Je voelt je al een tijdje niet meer gelukkig in je relatie en onzekere gevoelens steken steeds vaker de kop op.
Je houdt nog van je partner maar twijfelt sterk of je de rest van je leven met hem of haar wilt doorbrengen.
Je denkt na over het beëindigen van je relatie. Hoe weet je of je met stoppen met je relatie? Dit artikel maakt een einde aan alle onzekerheid!
Doel van dit artikel: Met dit artikel wil ik je helpen om de signalen te herkennen dat het tijd is om een relatie te beëindigen. Ik geef je ook graag enkele tips hoe je dit het beste doet.
Relatie beeïndigen?
Heb je het gevoel dat je vastzit in je relatie? Brengt deze niet de vreugde die je je had voorgesteld? Dan heb je misschien al nagedacht over het beëindigen van je relatie.
Je staat voor een dilemma. Dat is heel begrijpelijk want een relatie beëindigen is een grote stap. Misschien beëindig je je relatie niet omdat het zo’n gedoe is. Dus je moddert maar wat aan en je probeert er het beste van te maken.
Dit is geen goed idee!
Een relatie waarin je je ongelukkig en onzeker voelt is namelijk slecht voor je gezondheid. Je kunt er overspannen door geraken en er helemaal onder door gaan.
Denk vooral niet dat je de enige bent die niet gelukkig is in een relatie. Onderzoek door Acties heeft uitgewezen dat maar liefst 1 op de 12 Nederlanders ongelukkig is met zijn of haar relatie.
Jijzelf hoort de belangrijkste persoon te zijn in je leven. Jij hoort goed voor je zelf te zorgen zodat je gelukkig en gezond door het leven kunt gaan. Je hoopte waarschijnlijk dat het makkelijker zou zijn om te beslissen wanneer het tijd is om een relatie te beëindigen, maar dit is het helaas niet...
Voordat je verder gaat, bekijk eerst deze video:
Zoals je in bovenstaande video gezien hebt zijn er enkele signalen die erop wijzen dat het beter is om dit toch te doen.
Ook een toxische relatie is meer dan genoeg reden om jouw relatie te beëindigen.
Wat zijn de signalen om je relatie te beëindigen?
#1 Het vertrouwen is zoek
Je vraagt je voortdurend af waar je partner uithangt als hij niet bij jou in de buurt is. Je belt je partner een paar keer per dag om te weten wat hij doet. Je controleert stiekem de kilometerstand van zijn auto.
Herkenbaar? Het vertrouwen in je partner is helemaal zoek!
Vertrouwen is een van de steunpilaren van een relatie. Ontbreekt dit dan is dit een belangrijk signaal dat het tijd voor het beëindigen van je relatie.
Wantrouwen tast de fundamenten van jullie relatie aan waardoor deze langzaam afbrokkelt.
#2 Verschillende waarden
Jij droomt volop van kinderen en een veilige gezinssituatie. Je partner wil echter vooral de wereld verkennen.
Vasthouden aan je eigen waarden is prima en elke relatie bestaat uit het sluiten van compromissen.
Zorgen je waarden en verwachtingen van het leven echter voor onverenigbare doelstellingen dan besef je vast wel dat het beter is dat je je relatie beëindigt.
#3 Je houdt geen rekening meer met je partner
Je hebt een druk sociaal leven. Vroeger vond je het fijn dat ook je partner mee ging stappen. Het gebeurt echter steeds vaker dat je plannen maakt zonder rekening te houden met je partner.
Hij heeft het druk op het werk, heeft zijn eigen vriendenkring en eigenlijk vind je het prima als hij er niet bij kan zijn.
Eigenlijk heb je psychologisch al afstand genomen van je partner. Je partner maakt niet langer deel uit van wat je dierbaar is.
#4 Er wordt misbruik van jou gemaakt
Vooral narcistische partners zijn heel goed in manipuleren en in misbruik te maken van jouw goedheid.
Je partner zit al een tijdje zonder werk en zit er financieel niet goed voor. Jij betaalt alle rekeningen en ontzegt jezelf leuke dingen.
Je partner zit te zeuren dat hij zich thuis verveelt en trekt er elke dag op uit. Hij vraagt jou om geld en dreigt ermee je te verlaten als je hem financieel niet steunt.
#5 Er wordt tegen jou gelogen
Je hebt vast zelf al eens een leugentje om bestwil verzonnen. Je partner maakt er echter een gewoonte van om tegen jou te liegen.
Dat kan om heel kleine dingen gaan zoals bijvoorbeeld beweren dat hij de hond heeft uitgelaten terwijl hij dit niet heeft gedaan. Erg is dit niet, maar je merkt vast wel dat dit je vertrouwen in hem schaadt.
Je kunt je dan ook vast wel voorstellen hoe je vertrouwen geschaad wordt door grote leugens.
Stel je maar eens voor dat je partner beweert dat hij de hele dag aan het werk was terwijl je hem met een vriendin op een terrasje zag zitten.
#6 Je fantaseert over een leven zonder jouw partner
Vroeger kon je je geen leven zonder je partner voorstellen. De laatste tijd echter fantaseer je steeds vaker hoe je leven er zou uitzien zonder je partner.
Je zou je vrijer voelen. Je zou met hem geen rekening meer moeten houden. Je zou je eigen ding kunnen doen. Je geraakt er steeds meer van overtuigd dat je gelukkiger zou zijn zonder je partner.
#7 Je partner is als een vreemde geworden
Verliefdheid blijft niet duren. Dat weet iedereen. Maar na een periode van verliefdheid komen er andere gevoelens in de plaats.
Een van deze gevoelens is verbondenheid, een sterk ‘wij-gevoel’. Dit gevoel kenmerkt zich door samen in het leven te staan en bereid te zijn om te investeren in je relatie.
Ontbreekt dit ‘wij-gevoel’ dan zul je op een gegeven moment het gevoel krijgen dat je partner een vreemde voor jou is geworden.
Bekijk hier ook de video van Gary Lewandowski in TedX over het eindigen van relaties:
#8 Jullie praten niet meer met elkaar
Heb je de vuilnisemmer buitengezet? Doe jij vandaag boodschappen? Wat eten we vanavond?
Gesprekken voeren gaat niet alleen om de praktische zaken van het leven.
Praten betekent gevoelens en gedachten delen, plannen maken voor de toekomst, een maatje hebben waarmee je alles kunt delen.
Ontbreekt dit in je relatie dan zit het fout!
#9 Je durft jezelf niet te zijn
Je hebt een namiddag doorgebracht met een oude schoolvriend maar je weet dat je partner achterdochtig is. Je besluit om het toch maar te vertellen maar wikt en weegt je woorden zorgvuldig om geen argwaan te wekken.
Durf je je niet meer als je normale zelf gedragen? Ben je bang voor wat je kunt zeggen tegen je partner? Dit kun je geen jaren volhouden!
#10 Je partner haalt je zelfvertrouwen naar beneden
Je hebt een pittig nieuw kapsel en vol zelfvertrouwen kom je thuis. Je partner kijkt je aan en vraagt wat je in hemelsnaam gedaan hebt met je haar.
Het is niet de eerste keer dat je partner je bekritiseert of negatieve opmerkingen maakt over je uiterlijk.
Dit is trouwens een veel voorkomend verschijnsel als je een relatie hebt met een narcist. Narcisten houden van bekritiseren en anderen naar beneden halen. Zo krijgen ze immers het gevoel van volledige controle.
#11 Je blijft maar wachten tot het ooit beter wordt
Je voelt je ongelukkig in je relatie maar je bent ervan overtuigd dat het ooit beter zal worden.
Als jullie financieel uit de zorgen zijn, wordt het beter.
Als je partner een andere baan heeft, wordt het beter.
Als je wat meer je best doet, wordt het beter.
Hoelang ben je bereid te wachten tot het beter wordt?
Hoe langer je je blijft vasthouden aan je rotsvaste geloof dat het beter zal worden, hoe ongelukkiger je zult worden.
De kans is namelijk groot dat het gewoon niet beter wordt.
#12 Jullie hebben voortdurend ruzie
Je vraagt je partner waarom hij zo laat is thuisgekomen. Hij snauwt je af dat je altijd zeurt.
Je partner vraagt waarom er geen biertjes in huis zijn. Jij snauwt hem toe dat hij ook wel eens boodschappen mag doen.
Het lijkt wel of jullie de laatste tijd altijd ruzie maken.
Meer nog: steeds vaker vallen er harde en kwetsende woorden en soms leiden jullie discussies tot fysiek geweld.
#13 Jullie maken helemaal geen ruzie meer
Je hebt een zware werkdag achter de rug. Je partner had beloofd je te helpen met het avondeten maar zit lekker op de bank met een biertje. Jij staat te zwoegen in de keuken. Tot voor kort ging je hem hierover aangesproken hebben.
Je besluit om nergens meer ruzie over te maken. Je bent niet langer bereid om nog energie te verspillen aan discussies of conflicten.
Maak je nooit meer ruzie meer dan betekent dit vaak dat je het gewoon voor bekeken houdt.
Je beseft dat het de hoogste tijd is voor het beëindigen van je relatie. Maar hoe pak je dit het beste aan?
Relatie beëindigen? Zo doe je het op de juiste manier
#1 Besef dat het nooit makkelijk is
Eenmaal je de definitieve stap neemt om jullie relatie te beëindigen zal dit vreemd aanvoelen, hoe verziekt jullie relatie ook is.
Wees daarop voorbereid als je besluit om je relatie te beëindigen.
#2 Doe het rechtstreeks
Ben jij ooit het slachtoffer geworden van ghosting dan weet je vast wel hoe pijnlijk het is als je partner je zonder uitleg verlaat.
Misschien sta je voor het ogenblik niet op goede voet met je partner maar iedereen verdient een rechtstreeks gesprek wanneer een relatie wordt beëindigd.
#3 Wees eerlijk maar treed niet te veel in detail
Mensen willen weten waarom ze verlaten worden.
Gebruik vooral geen clichés als “Het ligt niet aan jou, maar aan mij.”
Daar heeft je partner niets aan en waarschijnlijk is dit ook niet waar.
Een eerlijke uitleg kan zijn: “Je verzorgt je niet meer en ik walg van jou.” Zo’n direct antwoord zal het voor je partner echter nog moeilijker maken.
Beter kun je zeggen: “Ik heb het gevoel dat we niet meer bij elkaar passen op het gebied van uitstraling.”
Het heeft ook helemaal geen zin om een opsomming te geven over alles wat je partner volgens jou fout doet. Dat kwetst en dat is jouw persoonlijke interpretatie van zijn gedrag.
#4 Laat je niet overhalen
Komt jouw beslissing als een verrassing dan zal je partner je misschien proberen te overhalen om ‘het nog een keer te proberen’.
Je kunt je vast verwachten aan: “Ik zal veranderen.” of “Ik zal harder mijn best doen.”
Jij hebt de beslissing echter niet van de ene op de andere dag genomen en eigenlijk staat je besluit al vast.
Door toegevingen te doen stel je de definitieve beslissing alleen maar uit.
#5 Toon medeleven
Laat je partner gerust merken dat het ook voor jou niet makkelijk is.
Geef toe dat je nooit met een negatieve ingesteldheid aan jullie relatie bent begonnen en dat je het ook liever anders had gezien.
Geef je om de gevoelens van je partner belicht dan ook zijn of haar positieve eigenschappen.
#6 Beschuldig je partner niet
Je partner heeft volgens jou vast veel negatieve kantjes anders had je jullie relatie waarschijnlijk nooit willen beëindigen.
Niemand is echter perfect, ook jij niet. Door je partner af te schilderen als ‘de grote boosdoener’ of ‘de slechterik’ kom je nergens.
Is je partner bijvoorbeeld vreemdgegaan dan kun je je gevoelens over hem beter laten afhangen van wat hij verkeerd heeft gedaan dan van wat hij volgens jou is.
#7 Gun jezelf tijd om te rouwen
Zelfs als jij degene bent die de relatie beëindigt, zul je ongetwijfeld een periode van verdriet of gemis doormaken.
Het is heel moeilijk om een onderscheid te maken tussen wat je hart je influistert en wat je verstand zegt.
Daarom kan ook jij achterblijven met gevoelens van verdriet of gemis.
Gun jezelf de tijd om te rouwen over wat voorbij is en om jezelf terug te vinden.
Kan relatie niet beëindigen
Misschien herken je het: je voelt dat jullie relatie vastzit en als je er goed over nadenkt is jullie relatie op sterven na dood.
Toch kun je de beslissing niet nemen om je relatie te beëindigen.
Onthoud goed dat om het even welke beslissing je in het leven ook neemt je nooit zeker kunt zijn van de gevolgen.
Dit mag echter geen reden zijn om te blijven hangen in een relatie die je ongelukkig maakt.
Hoe weet je of je moet stoppen met je relatie?
Doorgaan of stoppen? Waarschijnlijk heb je jezelf deze vraag al vaak gesteld.
Het kan moeilijk zijn om je gevoelens en je verstand op een rechte lijn te krijgen.
Drie belangrijke vragen kunnen je helpen om een beslissing te nemen.
Waarom relatie beëindigen?
Als je relatie je meer negatieve gevoelens geeft dan je gelukkig maakt is het hoog tijd voor het beëindigen van je relatie!
Dat ongelukkige gevoel kan namelijk ook doorstromen in de manier waarop jij in het leven staat.
Misschien heb je het zelf al gemerkt: je ongelukkige relatie bezorgt je heel wat stress, maakt je angstig en zorgt ervoor dat je veel piekert.
Hierdoor functioneer je ook in je sociale en professionele leven niet optimaal.
Maar al te vaak betekent een ongelukkige relatie helaas ook een ongelukkig leven.
Hoe lange relatie verbreken?
Het is niet makkelijk om ‘de juiste manier’ te beschrijven als je een lange relatie wilt verbreken. Elke relatie en elke persoon in een relatie is immers anders.
Het is aan jou om rekening te houden met de persoonlijkheid, de behoeften en de gevoelens van je partner.
Een lange relatie verbreken vraagt moed maar heb je het gevoel dat je vastzit in een relatie is dit vaak de beste oplossing.
Doe het wel met respect want jullie hebben vast ook goede tijden gekend.
Indien er een aantal elementen bestaan om een relatie te beëindigen, blijft de angst groot dat je nadien het gevoel krijgt of je er niet te snel een eind aan gemaakt hebt, wat op zijn beurt de rouwperiode dan weer zwaarder maakt . Het is een verschtikkelijk moeilijk gegeven, ook voor diegene de relatie wil verbreken …