Hart en Vaatziekten Door Stress Voorkomen & Oplossen? 6 Tips

Stress is zeer slecht voor je gezondheid. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar stress heeft ook een verraderlijk effect op hart- en vaatziekten.

In dit artikel wordt uitgebreid het effect van stress op hart- en vaatziekten besproken.

Lees het goed door, zodat je tijdig het risico op een hartaanval, beroerte of TIA kunt herkennen.

Daarom krijg in dit artikel 6 tips om het effect van stress op je hart en bloedvaten te verminderen.

De invloed van stress op het hart

Stress is ontzettend slecht voor je gezondheid. Het kan veel ziektes en aandoeningen veroorzaken.

Van deze ziektes, is de relatie tussen stress en hartaandoeningen waarschijnlijk het duidelijkst.

In een 15-jarig onderzoek onder 12.000 Deense verpleegkundigen hadden verplegers met een hoge mate aan stress maar liefst 50% meer hartziekten.

Zelfs kortstondige stress kan een negatief effect hebben op het hart. Deze stressmomenten heten ‘vluchtreacties’, oftewel de stressrespons.

Dit is een reactie van het lichaam waarbij adrenaline en cortisol in de bloedbaan wordt gepompt. Deze stresshormonen helpen ons lichaam om onszelf voor te bereiden en snel te kunnen reageren op een aanval of gevecht.

Het is een overlevingsstrategie van ons lichaam ter bescherming van onszelf. In de prehistorie werkte dit prima, maar tegenwoordig kan deze kortstondige stress dodelijk zijn.

Dit komt doordat we niet meer kunnen vluchten of vechten als reactie op de stressaanval.

Op het werk moeten we bijvoorbeeld de stress ondergaan. De stresshormonen blijven dan door ons lichaam racen. Dit kan soms zo overweldigend zijn dat het kan leiden tot de dood, maar dit is zeldzaam.

Er is sprake van chronische stress wanneer de stress maanden achter elkaar aanhoudt, zonder op te houden.

Dit kan leiden tot een ontsteking in en de verharding van de slagaders (of arteriosclerose), wat vervolgens kan leiden tot hartaandoeningen.

De ontsteking wordt verholpen door ons immuunsysteem, maar deze is juist erg gevoelig voor stress.

Het immuunsysteem beschermt ons meestal tegen schade door de schade effectief te herstellen, bijvoorbeeld wanneer je een snijwond hebt.

Doordat het immuunsysteem minder effectief is door stress, kan het de gevolgen van stress minder effectief verhelpen. Het gevolg is dat dit kan leiden tot hartaandoeningen, beroertes en andere stress gerelateerde gezondheidsproblemen.

Oestrogeen als wapen stres voor vrouwen

Wetenschappelijk onderzoeken hebben aangetoond dat oestrogeen vrijwel elk weefsel of orgaansysteem beïnvloedt, inclusief het hart en de bloedvaten.

De bekende effecten van oestrogeen op het cardiovasculaire systeem zijn zowel positief als negatief:

 •  Verhoogt HDL-cholesterol (goede cholesterol).
 • Verlaagt LDL-cholesterol (slechte cholesterol).
 • Bevordert de vorming van bloedstolsels en veroorzaakt ook enkele veranderingen die het tegenovergestelde effect hebben.
 • Ontspant, verzacht en verwijdt de bloedvaten, zodat de bloedstroom toeneemt.
 • Neemt vrije radicalen op. Dit zijn natuurlijke deeltjes in het bloed die de slagaders en ander weefsel kunnen beschadigen.

Er is door de jaren heen uit onderzoek duidelijk geworden dat oestrogeen de vrouw kan beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hierdoor ontwikkelen vrouwen ongeveer 10 jaar later dan mannen een toenemende kans op hart- en vaatziekten.

Het vrouwelijk lichaam is tot ongeveer 60 jaar beter opgewassen tegen de schadelijke effecten van stress op het hart en de bloedvaten.

De oorzaak van hoge bloeddruk tegen stress 

Wat is de connectie tussen stress en een hoge bloeddruk?

Eigenlijk is stress niet direct gerelateerd aan een langdurige hoge bloeddruk. Toch kan je algehele gezondheid verbeteren wanneer je de stress in je leven vermindert. Hieronder valt ook je bloeddruk.

Je lichaam produceert een golf van hormonen tijdens een stressvolle situatie. Door deze hormonen wordt de bloeddruk tijdelijk verhoogt doordat je hart sneller gaat kloppen en de bloedvaten worden verkleind.

Er is echter geen bewijs dat dit ook een langdurige hoge bloeddruk kan veroorzaken.

Het is namelijk ook aannemelijk dat andere factoren die gerelateerd zijn aan stress een verband hebben met de hoge bloeddruk. Denk bijvoorbeeld aan overmatig (ongezond) eten, roken, alcoholgebruik en een slechte nachtrust.

Het kan ook zijn dat de hormonen die worden aangemaakt wanneer je emotioneel gestrest bent de bloedvaten kunnen beschadigen. Dit kan vervolgens leiden tot hartaandoeningen.

Ook kan het zijn dat door stress en depressiviteit de medicijnen om de hoge bloeddruk onder controle te houden, niet worden ingenomen.

Zodra de stress verdwijnt, verdwijnen ook de gerelateerde factoren die de hoge bloeddruk kunnen veroorzaken.

Wanneer je leidt onder stress én een hoge bloeddruk, ligt de oplossing dus in het verminderen van de stress zodat ook gerelateerde schadelijke activiteiten voor je gezondheid worden verminderd.

Hartklachten door stress

Te veel stress gedurende een te lange periode, is erg slecht voor het hart.

Wanneer je veel stress hebt, maar hier weinig aan verandert, kan dit leiden tot hartaandoeningen, een hoge bloeddruk, pijn op de borst en hartkloppingen.

Het is niet goed voor het lichaam om constant te worden blootgesteld aan de stresshormonen.

Stress veroorzaakt hartaandoeningen, een hoge bloeddruk, pijn op de borst en hartkloppingen

Stress is niet een directe veroorzaker van hartklachten.

Stress veroorzaakt processen in het lichaam die vervolgens de kans op hartklachten vergroot. Door stress kunnen er bijvoorbeeld bloedstolsels ontstaan in de bloedvaten waardoor de kans op een hartaanval wordt vergroot.

Wat hierbij ook belangrijk is, is de manier waarop een persoon omgaat met stress.

Veel mensen reageren op een ongezonde manier op stress. Ze gaan bijvoorbeeld ongezond en overmatig eten, meer roken, drinken meer alcohol en bewegen minder. Dit is sowieso slecht voor het lichaam en de gezondheid.

Door meer lichaamsbeweging te hebben en op een goede, effectieve en positieve manier met stress om te gaan, kun je de effecten van stress op je gezondheid en je hart verminderen.

Daarom worden aan het einde van dit artikel enkele tips gegeven waardoor je het negatieve effect van stress op het lichaam, je gezondheid en je hart kan verminderen.

Wanneer je door stress depressieve gevoelens krijgt, is het nog moeilijker om de effecten van stress op het hart en de bloedvaten te verminderen. Het is dan goed om professionele hulp in te schakelen om deze negatieve gevoelens te verminderen.

Er worden hieronder enkele voorbeelden besproken van hartklachten die door stress kunnen worden veroorzaakt.

Hartkloppingen in keel

Hoe komt het dat je hartkloppingen voelt in je keel?

Deze hartkloppingen kunnen voelen alsof je hart intens klopt; en soms alsof je hart uit je keelt knalt. Deze kunnen worden gevoeld in de nek, keel of borstkas en zeer ongemakkelijk zijn.

Meestal verdwijnt het gevoel weer naar enkele seconden. De oorzaak ligt vaak in een verhoging van de hartslag, maar niet altijd.

Het kan ook zijn dat een persoon het gevoel heeft dat de hartslagen onregelmatig zijn of schokkerig.

Meestal zijn deze hartkloppingen in de keel niet ernstig. Toch is het wel een teken van een onderliggend probleem. Daarom is het goed dat je de oorzaken van hartkloppingen in de keel kent.

Het kan veroorzaakt worden door een plotselinge toename van fysieke activiteiten, stress of een angstige situatie. De volgende symptomen kunnen samengaan met hartkloppingen in de keel:

 •        Sterke, snelle hartkloppingen in de borst of nek
 •       Een onregelmatige hartslag. Bijvoorbeeld het gevoel dat het hart een seconde stopt of een slag overslaat
 •       Een pijn op de borst die kan variëren in intensiteit
 •       Een angstig gevoel

De hartkloppingen in de keel is meestal een perceptie van de persoon in kwestie die wordt veroorzaakt door een tijdelijke stijging van de bloeddruk.

Daarom kunnen de volgende oorzaken worden aangewezen:

       Een ontsteking van de amandelen, die kan worden veroorzaakt door een virus of bacterie. Je hebt dan moeite met slikken, eten en drinken en last van koorts, hoofdpijn, oorpijn en een gevoeligheid rondom de keel.

Het kan zijn dat de hartkloppingen in de keel voorkomen door een zwelling.

       Laryngalen spasmen is een samentrekking van de spieren die een overmatige sluiting van de glottis veroorzaakt. Hierdoor kan een persoon moeite hebben met ademhalen en hartkloppingen in de keel voelen.

       Een ontsteking die bekend staat als oesofagitis. Hierbij keert de inhoud van de maag terug naar de slokdarm.

De zuren uit de maag die worden gebruikt om het voedsel te verteren, kunnen schade veroorzaken in de slotdarm. Tijdens de zwangerschap kunnen de hormonale veranderingen ook een oesofagitis veroorzaken.

       Door angst en stress worden er een aantal reacties in het lichaam veroorzaakt, waaronder een toename van de bloeddruk. Bij het voelen van hartkloppingen in de keel is de hartslag hoger dan normaal.

       Medicijnen voor astma, een hoge bloeddruk en hartproblemen kunnen bijwerkingen veroorzaken, waaronder een verhoogde hartslag.

 • Bloedarmoede
 • Overmatige inname van cafeïne
 • Het gebruik van cocaïne
 • Hyperventilatie
 • Cardiale valvulopathie
 • Intensieve lichaamsbeweging

Er zijn ook andere factoren die hartkloppingen in de keel kunnen veroorzaken:

 • Problemen in het bloed, zoals een laag niveau aan kalium
 • Plotselinge temperatuurwisselingen
 • Een armoede aan glucose in het bloed
 • Uitdroging

TIA oorzaak stress?

Stress kan absoluut een TIA veroorzaken.

Wanneer er sprake is van een risico op een TIA en met name wanneer je al een TIA hebt gehad, kun je beter stappen ondernemen om de stress in je leven te verminderen.

Stress is er in twee varianten: acuut en chronisch.

Bij acute stress is er een plotselinge situatie die stress veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld tijdens een natuurramp, een hevig oplopende ruzie of een auto-ongeluk.

Bij chronische stress is er continue sprake van stress. Dag in, dag uit. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een moeilijk relatie of een negatieve werkomgeving.

Bij zowel acute als chronische stress worden er hormonen vrijgegeven die psychologische veranderingen veroorzaken. Deze hormonen zijn adrenaline en cortisol.

De veranderingen, als gevolg van stress, die een TIA kunnen veroorzaken, zijn:

 • Een verhoogde ontsteking
 • Een verhoogd hartritme
 • Een toenemende bloeddruk
 • Dik, plakkerig bloed (wat de perfecte situatie creëert voor een hartaanval, TIA of een beroerte doordat het de kwetsbare binnenzijde van de bloedvaten beschadigd)

Er zijn mensen die zijn hersteld na een hartaanval of die een relatief kleine TIA hebben gehad. Wees hierdoor echter niet gerustgesteld.

Elk jaar hebben vele tienduizenden mensen in Nederland een beroerte of hartaanval.

Zo’n 60 procent van de slachtoffers van een hartaanval of beroerte zal hier blijvende lichamelijke schade aan over houden, zoals moeite met lopen of uiteindelijk aan een ziekte overlijden.

Wanneer je dus een TIA hebt gehad is het zeer belangrijk om de stress in je leven te verminderen en hiermee de kans op een volgende TIA te verkleinen.

Daarnaast kan acute en chronische stress een abnormaal hartritme veroorzaken, waardoor de bovenste hartkamer gaat trillen en de bloedsomloop kan stagneren.

Hierdoor kan er een bloedprop ontstaan. Deze bloedprop kan losraken en in de bloedsomloop terecht komen en daardoor de bloedstoevoer naar de hersenen verstoppen. Dan zal er een TIA of beroerte ontstaan.

Kortom: je kunt zeker overlijden door stress en stress kan zeker een TIA veroorzaken.

Symptomen hartaanval stress

dat een persoon een intense emotionele gebeurtenis heeft meegemaakt of wanneer een persoon onder hevige stress gebukt gaat, komen er stresshormonen vrij in het lichaam die 10 tot 30 keer hoger kunnen zijn dan het normale niveau.

Deze hormonen helpen het lichaam over het algemeen om met de stress om te kunnen gaan.

Door de hevigheid van het plotseling vrijgeven van een grote hoeveelheid stresshormonen kan het hart ‘verdoofd’ raken, waardoor het niet meer goed kan pompen.

Het is niet precies bekend wat er vervolgens gebeurt. Een hartaanval kan veroorzaakt worden door de verminderde toevoer van zuurstof naar het hart of doordat er te veel calcium het hart binnendringt.

Het kan in ieder geval leiden tot een shock, hartfalen en een hartritmestoornis. Deze kunnen allemaal levensbedreigend zijn. Veel mensen herstellen van deze situatie en ondervinden geen permanente schade aan het hart.

Symptomen van een hartaanval door stress zijn onder meer een plotselinge pijn op de borst, hevig zweten, braken, kortademig zijn, een lage bloeddruk en een abnormaal hartritme. Na een erg stressvolle gebeurtenis kunnen deze symptomen normaliter optreden.

De meeste hartaanvallen worden veroorzaakt door blokkades of bloedstolsels in de kransslagaders. Dit zijn de aders die naar het hart lopen.

De blokkade of bloedstolsels kunnen resulteren in een verminderde bloedstroom naar het hart wat ernstige effecten kan hebben op het functioneren van het hart en zelfs permanente schade kan veroorzaken.

Hartritmestoornis door stress

Er kan een hartritmestoornis ontstaan wanneer de elektrische impulsen die je hartslag regelen niet meer goed werken. Hierdoor klopt het hart te snel, te traag of onregelmatig.

Hartritmestoornissen kunnen onschadelijk zijn, maar in sommige gevallen toch hinderlijk of levensbedreigende symptomen veroorzaken.

Een hartritmestoornis kan worden verergerd of veroorzaakt door een zwak of beschadigd hart. Een gezonde levensstijl kan het risico op een hartritmestoornis of zelfs een hartaanval dus aanzienlijk verminderen.

Je kunt een hartritmestoornis hebben zonder dit zelf te merken. Ook kunnen de symptomen van een hartritmestoornis juist door iets heel anders worden veroorzaakt.

Opvallende symptomen zijn:

 • Een trillende gevoel in de borst
 • Een erg snelle hartslag
 •  Een langzame hartslag
 • Pijn op de borst
 • Zweten
 • Duizeligheid
 • Flauwvallen
 • Kortademigheid

Raadpleeg je huisarts wanneer je deze symptomen regelmatig of plotseling ervaart, terwijl er geen sprake is van een logische oorzaak (zoals hevig sporten).

Pijn in middenrif door stress

Het middenrif is een spier in de vorm van een paddenstoel die zich onder de middelste ribbenkast bevindt. Het scheidt je buik van je borstgebied. Het middenrif helpt bij het ademen.

Wanneer je de hik hebt, is er sprake van kleine, ritmische spasmen in het middenrif. Soms kan een persoon een pijn in het middenrif ervaren die veel heviger is dan de schokjes die je tijdens de hik ervaart.

Dit kan vervelende effecten geven, zoals:

 • Een steek in je zij na het eten en/of wanneer je aan het sporten bent
 •  Moeilijkheden bij het volledig uitademen
 • Een laag niveau aan zuurstof in het bloed
 • Pijn in de borst of in de lage ribben
 • Pijn in de zij tijdens hoesten of niezen
 •  Pijn in het midden van de rug
 • Scherpe pijn tijdens het in- en uitademen
 • Verschillende mate van spasmen

De relatie tussen stress en pijn in het middenrif is geen directe relatie.

Door de stress kan een persoon meer en ongezonder eten, daardoor zwaarder worden, in een hoog tempo eten, minder sporten, meer roken en alcohol drinken en met regelmaat een verkeerde lichaamshouding aanhouden.

Deze factoren kunnen allemaal leiden tot pijn in het middenrif.

De oplossing ligt daardoor niet direct in het verbeteren van deze oorzaken van de pijn, maar juist in het verminderen van stress waardoor de bovengenoemde oorzaken en het effect ervan op je lichaam kunnen worden verminderd.

6 tips om hartaanval door stress te voorkomen

Stress heeft een ontzettend slecht effect op je hart.

Er zijn echter eenvoudige tips, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, die de stress in je leven verlichten en je hart gezond houden.

Ben je benieuwd welke tips? Lees dan snel verder hanteer deze tips om je hart gezond te houden.

Deze tips gaan verder dan ‘gezond leven’. Zelfs wanneer je ontzettend veel groente eet, kan stress nog steeds een negatief effect hebben op je hart.

Door de stress wordt namelijk je immuunsysteem, de staat van je bloedvaten en de samenstelling van je bloed beïnvloed wat kan leiden tot een hartaanval, beroerte of blijvende hartklachten.

Daarom is het goed om je levensstijl te veranderen.

Laat meer positieve emoties in je leven toe, waardoor de effecten van stress verminderen en je jezelf vitaal voelt en lekker in je vel zit. Zelfs wanneer je niet van jezelf optimistisch of een vrolijk persoon bent.

Het gaat om een positieve ommekeer om je emotionele welzijn, de kwaliteit van je slaap en je vermogen om te ontspannen te verbeteren.

Het zijn kleinere manieren om gezondere levensstijl aan te kunnen nemen.

Tip 1: Lach tenminste een keer per dag

Ik begin meteen met de meest flauwe (maar effectieve!) tip.

Onderzoekers hebben de bloedstroom vergeleken tussen twee groepen mensen.

Groep 1 keek een spannende film met veel stressmomenten (Saving Private Ryan), terwijl groep 2 een komedie keek (Saturday Night Live).

De onderzoekers ontdekten dat er sprake was van een vermindering van de bloedstroom van 35 procent bij de spannende film en een een toename van de bloedstroom met 22 procent bij de groep die lachten tijdens het tv-kijken.

Je snapt het waarschijnlijk al. De snelle bloedstroom vermindert de kans op het ontstaan van de voorwaarden van een hartaanval of beroerte.

Een snelle bloedstroom is een teken van een gezonde bloedstroom, waarbij de spieren lekker aan het werk zijn. De kans op een bloedprop of TIA worden dan aanzienlijk verminderd.

Sta dus toe dat je op een dag kunt lachen. Luister bijvoorbeeld naar grappige verhalen of kijk naar komedie op de televisie, zoals komedie series of grappige films.

Lachen is gezond!

Tip 2: Tel je zegeningen

Wees dankbaar en tevreden, in plaats van je zorgen te maken om meer te willen.

Door je zegeningen te tellen ben je eigenlijk bezig om dankbaar te zijn, wat leidt tot gezondheid en geluk.

Glenn Affleck, een psycholoog aan de Universiteit van Connecticut, interviewde voor zijn onderzoek 287 mensen die aan het herstellen waren van een hartaanval.

Hij ontdekte dat de mensen die de positieve effecten erkenden van de hartaanval die ze hadden gehad, minder kans hadden op het krijgen van een volgende hartaanval in de 8 jaar die volgden.

Een positief effect van een hartaanval kan bijvoorbeeld zijn dat een persoon dichter bij zijn of haar familie is gekomen.

Een ander onderzoek van de Universiteit van Californië laat zien dat het immuunsysteem verbetert, de slaapkwaliteit verbetert en de bloeddruk verlaagt wanneer een persoon dagelijks dankbaarheid toont.

Hoe kun je dit doen?

Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden waarin je elke dag een of meer dingen vermeld waarvoor je dankbaar bent.

Je kunt er daarnaast een gewoonte van maken om kleine daden van vriendelijkheid op te merken in je eigen omgeving.

Waardeer het dus wanneer iemand die je niet kent naar je lacht of je een goede dag wenst. Tegelijkertijd kan je zelf dezelfde vriendelijkheid uitstralen naar anderen.

Daar wordt je vrolijk en dankbaar van.

Tip 3: Knuffel met een huisdier

Heb je een huisdier? Dan weet je waarschijnlijk welk effect het knuffelen met een dier kan hebben. Je kunt dan even ontspannen en ontstressen.

De wetenschapper Erika Friedman heeft in haar onderzoek naar hartklachten en huisdieren 92 patiënten onderzocht die waren opgenomen op de hartafdeling van een ziekenhuis.

Deze patiënten hadden een hartaanval gehad of hadden ernstige hartstoornissen. Ze verzamelde informatie over het huisdierenbezit van de patiënten.

Wat bleek: een jaar na het ontslag uit het ziekenhuis was 94 procent van de voormalige patiënten met een huisdier nog in leven, terwijl 71 procent van de voormalige patiënten zonder huisdier nog in leven was.

Uit een ander onderzoek blijkt dat alleen al het aaien van een huisdier of het praten tegen een dier de bloeddruk kan verlagen.

Het maakt niet eens uit of het huisdier van jou is of niet of dat je wel of niet van huisdieren houdt.

Het gaat om het contact met het dier, maar bovenal het effect van dit contact op je eigen gemoedstoestand.

Heb je al een huisdier?

Knuffel het dier dan vaker en heb er meer contact mee. Je kunt ook vaker met de hond op pad gaan of met het huisdier spelen. Heb je nog geen huisdier?

Dan kun je overwegen om er een te nemen of vrijwilligerswerk te doen op bijvoorbeeld een kinderboerderij of in een dierenasiel.

Tip 4: Wees druk onder de lakens 

Ja, natuurlijk komt seks ook aan bod. Seks is namelijk een ontzettend gezonde activiteit.

Niet alleen door de lichaamsbeweging, maar ook voor je emotionele gesteldheid.

Tijdens seks ervaar je allemaal positieve emoties en worden er goede hormonen rondgepompt door je lichaam.

Seksuele intimiteit en seksuele activiteiten kunnen zowel preventief als helend zijn in het geval van hartaandoeningen.

Mannen die ten minste 2 keer per week seks hebben, verminderen het risico op een hartaanval met meer dan 50 procent vergeleken met mannen die ongeveer 1 keer per maand seks hebben.

Er is geen vergelijkbaar onderzoek bekend bij vrouwen, maar we kunnen aannemen dat voor vrouwen vergelijkbare resultaten gelden.

Heb je al hartklachten en ben je bang dat de plotselinge lichamelijke activiteit misschien een hartaanval kan veroorzaken?

Dan hoef je je geen zorgen te maken. Seksuele intimiteit is ongeveer net zo intensief voor het lichaam als een lichte lichamelijke oefening.

Als je dus zonder problemen kunt lopen of twee trappen kunt oplopen, kun je met een veilig gevoel actief zijn onder de lakens. Vertel je partner maar dat het goed is voor je gezondheid.

 Tip 5: Slaap circa 8 uur per nacht 

Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen.

Tijdens je slaap maakt je lichaam weer opnieuw antioxidanten aan, geneest het wonden, repareert het DNA en stimuleert het een anti-verouderingsenzym genaamd telomerase.

Bovendien zijn slaapproblemen en een slaapstoornis een teken van een hoge mate aan stress. Een goede nachtrust is essentieel om te herstellen van een drukke dag.

Maar een goede nachtrust zorgt er ook voor dat je lichaam en geest kunnen ontspannen, zodat je de volgende dag weer nieuwe energie hebt en productief kan zijn.

Mensen met een slechte nachtrust ervaren juist een tekort aan energie gedurende de dag en raken gefrustreerd door een lage productiviteit.

Hierdoor stapelt het werk alleen maar op, waardoor de stress ook hoger wordt.

Het is dus geen verrassing dat mensen met slapeloosheid en een slechte nachtrust een hogere kans hebben op het hebben van hart- en vaatziekten, zoals hartklachten en hartaandoeningen die kunnen leiden tot een hartaanval, beroerte of TIA.

Het is dus alleen maar aan te raden om een goede nachtrust te hebben en bij jezelf te stimuleren.

 Tip 6: Wandel elke dag voor tenminste 15 minuten buiten 

Lichaamsbeweging heeft een fantastisch goed effect op het stressniveau.

Daarnaast kun je tijdens een korte wandeling buiten of door de natuur even je gedachten op iets anders zetten en dus ontspannen.

Bovendien kan zonlicht helpen bij het verminderen van een depressie of depressieve gevoelens.

De vitamine D die zonlicht geeft is erg belangrijk voor de gezondheid van het hart. Het zonlicht die op de huid valt zorgt er namelijk voor dat er een stofje vrijkomt die de bloeddruk verlaagt.

Je hoeft echt niet elke dag te gaan sporten in de buitenlucht.

Het is al voldoende wanneer je er bewust voor kiest om tijd buiten door te brengen. Kies er bijvoorbeeld voor om je auto verder van je werk of je huis te parkeren of om naar de supermarkt te lopen.

Of maak een wandeling door het park tijdens je pauze of na je werk. Even ontspannen, een frisse neus halen en even tijd nemen voor jezelf.

Werk als afleiding

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is stress een hele belangrijke veroorzaker van hart- en vaatziekten, zoals hartklachten, een hartaanval, beroerte of TIA.

Het verminderen van stress is altijd een goede stap naar een gezonder leven, met name in het geval van hart- en vaatziekten.

Veel mensen zien het werk als belangrijkste oorzaak van stress. Dit is echter niet altijd het geval, zo blijkt uit onderzoek. 

Ook conflicten met andere personen en in een relatie kan erg veel stress veroorzaken in het leven van een persoon.

Lees dit artikel als je relatieproblemen door stress wilt oplossen.

Wanneer je veel stress ervaart in je relatie, gezin, thuis of met vrienden, kan je werk juist een goede afleiding zijn.

Het is goed om te erkennen waar je stress door wordt veroorzaakt en deze stressfactoren aan te pakken.

Overmatige stress in je leven is zeer slecht voor je lichamelijke gezondheid en kan hart- en vaatziekten veroorzaken.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!