In een gezonde relatie lijken de dingen vanzelf te gaan. Op de een of andere manier voelt het gewoon heel goed!
Het is niet altijd makkelijk, maar er is oprechte interesse en eerlijke communicatie met elkaar. Een toxische relatie kan daarentegen heel anders voelen.
Iets knaagt er aan je, iets zit er niet goed. Maar wat is dat dan precies? Als je zelf in een toxische relatie zit, kan het erg lastig zijn om deze rode vlaggen te zien.
In dit artikel worden er 8 signalen van een toxische relatie uitgelegd, krijg je tips hoe je zulke relaties los kunt laten en hoe je ervan kunt herstellen.
Doel van dit artikel: Wat is een toxische relatie precies en hoe kan je deze loslaten en ervan herstellen? Dit is precies waarmee ik jou ga helpen in dit artikel! Je zal na het lezen 8 signalen weten waaraan je een toxische relatie kan herkennen en ook hoe je er uiteindelijk vanaf komt.
Wat is een toxische relatie?
Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting.
Dit betekent dat je iemand anders’ energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is. Dit kan je een leeg gevoel geven, het beïnvloedt je van binnen en van buiten. Het maakt je ongelukkig in je relatie.
Maar iedere relatie is natuurlijk anders en de signalen van een toxische relatie zijn soms niet eenvoudig te herkennen. Toxische relaties variëren van redelijk toxisch tot zo toxisch dat een persoon fysiek en mentaal in gevaar kan zijn.
Mensen kunnen bijvoorbeeld door trauma’s uit hun jeugd moeite hebben met persoonlijke grenzen aangeven en emotioneel onvolwassen zijn.
Daarnaast is het mogelijk dat je met iemand te maken hebt die een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft zoals narcisme.
Maar voordat we verder gaan, bekijk eerst onderstaande video over toxische relaties:
Hoe herken je een toxische relatie?
Het is van groot belang om bepaald giftig gedrag te leren herkennen en jezelf ertegen te beschermen. Als je deze signalen in jouw relatie herkent is het verstandig om na te gaan of deze relatie wel gezond voor jou is.
Wil jij de signalen leren herkennen? Lees dan gauw verder.
Kenmerk #1: Gaslighting
Gaslighting is een emotionele manipulatie techniek waarbij het slachtoffer haar eigen gevoelens, instincten en gezonde verstand in twijfel worden getrokken.
De waarheid wordt voortdurend verdraaid waardoor het slachtoffer steeds meer op de gaslighter gaat leunen.
Het is iets wat heel subtiel gedaan wordt en wat heel langzaam wordt opgebouwd. Juist daarom is het moeilijk om erachter te komen waarom je zo’n naar gevoel krijgt. Beetje bij beetje wordt jouw eigenwaarde en vertrouwen op jouw waarnemingen en gevoelens steeds kleiner.
Wil je meer informatie over gaslighting? Lees dan dit artikel.
Kenmerk #2: Je hebt het gevoel dat je jezelf kwijtraakt
Je zit al een periode niet zo lekker in je vel. Maar hoe komt dat dan? Je kunt niet precies je vinger op het probleem leggen. Waarom voel ik me zo? Langzaam maar zeker verlies je stukje bij beetje je eigen identiteit en zelfvertrouwen.
Het gaat zo langzaam dat je niet weet waardoor het komt. Je hebt vaak het gevoel dat je niet meer echt weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt doen om je beter te gaan voelen.
Maar het gevoel dat iets niet goed zit is belangrijker dan precies weten waarom het niet goed zit. Probeer naar dat gevoel te luisteren.
Kenmerk #3: Je voelt je uitgeput nadat je contact hebt gehad
Het gevoel dat je van iemand krijgt is heel erg belangrijk in relaties. In een goede relatie krijg je over het algemeen een fijn gevoel en energie van elkaar. Maar in een toxische relatie is dat gevoel niet zo goed.
Een narcist gebruikt alleen intimiteit en kussen wanneer het hem of haar uitkomt.
Probeer dit gevoel te achtervolgen want het kan je heel veel vertellen. Je voelt veel stress als jullie samen zijn en je loopt constant op je tenen. Dit is niet gezond voor je fysieke en mentale gezondheid.
Je voelt veel negatieve energie en negatieve gedachten die jou uiteindelijk uitputten. Naderhand voel je je ontzettend vermoeid en helemaal leeggezogen.
Kenmerk #4: Je hebt te maken met een narcist
Het is mogelijk dat je een toxische relatie hebt met een narcist. Maar dit hoeft zeker niet zo te zijn.
De signalen van toxische relaties kunnen erop duiden dat je te maken hebt met een narcist. Je partner vernedert jou, hij voelt zich beter dan dat jij bent, houdt totaal geen rekening met jou en jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde keldert steeds harder.
Een relatie met een narcist is voor het slachtoffer fysiek en mentaal gevaarlijk, het is belangrijk om hier goed op te letten.
Wil je zeker weten of je te maken hebt met een narcist? Doe dan de gratis narcisme test aan het einde van dit artikel.
Kenmerk #5: Er is sprake van controle
In toxische relaties is er vaak sprake van veel controle. Je partner is erg jaloers en wilt constant in de gaten houden waar je heen gaat en met wie je bent. Dit kan zelfs zo uit de hand lopen dat het emotionele mishandeling is.
Misschien voel je je zo onder druk gezet dat je steeds minder met je eigen vrienden en familie omgaat om onder de vervelende gesprekken uit te komen.
Het lijkt dan makkelijker om thuis te blijven dan om steeds uit te leggen waarom je ergens bent en met wie je precies bent.
Kenmerk #6: Je krijgt overal de schuld van
Jouw partner geeft jou overal de schuld van, ook van dingen in het verleden. Steeds als jij probeert aan te geven dat je iets niet prettig vindt, weet hij het om te draaien waardoor het jouw schuld lijkt.
Voorbeelden hiervan zijn: “Ik deed alleen maar gemeen omdat jij gister geen welterusten hebt gezegd!” of “Ik ben vreemdgegaan omdat jij mij niet bevredigt.”
Alles wat hij doet is omdat jij iets verkeerds hebt gedaan. Het is een hele impactvolle manipulatietechniek die ervoor zorgt dat jij een schuldgevoel krijgt en begint te twijfelen aan jezelf. Jouw zelfvertrouwen wordt steeds lager en je gaat steeds meer geloven in zijn onschuld.
Kenmerk #7: Hij dreigt steeds om je te verlaten
Als je partner steeds dreigt om jou te verlaten als je iets verkeerds hebt gedaan zorgt dit ervoor dat je in het vervolg bang wordt om eerlijk te zijn tegen hem.
Je durft hem nergens meer op aan te spreken en je durft zelf geen fouten te maken. Wat als hij me dan verlaat?
Het kan ervoor zorgen dat je bang van hem wordt en dat je niet meer jezelf kunt zijn. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat er een ultimatum wordt gesteld: “Ik kan niet met iemand zijn die zich zo gedraagt”.
Dit is emotionele chantage waarbij je niet meer helemaal eerlijk tegen hem kan zijn. Je moet veilig zijn om je gedachtes en gevoelens kunnen uiten. Je mag je partner op dingen aanspreken en je mag overstuur zijn.
Kenmerk #8: Hij kan heel erg boos worden
Je partner wordt soms zo boos dat je ervan schrikt. Hij schiet volledig uit zijn slof en je kunt geen fatsoenlijk gesprek meer met hem voeren. Je partner slaat tegen de muur, deur of op tafel en begint ontzettend te schreeuwen.
Tijdens jullie ruzies mag je niet weggaan om rustig te worden en je loopt heel erg op je tenen om zulk soort situaties te vermijden. Na zulke ruzies is hij juist extra lief waardoor het kan voelen alsof er niks is gebeurd.
Jij denkt bij jezelf: “Wat is er net gebeurd?”
Het is belangrijk om jezelf deze vragen te stellen als je denkt dat je in een toxische relatie zit:
Is het antwoord op deze vragen vooral nee? Dan is het van groot belang om te bedenken of je wel met de juiste partner bent.
Het loslaten van een toxische relatie
Als je jarenlang met een toxische partner hebt geleefd ben je niet meer helemaal jezelf. Je hebt een andere manier van denken en doen gekregen, wat aangepast is op zijn wensen en gedrag.
Daardoor kan het heel moeilijk zijn om hiermee te breken. Het is niet makkelijk. Maar het allerbelangrijkste is dat je je realiseert dat je hem niet kunt redden. Zijn leven is zijn eigen verantwoordelijkheid.
Richt je op jezelf, red jezelf. Weet dat jij het verdient om een fijne, liefdevolle en eerlijke partner te hebben. Je hoeft niet bij iemand te blijven die jouw behoeftes negeert en speelt met jouw zelfvertrouwen.
Meer tips over het beëindigen van toxische relaties lees je in dit artikel.
Hoe herstel je van een toxische relatie?
Het herstellen van een toxische relatie is niet makkelijk, maar zeker mogelijk! De gevolgen zijn groot en kunnen uit verschillende dingen bestaan, bijvoorbeeld:
In dit wetenschappelijke artikel “Toxic Relationships: The Experiences of Psychopathy in Romantic Relationships” kun je meer lezen over de effecten die het hebben van een relatie met een persoon met psychopathische trekken kunnen hebben.
In dit onderzoek werden de gevolgen van mentale en fysieke gezondheid en de invloed hiervan op depressie symptomen onderzocht.
Juist door te gaan werken aan de bovenstaande punten zal je gaan zien dat de relaties die je aangaat een stuk gezonder en fijner zullen gaan voelen.
Er kan fysieke, seksuele, emotionele en/of financiële schade zijn ontstaan tijdens een toxische relatie. Deze relaties hebben een negatieve invloed op de manier hoe je naar de wereld en naar jezelf kijkt.
Na het loslaten van een toxische relatie of partner is het van groot belang dat je je zelfvertrouwen en levenslust weer terugkrijgt. Dit kun je doen door assertiever in je leven te gaan staan, jij bent namelijk de enige die bepaalt hoe jouw leven eruit ziet!
Zodra je je realiseert dat jij jouw eigen leven in handen hebt, zal het makkelijker voor je zijn om jouw leven te verbeteren. Tips om te herstellen kunnen zijn:
Meer tips om te herstellen van een giftige relatie lees je in dit artikel over codependentie.
Het is extra belangrijk om je te omringen met mensen die onvoorwaardelijk van jou houden. Een supportteam kan jou helpen om de diepe wonden te helen.
Vergeet niet dat je er niet alleen voor staat. Herstellen van een toxische relatie is ontzettend lastig en door dit met een supportteam, therapeut en/of lotgenoten samen te doen, zul je merken dat je sterker bent dan je dacht.
Ik herken de ervaring. Mijn (ex) partner vond in 1ste instantie dat ik borderline had. Dat was na een periode waarin mijn emoties en verdriet groeide door disrespect, onbegrip, niet luisteren, scheldpartijen en het altijd maar aanhoren dat ik het verkeerd deed. Hij was de liefde van mijn leven. Zo zag ik dat toen. We zijn 13 jaar samen geweest waarvan er 6 uit een droom kwamen en toen kwam de beer uit zijn hol. Hij vond niets meer goed wat ik ook deed. Het leek even op jaloezie. Integendeel. De psychologe constateerde -na 4 maanden consulten te hebben gedaan- geen borderline bij me. Hij bleek zijn analyse gedaan te hebben op basis van gegevens op het internet en die waren meer “waarheidsgetrouw” dan de conclusie van de psychologe. Toen werd ik vervolgens voor narcist uitgemaakt en hij vond dat ik maar aan de medicijnen moest. Antidepressiva! Dat weigerde ik en probeerde een manier te vinden om mijn leven weer op te pakken. Dat lukte niet meer. Het verdriet werd te groot. Uiteindelijk analyseerde hij mijn situatie als “Ze heeft een jeugdtrauma”. Dat was het moment waarop ik de relatie heb losgelaten. Ik ben nu 2 jaar verder en heb veel verdriet gehad. Het was een enorm gevecht om hem los te laten. Maar het kan! Ik ben zover met soms nog een verlangen naar goede tijden. Die hakken er nog steeds in. Het vertrouwen in mannen is nog een dingetje maar ook daar kom ik uit.
Interessant artikel, mijn vrouw is al jaren depressief en ik vraag mij steeds af of dat mogelijk door mij komt?
Ze doet allerlei therapieën sliep al drie jaar apart en woont nu al vier jaar apart van mij.
Nog steeds geen verbetering helaas.
We hebben steeds contact onderhouden en nu lees ik dit.
Ik ga ons contact maar verbreken na het lezen van deze uitleg hopelijk helpt dat haar.
Hoi Piet, ik ken jullie natuurlijk niet persoonlijk maar voordat je de conclusie trekt dat het door jou komt is het misschien een goed idee om met iemand over je eigen persoonlijkheid te praten. Mogelijk staat de depressiviteit van je partner toch los van wie jij bent in haar leven. Ook voor partners van iemand met een depressie kan het leven loodzwaar zijn. Hoe goed je ook je best doet. Vriendelijke groet, Karin
Verschrikkelijk is dat
Ik maak het mee met mijn dochter