Kan Een Narcist Alleen Wonen? Ontdek de Waarheid

Maak je je zorgen om je narcistische ex nu jullie relatie beëindigd is?

Ben je bang dat hij weer bij je zal aankloppen?

Als je lang samen was met een narcist, dan stel je je misschien de vraag: kan een narcist alleen wonen?

In dit artikel ga ik dieper in op de vraag: kan een narcist alleen wonen?

Doel van dit artikel: Ik geef je enkele redenen waarom een narcist niet goed alleen kan zijn, maar bespreek ook waarom een narcist soms alleen wil zijn. Tot slot kom je te weten wat een narcist doet als hij alleen is.

Leven na een narcistische relatie: kan een narcist alleen wonen?

Het heeft waarschijnlijk veel moeite gekost om je relatie met je narcistische partner te beëindigen.

Hij had je helemaal in zijn greep en toen je aangaf dat het zo niet langer kon, begon hij weer met love-bombing. Hierdoor vraag je je misschien – net zoals tijdens je relatie met je ex-partner - af: ligt het aan mij? Hij was er namelijk expert in om jou schuldgevoelens aan te praten.

Of, nu je eindelijk bevrijd bent van de manipulatietechnieken van je partner, vraag je je misschien af of hij er nog meer in petto heeft nu hij alleen woont?

Hierdoor kun je je zorgen gaan maken hoe je narcistische ex functioneert en je afvragen: kan een narcist alleen wonen?

Door hun toxische gedrag eindigen narcisten vaak eenzaam en alleen, zo blijkt trouwens ook uit een recente studie.

Het is best vreemd dat een narcist iemand die om hem geeft wegduwt met zijn gedrag. Hij haat het om alleen te zijn, maar toch verpest hij elke relatie die hij aangaat. Het is heel belangrijk dat je goed beseft dat een narcist zelf zorgt voor zijn eigen ondergang.

Laat dit dus geen reden zijn om zijn gedrag goed te praten of om weer naar hem terug te gaan. Als je je misbruikt voelde door de narcist in je leven, heb je een goede stap gezet door afstand te nemen.

Laten we even dieper ingaan op waarom een narcist niet graag alleen is.

Waarom kan een narcist niet alleen zijn? 3 Redenen

De waarheid is dat een narcist technisch gezien perfect in staat is om alleen te wonen. Er zijn trouwens veel narcisten die hun eigen huis of plek hebben.

Dit betekent echter niet dat een narcist het leuk vindt om alleen te wonen en veel tijd alleen door te brengen. Meer nog: een narcist kan er niet goed tegen om alleen te zijn!

Laten we even onderzoeken waarom dat zo is.

Een narcist laat zich graag omringen door mensen omdat hij de aanwezigheid van anderen nodig heeft om zich ‘bijzonder’ te voelen. Hij heeft ook externe validatie nodig, zodat zijn narcistische voorraad aangevuld en zijn ego gestreeld wordt.

Reden #1: Verlangen naar aandacht en bewondering van anderen

Een narcist is voortdurend op zoek naar bewondering en aandacht. Deze drang is onverzadigbaar en hij zal er dan ook alles aan doen om mensen die hem dit geven, in zijn leven te houden.

Omdat een narcist vanuit zijn innerlijke lage gevoel van eigenwaarde zijn eigen beker narcistische voorraad niet kan vullen, zoekt hij dit bij anderen.

Reden #2: Verlatingsangst en zich vastklampen

Ook al doet een narcist zich voor als superieur ten opzichte van anderen, toch heeft hij een diepe verlatingsangst.

Verlaten worden vindt een narcist vreselijk en dit niet alleen omdat hem hiermee zijn bron aan narcistische voorraad wordt afgenomen. Het ego van de narcist wordt flink gekraakt als je hem verlaat.

Vergeet vooral niet dat het zelfvertrouwen van een narcist eigenlijk heel laag is en verlaten worden ziet hij als een bevestiging van zijn tekortkomingen.

Reden #3: Angst om zijn eigen zwakheden onder ogen te zien

Kwetsbaarheid is een andere reden waarom een narcist alleen wonen moeilijk vindt.

Als je alleen bent dan heb je zowel de tijd als de ruimte om over jezelf na te denken. Sommige mensen hebben deze ruimte nodig om het beste van zichzelf te geven.

Anderen – zoals narcisten - vinden dit moeilijk. Een narcist wil het ongemakkelijke gevoel van zelfreflectie vooral vermijden.

Hij is zich heel goed bewust van zijn mindere kwaliteiten en zijn lage gevoel van eigenwaarde, maar wil dit zowel voor de buitenwereld als voor zichzelf ontkennen.

En net daarom kunnen sommige narcisten er net voor kiezen om – vooral tijdelijk - alleen te zijn.

Waarom wil een narcist soms alleen zijn? 

Hoewel narcisten doorgaans hunkeren naar controle en aandacht, kan een narcist ook heel bewust kiezen om alleen te wonen.

Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar het heeft te maken met hun complexe innerlijke wereld. Veel narcisten worstelen namelijk met psychische problemen, zoals angst, een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en zelfs depressie, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de American Psychological Association.

Wanneer een narcist alleen is, hoeft hij zijn masker van zelfverzekerdheid en onaantastbaarheid niet op te houden. Even alleen zijn kan voor een narcist de ideale manier zijn om zich terug te trekken in zijn eigen wereld waarin hij niet zo ‘spectaculair bijzonder’ hoeft te zijn.

Dit betekent echter niet dat hij zijn behoefte aan aandacht verliest. Het is eerder een manier om zich op te laden en zich voor te bereiden op volgende sociale interacties, waarbij hij zijn narcistische voorraad weer kan bijvullen.

Als we het over narcisten hebben, is het belangrijk te beseffen dat we vaak generaliseren. Niet iedere narcist is precies hetzelfde, maar toch valt het op dat de meeste narcisten er niet zo goed in zijn om alleen te zijn. Ze hebben namelijk sociaal contact nodig om hun narcistische voorraad aan te vullen en daarvoor hebben ze anderen nodig.

Wat doet een narcist als hij alleen is? 

Nu je weet waarom een narcist zo moeilijk alleen kan zijn, vraag je je misschien af wat hij of zij doet wanneer de narcist alleen woont.

Laten we eens kijken naar 8 typische dingen die narcisten doen als ze alleen zijn en met welke problemen ze te maken hebben.

#1. Zelfverheerlijking

Wanneer narcisten alleen zijn, houden ze zich vaak bezig met een zelfverheerlijking—alsof ze hun eigen grootste fan zijn.

Dit kan betekenen dat ze uren voor de spiegel staan, selfies maken alsof ze de ster van hun eigen Instagram zijn, of nostalgisch terugblikken op hun ‘fantastische’ prestaties.

Het is hun manier om hun zelfbeeld op te poetsen en zichzelf een snelle ego-boost te geven, zelfs als hun zelfvertrouwen behoorlijk kwetsbaar is.

#2. Bevestiging zoeken via sociale media

Sociale media is een cruciaal hulpmiddel voor narcisten die op zoek zijn naar bevestiging.

In hun ‘me-time’ stellen ze hun online persoonlijkheid zorgvuldig samen en posten ze foto’s en updates om bewondering van hun ‘vrienden’ en volgers te krijgen.

Elke like en reactie is als een shot narcistische energie. Het is voor hen de ideale manier om bewonderd te worden als ze alleen zijn.

#3. Plannen en hun volgende stappen beramen

Narcisten brengen hun tijd alleen vaak door met het plannen en beramen van hun volgende stappen.

Wanneer ze alleen zijn bedenken ze plannen om situaties of mensen in hun voordeel te manipuleren. Altijd denken ze een paar stappen vooruit om manieren te vinden om in elke situatie hun ‘superieure’ positie te behouden.

#4. Nadenken over situaties die hun zelfvertrouwen heeft aangetast

Alleen zijn zorgt er vaak voor dat narcisten eindeloos nadenken over situaties die ze als vernederend of onrechtvaardig beleefd hebben. Narcisten zijn meesters in het spelen van een slachtofferrol en nadenken over bepaalde situaties voedt het idee dat ze op een of andere manier het slachtoffer werden.

Keer op keer spelen ze in hun gedachten situaties af, waarbij anderen iets gezegd of gedaan hebben waarbij ze zich niet gewaardeerd voelden. Ze vragen zich constant af hoe ze hun dominantie beter hadden kunnen laten gelden.

#5. Triangulatie

Zelfs als ze alleen zijn, doen narcisten aan triangulatie. Deze manipulatietechniek gebruiken ze vaak om drama en verwarring te zaaien in hun sociale kring of familie.

Heel zorgvuldig denken ze na over wie ze kunnen gebruiken en hoe ze mensen tegen elkaar kunnen opzetten als ze alleen zijn. Het uiteindelijke doel van triangulatie is controle behouden en zelf in het middelpunt van de belangstelling staan, terwijl ze mensen afleiden van hun toxische gedrag.

#6. Zelfdestructief gedrag

Uit onderzoek blijkt dat veel narcisten kampen met verslavingen. Een specifieke verslaving is deze aan narcistische voorraad. Maar narcisten die alleen wonen zoeken ook vaak hun toevlucht tot andere verslavingen.

Dit kan gaan van buitensporig veel geld uitgeven– de relatie narcist en geld zit vaak heel scheef – over drugsmisbruik naar wisselende seksuele contacten.

Dergelijk gedrag zorgt voor tijdelijke sensatie en afleiding, waardoor ze de confrontatie met hun onderliggende onzekerheden en angsten uit de weg gaan.

#7. Hoovering

Hoovering is een techniek die narcisten gebruiken om mensen weer in hun web te lokken.

Als narcisten alleen zijn zoeken ze vaak contact met ex-partners, vrienden of familieleden. Hun bedoeling hierbij is om enerzijds hun narcistische voorraad instant aan te vullen of om na te gaan wie ze (nog steeds) kunnen manipuleren.

Heel vaak proberen narcisten met berichten medelijden op te wekken, tonen ze berouw en beloven ze om te veranderen. Laat je hierdoor vooral niet vangen want het doel is alleen maar om de controle over je terug te krijgen, zodat ze weer voldoende narcistische voorraad krijgen.

#8. Zoeken naar gezelschap

Narcisten die alleen zijn kunnen wanhopig op zoek gaan naar gezelschap.

Ooit uit het niets een appje gekregen van die ene vriend die je bijna nooit hoort om samen een filmpje te kijken? Het lijkt een onschuldige vraag. Besef echter goed dat dit niet zomaar een uitnodiging is, maar een soort van subtiele chantage: ‘Als je niet komt, dan ben je geen echte vriend’.

Voor narcisten is het een strategische zet om hun eenzaamheid te verbergen en hun ego op te krikken.

Tot slot

Kan een narcist alleen wonen? Het antwoord is ja.

Hoewel een narcist technisch gezien perfect in staat is om alleen te wonen, is zijn leven vaak een voortdurende zoektocht naar externe en sociale bevestiging om zijn innerlijke leegte op te vullen.

Het lijkt alsof hij goed alleen kan zijn, maar zijn gedrag verraadt een diepe behoefte aan constante bevestiging en aandacht.

Wil je meer weten over narcisme en hoe een narcist erin kan slagen om alleen te wonen?

Deze belangrijke pagina geeft je uitgebreide informatie over dit complexe onderwerp.

Ontdek hoe narcisten hun eenzaamheid camoufleren, hun sociale netwerken beheren en de vele strategieën die ze gebruiken om hun innerlijke leegte te verbergen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>