6 Tips Om Aan Je Persoonlijke Ontwikkeling Te Werken

Persoonlijke ontwikkeling is werken aan jezelf, zodat je kan groeien als persoon.

Wil jij jezelf ontwikkelen? Wil je de beste versie van jezelf worden? Wil jij je dromen bereiken?

Dan ben jij klaar voor een persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe pak je dit aan?

Ik help je hier graag bij. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je het beste aan je persoonlijke ontwikkeling kunt werken.

Lees snel verder voor de beste persoonlijke ontwikkeling tips!

Wat is je persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is de groei of ontwikkeling van een individu. Vaak wil je daarmee je eigen potentie vergroten.

Dit gaat dan gepaard met een groter bewustzijn en gevoelens van een beter, gezonder of completer mens te willen worden.

De definitie van persoonlijke ontwikkeling is:

Het proces waarin een mens zijn persoonlijke mogelijkheden tot ontplooiing brengt, bijvoorbeeld op het gebied van vaardigheden, talenten, kennis, inzichten, moraal, als persoon, enzovoort.

Of we er nu naar streven om minder angstig te zijn, meer vertrouwen te hebben in onze besluitvorming of het vermogen hebben om onze doelen te stellen en te bereiken, persoonlijke ontwikkeling komt altijd met een mate van ongemak.

Tijdens mijn late tienerjaren begin twintig zat ik vol met angst, depressie en eenzaamheid, omdat ik het erg moeilijk vond om mijn dagen en dus mijn leven te omarmen, het was alsof ik op de automatische piloot zat.

Ik had altijd het gevoel dat ik niet goed genoeg was - of dat nu voor een andere baan was, voor een partner, voor mijn ouders of vooral voor mezelf.


Persoonlijke bewustwording

Als je wilt groeien als persoon en je persoonlijk wilt ontwikkelen, speelt er vaak een stukje bewustwording. Je bent je bewust van waar je nu staat, maar ook van waar je naartoe wilt.

Ieder mens is in het verleden geprogrammeerd om op een bepaalde manier te denken, naar de wereld te kijken en naar het leven te kijken.

Bijvoorbeeld tijdens je opvoeding, maar ook in je ontwikkeling als mens. Op basis hiervan maak je keuzes in het leven.

Op een bepaald moment kun je het gevoel krijgen dat je niet de dingen in het leven bereikt die je graag wilt bereiken en doen.

Je bent jezelf bewust geworden dat je meer uit het leven wilt halen. Dit is een omslagpunt naar persoonlijke ontwikkeling: Je wilt aan jezelf werken om het leven te leiden dat jij voor ogen hebt. Dan kun je aan de slag gaan met jezelf.


Waarom is werken aan je persoonlijke ontwikkeling belangrijk?

Het leven is prachtig. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen, ervaren, voelen en begrijpen.

Maar het leven is ook kort. Je hebt tijdens jouw leven maar beperkt de tijd om het leven te leven dat JIJ wilt leven.

Wees jezelf hiervan bewust.

Het leven is kort. Haal het maximale uit jezelf en uit je leven.

Er zijn veel mensen die altijd druk zijn. Ze zijn druk met het leven, zoals werk, carrière, zorgen voor kinderen, verplichtingen, werkdruk, verwachten, enz.

Ze vergeten om hun leven te leven zoals zij die zelf graag willen. Maar het leven is kort, terwijl je potentieel juiste grenzeloos is.

Pak dus je kansen!

Investeer in jezelf en je eigen ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling is een investering die nooit verloren gaat. En dit geheel is veel meer waard dan de som der delen.

Door te blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling, blijf je gedreven en proactief in het leven staan. Je wacht niet op het geluk, maar eist je eigen geluk en kansen op.

Jij zorgt dat er mooie dingen gebeuren in je leven. Je zorgt dat je geniet en het geluk vindt, ook in de kleine dingen.

Je zal misschien niet altijd je doel bereiken, maar je zal zeker een zinvoller en rijker leven ervaren. Daarom is persoonlijke ontwikkeling altijd de moeite meer dan waard.

En om je nog meer te overtuigen, zijn dit de zes mooiste voordelen van persoonlijke ontwikkeling:


 • Je kunt bewuste en de beste keuzes maken in het leven omdat je jezelf kent.
 • Je hebt je doel gevonden, waardoor je nog meer motivatie ervaart en nog meer zin hebt in het leven.
 • Je kunt tegen een stootje en kunt beter omgaan met stress en tegenvallers in het leven. Je laat je namelijk niet snel uit het veld slaan, want je ogen zijn gericht op het doel.
 • Je hebt stabiele relaties waar je veel voldoening uit haalt, omdat deze een positieve impact hebben op de kwaliteit van je leven.
 • Je bent productiever en kunt goed omgaan met tijd, omdat je een goede focus hebt en efficiënt kunt werken.
 • Je leven en lichaam zijn in balans. Je wisselt werk af met ontspanning en rust. Daarmee voorkom je effecten van disbalans, zoals een burn-out of ziektes.

Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeelden

 • Ben jij je bewust van wie je bent?
 • Weet jij wat je wilt?

Dan is het erg belangrijk dat je een persoonlijk ontwikkelingsplan opstelt. Maar misschien heb je eerst behoefte een goed persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld.

Als je geen persoonlijk ontwikkelingsplan opstelt en geen concrete doelen voor ogen hebt, zal er waarschijnlijk niets in je leven veranderen.

Dat zou jammer zijn. Je hebt niet het eeuwige leven op aarde. Daarom is het belangrijk dat je nu aan de slag gaat.

Dus hoe zit een persoonlijk ontwikkelingsplan eruit? Ik geef je hier een persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld.

Begin met de vraag ‘Wie ben ik en wat wil ik?’.

Probeer hier achter te komen. Schrijf deze vraag op een vel papier.

Neem gerust een dag of meer de tijd om hierover na te denken, tussen je bezigheden door.

Er zijn verschillende technieken om deze vraag te beantwoorden.

 • Denk aan dingen waar je blij van wordt.
 • Denk aan dingen die goed voelen.
 • Denk ook aan dingen waar je niet blij van wordt.
 • Stel je voor wat je wilt doen en bereiken als je nog een kort leven voor je zou hebben.
 • Wat wil je absoluut nog doen en bereiken in je leven?

Vervolgens kun je starten met het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan. In dit plan stel je je doelen op. Formulier bij elk doel concrete acties.

Maar je plan ook meetbaar door jezelf voor elke actie een bepaalde tijd te geven. Op 1 juli wil je bijvoorbeeld deze actie hebben bereikt. Je mag dit plan op een later moment bijsturen, als dit nodig is.

Als je geen gestructureerd ontwikkelingsplan hebt opgesteld, blijft het waarschijnlijk bij goede intenties. Dan zal er waarschijnlijk nooit echt een verandering plaatsvinden.

Dit komt omdat je zoiets abstract als levensdoelen en dromen voor jezelf concreet moet maken. Dan begint het te leven en alleen dan weet je waaraan je kunt werken.

Begin daarom vandaag nog met een persoonlijk ontwikkelingsplan!


6 Tips om jezelf te ontwikkelen

Werken aan persoonlijke ontwikkeling klinkt heel hip, maar hoe pak je dit nu concreet aan?

Het is niet eenvoudig om je gedrag te veranderen. Het goede nieuws is dat je met de juiste hulp je eigen persoonlijke ontwikkeling kunt sturen.

Daarom kunnen de volgende 6 tips je helpen in je eigen persoonlijk ontwikkeling:


Tip 1: Lees meer boeken

Wanneer heb je voor het laatst een boek of een belangrijk tijdschriftartikel gelezen?

Beperken je dagelijkse leesgewoonten zich tot Facebook of Instagram-updates?

Dan wordt het tijd dat je die smartphone eens weglegt en er een gewoonte van maakt om een boek te lezen.

Alles wat je leest vult je hoofd met nieuwe stukjes informatie en je weet nooit wanneer het van pas kan komen. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je bent uitgerust om elke uitdaging aan te gaan.

Wanneer je een boek leest, is al je aandacht gericht op het verhaal - de rest van de wereld valt gewoon weg en je kunt jezelf onderdompelen in elk fijn detail dat je opneemt.

Het lezen van spirituele teksten kan de bloeddruk verlagen en een enorm gevoel van kalmte opwekken, terwijl van het lezen van zelfhulpboeken is aangetoond dat het mensen helpt die lijden aan bepaalde stemmingsstoornissen en milde psychische aandoeningen.

Naast het verbeteren van je emotionele en cognitieve intelligentie met het lezen van boeken, kan lezen ook helpen je woordenschat te verbreden.

Zoek je enkele boekentips? Ik heb hier wat inspirerende boeken voor je:

 • How to Win Friends & Influence People - Dale Carnegie
 • Think and Grow Rich - Napoleon Hill 
 • The 7 Habits of Highly Effective People - Stephen Covey
 • Focus - Mark Tigchelaar

Het is trouwens veel beter om 10 boeken per jaar te lezen terwijl je actie onderneemt op basis van wat je hebt geleerd, vergeleken met 30 boeken lezen zonder actie te ondernemen. Je wilt geen kennis-junkie worden.


Tip 2: Ga alleen op reis!

Reizen is geen ontsnapping aan het leven, het werpt je in het leven omdat je nergens je kunt verbergen!

Door in dat vliegtuig te stappen en erop uit te trekken, zul je ongelooflijk veel in korte tijd meemaken. Je bent op jezelf aangewezen en het geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

Wanneer je constant op weg bent naar nieuwe omgevingen, nieuwe avonturen en nieuwe situaties, breidt je comfortzone uit.

Of je nu van plan bent om 3 weken, 3 maanden of 3 jaar te reizen, je zult op een gegeven moment wat onzekerheid of ongemak ervaren.

Alleen de wereld rondreizen is niet voor iedereen, het zijn niet alle stranden in het paradijs en het is niet de gemakkelijkste manier om te leven.

Je brengt jezelf in situaties waarin je altijd uit je comfortzone moet komen en aan je angsten moet werken om de steeds veranderende wereld om je heen te omarmen.

Je zult mensen om hulp moeten vragen, of het nu om een routebeschrijving, advies of ondersteuning gaat, iets waar we allemaal mee kunnen worstelen.

Maar dit is het allemaal waard. Je zult deze herinneringen dankbaar zijn en de moeilijke tijden zullen je persoonlijke ontwikkeling vormen.


Tip 3: Wees volhardend

Werk hard aan je ontwikkeling en neem je verantwoordelijkheid waar deze nodig is.

Geef niet toe aan luiheid, negatieve gedachten of teleurstelling. Blijf zo consistent mogelijk naar je doel toe bewegen.

Probeer nieuwe dingen. Hou dus niet vast aan de huidige situatie en bewandel niet de veilige paden die je eerder al hebt bewandeld.

Nieuwe ervaringen bieden een nieuw perspectief op zaken en op je eigen leven. Zo zie je hoe het ook kan.

Als je elke dag je doelen wilt bereiken, wordt deze houding een deel van je persoonlijkheid.


Tip 4: Focus je op één ding tegelijk

In plaats van te proberen je hele leven in één keer te veranderen, concentreer je je eerst op een paar dingen.

Wees realistisch over de werkelijkheid zoals deze nu is. Weet waar je staat. Pas dan kun je gaan werken aan je eigen ontwikkeling.

In sommige gevallen is het zelfs het beste om eerst op één gebied te focussen. Rome werd ook niet in één dag gebouwd!

Je duikt bijvoorbeeld eerst diep in de persoonlijke financiën en als je dat eenmaal onder controle hebt, ga je verder met je gezondheid. Van daaruit pak je je relaties en productiviteit aan .

Op deze manier raak je niet overweldigd en kun je al je middelen richten op het succesvol veranderen van één gebied van je leven.

Als je alles tegelijk doet, leidt dit waarschijnlijk tot een gebrek aan focus, tijd en energie... waardoor je kans op succes dramatisch afneemt.

Als je aanvankelijke enthousiasme afneemt, kan het allemaal vrij snel behoorlijk overweldigend voor je worden.


Tip 5: Stel de juiste doelen

We handelen het meest effectief als we een doel hebben om naartoe te werken.

Het is niet alleen zeer motiverend om je doelen na te jagen , maar het geeft je ook begeleiding en structuur waarop je je acties kunt baseren.

Als je een paar doelen hebt gesteld, kun je daar met helderheid, focus en vastberadenheid naar handelen. Je acties zijn niet langer willekeurig en ongestructureerd, maar gefocust.

Wanneer je doelen stelt, maak ze dan altijd zeer specifiek, meetbaar en voeg er een deadline aan toe. Doe je dit niet, dan blijft het slechts een vage wens of droom.

Zo is 'afvallen' een verschrikkelijk doel. Het is niet duidelijk wanneer je genoeg gewicht hebt verloren en wanneer je het wilt bereiken.

Maak het in plaats daarvan specifieker, meetbaarder en tijdgebonden. 'Ik wil bijvoorbeeld binnen 3 maanden 5 kilo verliezen' is een helder en realistisch doel.

Vraag jezelf ook af waarom je dit doel wil bereiken. Wat is jouw motivatie? Waarom wil je deze doelen bereiken?

Hoe zal het je leven verbeteren? Het kennen van je 'waarom' vraag motiveert je in nog grotere mate om enorme actie te ondernemen.


Tip 6: Zoek een goede mentor

Zoek ten minste één persoon ( online, levend of dood ) die heeft bereikt wat jij wilt bereiken.

Het kan een collega, auteur, influencer of (betaalde) coach zijn. Bestudeer hun bewegingen, hun materiaal en hun woorden - maak het je eigen door het je unieke draai te geven.

De juiste mentor heeft al het pad bewandeld dat je wilt bewandelen, zodat hij of zij je de valkuilen, obstakels en beste strategieën kan laten zien om te slagen.

Als je het allemaal zelf probeert te doen, wees dan bereid om veel fouten te maken, veel tijd en geld te verspillen en veel frustrerende situaties tegen te komen. Zoek liever een mentor die je kan helpen het proces van persoonlijke groei te versnellen.

Denk positief. Je eigen positiviteit is veel sterker dan negatieve gedachten.

Begin in het begin met slechts een paar mentoren. Er zijn veel geweldige mensen die je kunt volgen, maar het kan overweldigend worden als je te veel mensen hebt die te veel verschillende dingen delen.


Persoonlijke ontwikkeling training of cursus volgen?

Ik heb mijn beste tip als laatste bewaard.  Om ervoor te zorgen dat je je blijft ontwikkelen is het belangrijk dat je een plan van aanpak hebt.

Je wilt zoveel mogelijk uit je leven halen. Breng je leven in de volgende versnelling met één krachtige methode die ik behandel in mijn transformatie cursus. Ik geef je daarin de belangrijkste inzichten voor persoonlijke groei.

Je krijgt een compleet stap-voor-stap plan om jezelf te ontwikkelen tot de persoon die jij wil zijn. Klik hier voor meer informatie. Het heeft al honderden mannen en vrouwen geholpen. Ik hoop dat jij de volgende bent. Ben jij er klaar voor? 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>