11 Gevaarlijke Symptomen Van Overspannen Zijn

Een beetje spanning ervaren we allemaal wel eens. Het maakt dat je alert blijft en dat je beter presteert op je werk.

Neem je echter te veel hooi op je vork, dan kan je na een tijd overspannen geraken.

 Je hebt dan een kort lontje, je slaapt slecht, je bent voortdurend moe en hebt vaak hoofdpijn. Heb je een vermoeden dat je overspannen bent?

In dit artikel leer je de 11 meest voorkomende symptomen van overspannenheid te herkennen. Daarnaast geven wij 2 mogelijke gevaren die na langere tijd kunnen optreden. Symptomen van overspannen zijn

1. Prikkelbaarheid en agressie

Denk je bij jezelf 'ben ik overspannen?' en herken je de volgende situatie: je bent steeds in een gespannen toestand en dit komt tot uiting in allerlei zenuwtrekjes. Je gaat bijvoorbeeld nerveus trillen met je been of voet of trommelen met je vingertoppen.

Woede door overspannen zijn

Daarnaast word je snel boos zonder enige reden. Dingen waarmee je vroeger nog kon lachen, maken je nu meteen boos.

Je kan nog maar weinig dingen verdragen van de mensen om je heen waardoor je onnodig agressief gaat reageren. Vaak heb je achteraf wel spijt van je reactie, maar in het moment kun je je helemaal niet beheersen.


2. Huilbuien

Door aanhoudende spanning kan je voor het kleinste dingetjes meteen in tranen uitbarsten.

Zo ken je jezelf niet en ook de mensen om je heen vinden het vreemd. Van zodra iemand nog maar vraagt hoe het met je gaat, begin je al te huilen. 

Huilen door overspannen zijn

Als je overspannen bent, heb je het gevoel dat je nooit rust kan vinden, zelfs als je iets leuks aan het doen bent.

Je hebt voortdurend een zenuwachtig gevoel en dit zal na een tijd invloed hebben op je humeur waardoor je vanuit het niets huilbuien kan krijgen of een somber gevoel gaat ervaren.

Je hebt de hele tijd negatieve gedachten waardoor je gevoelens van somberheid en leegte krijgt. Emotionele onevenwichtigheid is een duidelijk teken van overspannenheid.


3. Depressiviteitsklachten

Dingen waar je vroeger van kon genieten en waar je plezier in had, bieden je nu geen vreugde meer.

Je bent veel minder geïnteresseerd in de mensen om je heen en je gaat sociale contacten meer en meer uit de weg. Zelfs tegen de kleine dingen zie je op, zoals koken of boodschappen doen.

Geen vreugde door overspannen zijn

Je hebt het gevoel dat alles veel moeite kost. Daarnaast kan je ook trager worden in de dingen die je wel doet of je kan ook juist erg rusteloos en gejaagd zijn.

Je zelfbeeld is ook niet meer wat het ooit geweest is. Je hebt negatieve gedachten over jezelf, maar je hebt ook een negatief beeld van andere mensen en een negatief toekomstbeeld. Dit kan zelfs zo ver gaan dat je suïcidale wensen of gedachten krijgt.

Je komt in een neerwaartse negatieve spiraal terecht. En omdat je je afzondert van je familie en vrienden heb je geen steun en sta je er alleen voor.

Eenzaamheid door overspannen zijn

4. Angstaanvallen

Je krijgt opeens last van angstaanvallen die je voorheen nooit had. Angst ontstaat door een overactiviteit in je hersenen en zenuwen.

Als je voortdurend onder spanning staat, maak je het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam in een staat van paraatheid verkeert. Hierdoor ga je veel extremer op situaties reageren.

Angstaanval door overspannen

Aanhoudende angst kan je dagelijkse leven behoorlijk verstoren. Je krijgt paniekaanvallen zonder dat hier een reden voor is. Je voelt dan ineens een sterke angst die gebaseerd is op onheil die er helemaal niet is.

Meer weten over een angststoornis? Lees hier 11 tips om een angststoornis te overwinnen.


5. Geen zin in seks

Des te meer je hoofd belast wordt met werkdruk, problemen en angst, des te meer moeite het je zal kosten om een goed seksleven in stand te houden.

Als je overspannen bent is seks wel het laatste waar je zin in hebt. Tegelijkertijd voel je je schuldig naar je partner toe. Je doet minder moeite om er goed uit te zien omdat je de energie niet hebt of omdat het je niet interesseert.

Geen zin in sex door overspannen

Als je overspannen bent, is seks net heel goed. Tijdens het vrijen maakt je lichaam oxytocine aan. Dit stofje zorgt voor een gelukkig gevoel en heeft een kalmerende werking.

Het verlaagt je bloeddruk en heeft een positieve invloed op je stressniveau. Seks zorgt ervoor dat je hoofd en je lichaam in een ontspannen toestand geraakt.


6. Veel piekeren

Wanneer je voortdurend piekert, zit je constant in je hoofd en heb je geen aandacht voor het huidige moment.

Piekeren door overspannen

Dit doe je niet alleen overdag, maar ook ’s nachts waardoor je moeilijk in slaap kan vallen. Je blijft constant hangen in een negatief denkpatroon.

Dezelfde onderwerpen herhalen zich constant in je hoofd zonder dat je tot een oplossing komt. Je voelt je niet in staat om je gedachten te ordenen.

Op die manier ga je je voortdurend moe voelen en niet meer lekker in je vel zitten.

Overdag kun je je veel moeilijker concentreren op taken die je moet afwerken. Je wordt veel sneller afgeleid door andere dingen om je heen, maar ook omdat je de dingen niet meer goed op een rijtje krijgt in je hoofd.


7. Geen energie

Je hebt veel minder energie dan anders. Je slaapt immers slecht en het is ook goed mogelijk dat je onregelmatig of ongezond gaat eten. Dit heeft natuurlijk een weerslag op je energieniveau.

Als je weinig energie hebt, voel je je vermoeid, lusteloos en heb je nergens meer zin in. Je voelt je opgebrand en doet alleen nog het hoog nodige.

Man zonder energie door overspannen zijn

Het is moeilijk om ’s morgens uit je bed te geraken en de motivatie te vinden om aan je dag te beginnen. Als je je door de dag hebt gesleurd en je ’s avonds thuiskomt, plof je meteen neer in de zetel en ben je niet meer in staat om nog andere dingen te doen.

Misschien ook interessant voor u: 'Geen energie? 8 tips voor direct meer energie'.


8. Familie en vrienden vermijden

Wanneer je overspannen bent heb je geen zin of interesse meer in de dingen of mensen om je heen. Sociale contacten onderhouden lijkt een hele opgave omdat je steeds moe bent en de energie niet kan opbrengen om met mensen af te spreken. Het is je gewoonweg te veel.

Sociaal contact is te veel door overspannenheid

Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt. Het heeft dus geen zin om vrienden en familie op te zoeken. Je voelt je het meest op je gemak als je alleen bent ondanks het feit dat je dan weer gaat piekeren waardoor je uiteindelijk alleen maar dieper in de put geraakt.

Jezelf afzonderen kan nog meer problemen veroorzaken. Je gaat immers sneller de neiging krijgen om voldoening en afleiding te zoeken in andere dingen zoals alcohol, drugs of gokken.

Overspannen kan leiden tot verslavingen

De kans op verslaving is dan niet ver weg. Er is geen sociale controle als je veel alleen bent, je krijgt dan het gevoel dat je ongehinderd je gang kan gaan.


9. Verdwijning eetlust

Aanhoudende stress heeft een grote impact op je lichaam en je geest en het heeft ook een weerslag op je eten, wat je eet en je zin in eten.

Als je lange tijd onder spanning staat, gaat je maag minder goed functioneren waardoor het verteringsproces langzamer zal verlopen.

Geen eetlust door overspannen zijn

Je maag gaat dan langer vol blijven, waardoor je niet meer kan eten en er totaal geen zin meer in hebt.

Als je maag onder spanning staat, heb je geen eetlust meer. In sommige stressvolle situaties zoals examens of een belangrijke presentatie op het werk, kan het zelfs voorkomen dat je moet overgeven van de stress.


10. Slaapproblemen

De voortdurende spanning zorgt ervoor dat je niet meer goed de slaap kan vatten. Stress zorgt ervoor dat je lichter slaapt en veel vaker wakker wordt en doordat je veel piekert val je pas heel laat in slaap en lig je ’s nacht te woelen en te draaien. De slaap komt niet en is onrustig.

Slaapproblemen door overspannen zijn

Het zou ook kunnen dat je wel slaapt, maar helemaal niet uitgerust wakker wordt. Overdag kan je dan niet meer goed presteren omdat je je voortdurend moe voelt.

Soms ben je zo moe dat je niet meer kunt slapen. Je hebt dan geen gezond gevoel van moeheid meer, maar een onaangenaam gevoel van uitputting.

En dit gevoel zorgt er dan weer voor dat je begint te piekeren en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Net als je gaat denken dat je nu ‘moet’ slapen, lukt het nog moeilijker.

Merk je dat je moeilijk in slaap valt? Lees dan ook '25 tips om van slapeloosheid door stress af te komen'.


11. Lichamelijke klachten

Spanning die voortdurend aanhoudt kan heel wat lichamelijke problemen teweeg brengen. Je nek- en schouderspieren zijn steeds gespannen. Hierdoor kun je last krijgen van krampen en spierpijn.

Door een massage of speciale crème zal de pijn niet weggaan. De enige manier om van de pijn af te geraken is door je volledig te ontspannen.

Nekpijn door overspannen

Door de contante spierspanning kan je ook last krijgen van hoofdpijn. Je hoofd kan dan beginnen bonken. Dit is spanningshoofdpijn. Je voelt dan een knellende pijn aan beide kanten van je hoofd.

Het lijkt wel alsof er een strakke band om je hoofd wordt gespannen. Door spanningshoofdpijn kan je moeilijker harde geluiden en licht verdragen.

Ook buikpijn kan veroorzaakt worden door stress. Door de spanning worden bepaalde lichaamsprocessen in een soort van stand-by stand gezet omdat ze energie willen gebruiken voor de beheersing van de stressvolle situatie.

De eerste processen die minder goed gaan werken zijn je immuunsysteem en je spijsvertering. Indien dit maar van korte duur is, zal er niet meteen een probleem zijn.

Buikpijn door overspannen zijn

Als je echter voortdurend overspannen blijft, kan je aanhoudend buikpijn krijgen en nog heel wat andere kwaaltjes. Wanneer je immuunsysteem niet meer optimaal functioneert ga je sneller ziek worden.

Ook hartkloppingen en een hoge bloeddruk zijn signalen van overspannenheid. Als je je nog maar een beetje inspant of het warm hebt, gaat je hart wild te keer. Hier had je voorheen nooit last van, maar nu steeds vaker.

Hartkloppingen en hoge bloeddruk zijn risicofactoren van hart- en vaatziekten. Een aanhoudende overspannenheid kan dus verregaande gevolgen hebben.


Gevaren van overspannenheid

Gevaar 1: Je relatie met je partner en/of vrienden kan kapot gaan

Wanneer je overspannen bent, heb je je handen vol aan jezelf. Je hebt immers al je energie nodig om jezelf overeind te houden en je door de dag te slepen. Het is dan ook logisch dat je relatie met je partner of vrienden onder druk komt te staan.

De meeste relatieproblemen ontstaan als je je eigen problemen niet aanpakt. Je raakt dan steeds meer het spoor bijster terwijl je partner hulpeloos moet toekijken.

Overspannen zijn kan je relatie onder druk zetten

Op lange termijn kan overspannenheid grote schade toebrengen aan je relaties. Relaties blijven immers enkel werken als er langs beide kanten in wordt geïnvesteerd. En daar ligt nu net het probleem.

Door de stress voel je je lusteloos en heb je geen energie meer over voor je partner of vrienden. Als er geen oplossing komt voor het probleem gaan zij zich na een tijdje verwaarloosd voelen en zich meer van je afkeren.

Als je niet wilt dat je relatie kapot gaat, is het heel belangrijk dat je toch goed blijft communiceren. Zoek uit wat je precies dwars zit en deel het met je partner.

Overspannen zijn kan vriendschap onder druk zetten

Op die manier kan hij of zij meedenken naar het zoeken van een oplossing. Je partner kan namelijk je gedachten niet lezen en weet dus ook niet hoe hij je anders moet helpen.

Het is belangrijk dat je samen met je partner met stress kan omgaan. Je afkeren van je partner wanneer je overspannen bent kan de relatie na verloop van tijd kapot maken. Stilte kan immers leiden tot nog meer frustratie waardoor je uit elkaar wordt gedreven.

Behoud ook steeds de intimiteit in je relatie. Intimiteit heeft niet enkel met seks te maken. Intiem zijn met je partner betekent ook dat je jouw gedachten en gevoelens deelt, affectie toont en samen wilt werken om oplossingen te zoeken.

Op die manier geef je je partner de kans om er voor je te zijn en je te ondersteunen in moeilijke periodes.

Partner op eerste plek

Ook al heb je er geen zin in, probeer toch af en toe leuke activiteiten te doen. Op die manier toon je dat je echt wel je best doet en achteraf ga je je hier beter door voelen.


Gevaar 2: Je kan je werk verliezen

Wanneer je maandenlang overspannen bent, kan dit uiteindelijk leiden tot een burn-out waardoor je niet meer in staat bent om te werken. Als je overspannen bent, kunnen je hersenen niet meer optimaal functioneren.

Moeilijk focussen op werk door overspannen zijn

Doordat je je moeilijker kan focussen op je werk, ga je meer fouten maken en dit kan problemen opleveren op je werk. Je kan moeilijk kritiek incasseren van je baas of collega’s en je ziet steeds tegen al je taken op.

Daarnaast kun je ook het gevoel krijgen dat je overspoeld wordt en je het overzicht kwijtraakt op je werk.

Door de stress geraak je emotioneel uit balans wat zich kan uiten in paniek of een somber en ongelukkig gevoel. Je bent snel geïrriteerd en hebt een kort lontje.

Vrouw met kort lontje

Deze kenmerken maken van jou natuurlijk geen aangename en goede collega. Als je dit lang laat aanslepen en je probleem niet aanpakt, bestaat de kans dat je je werk verliest.

Je baas gaat immers niet meer tevreden zijn over je prestaties en voor je collega’s ben je ook niet meer behulpzaam of aangenaam in de omgang.

Bespreek je probleem eerst met je partner of je familie en maak het daarna ook bespreekbaar op je werk. Door goed te communiceren kan er gericht naar een oplossing gezocht worden.

Praat over overspannen zijn

Wanneer de oorzaak van je overspannenheid bij je werk ligt, kunnen er eventueel oplossingen aangereikt worden die je werkdruk kunnen verlichten. Ook hier ligt de oplossing bij een goede communicatie.


Burn-out of gewoon overspannen?

Overspannenheid treedt op wanneer er een aantal maanden teveel van je verwacht of geëist wordt. Dit kan te maken hebben met de dood van een geliefde, meer druk op het werk of de opstart van een bedrijf.

Je geraakt overspannen wanneer je meer dan 100% van jezelf moet geven om iets voor mekaar te krijgen.

Een herstelperiode van ongeveer 6 weken is meestal voldoende om te herstellen en weer in balans te komen. Overspannenheid wordt opgebouwd in een vrij korte periode waarin je overbelast wordt.

Als je de stressoorzaak wegneemt, kun je ook weer herstellen. Na een aantal weken rust of vakantie kan je je energiebalans weer volledig in evenwicht brengen en ben je weer verlost van alle ongemakken.

Het herstel bij een burn-out duurt veel langer. In veel gevallen zelfs langer dan een jaar. Mensen met een burn-out moeten voor lange tijd stoppen met werken om volledig te kunnen herstellen. In dit geval is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Wanneer het probleem niet wordt aangepakt, kan het verder ontwikkelen in een burn-out. Een burn-out ontstaat wanneer je jarenlang over je grenzen bent gegaan en al je reserves hebt opgebruikt. Dit kan gebeuren zonder dat je het zelf beseft.

Je hebt alle signalen van je lichaam gedurende een lange periode genegeerd en uiteindelijk knapt er iets. Er is dan sprake van totale uitputting en ernstige uitvalverschijnselen. Je hele lichaam gaat blokkeren en je bent tot niets meer in staat.


Vond jij dit een waardevol artikel?
Deel het artikel dan hieronder met je vrienden!

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>