4 ik ga proberen met deze 9 tips optelossen
Ik heb een ruzie met mijn beste vriendin, ik wouw een ander vriendin gaan helpen omdat ze eenbeetje verdrietig was. En oppeens is mijn beste vriendin boos op mij en gaat ze me negeren…. Wat moet ik doen? Want ik voel me er nu slecht over…
Ik wil zo graag een ruzie goedmaken, met mijn schoondochter,
Het is moeilijk al drie jaar ruzie, ik zie de kleinkinderen niet alleen mijn zoon.
Hoe doe ik dat
ga een keer op bezoek en ga gezellig samen even bijkletsen
Beste Ina,
Vervelend om te horen dat jij en je schoondochter al zolang ruzie hebben. Heb je al geprobeert om bij je zoon te polsen hoe je schoondochter in de ruzie staat? Vaak gaan dingen verkeerd omdat we niet weten hoe we feedback moeten geven. Door op een assertieve manier onze behoeften aan te geven kun je de juiste boodschap doorgeven zonder dat je iemand anders er mee kwetst. Je kunt hierover meer informatie vinden door onze artikelen over assertiviteit te lezen: https://vitaalgezond.com/category/assertiever-worden/
Hopelijk dat ik je hierbij iets verder heb kunnen helpen. 🙂
Liefs,
Vera
Daag haar uit voor iets leuks, of geef een attentie. Geef haar af en toe een complimentje.