Weet een Narcist Dat Hij/Zij Een Narcist Is? Ontdek de Waarheid

Ben je ooit in de ban geweest van die ene persoon die zichzelf altijd op de eerste plaats zet, ongeacht de situatie of de gevoelens van anderen?

Misschien heb je je wel eens afgevraagd: “Weet een narcist eigenlijk dat hij een narcist is?”

Dit is een vraag die ons allemaal wel eens door het hoofd gaan wanneer we geconfronteerd worden met zelfingenomen gedrag dat ons zowel fascineert als frustreert.

In dit artikel onthullen we of narcisten weten dat ze narcistisch zijn en hun zelfinzicht.

Weet een narcist dat hij een narcist is?

Als narcisme coach stuit ik vaak op de vraag: “Weet een narcist dat hij een narcist is?” of “Weten narcisten dat ze narcist zijn?”

Deze vragen raken aan de essentie van zelfinzicht en empathie binnen het spectrum van narcistische persoonlijkheidstrekken.

Laat mij je meenemen op een reis door het begrip van narcisme in een vorm die zowel inzichtelijk als persoonlijk is.

Narcisme, in de diepste zin, gaat verder dan de oppervlakkige liefde voor spiegelbeelden of een onverzadigbare honger naar complimenten.

Het is een complexe persoonlijkheidsstructuur, waarbij iemand een opgeblazen gevoel van zelfbelang ervaart, een intense behoefte aan bewondering heeft en vaak een schrijnend tekort aan empathie voor anderen toont.

Nu terug naar de grote vraag: hebben narcisten enig idee? Het antwoord is ja en nee. Ja, omdat veel mensen met narcistische trekjes wel degelijk snappen dat ze anders zijn. Ze merken dat hun gedrag en behoeften niet altijd matchen met wat anderen normaal vinden.

Maar…en hier komt de grote maar, ze missen vaak het stukje empathie. Dat betekent dat ze wel kunnen zien dat hun acties invloed hebben op anderen, maar het raakt ze niet echt. Ze voelen niet echt wat het met de ander doet.

Lees ook: Symptomen die duiden op een narcist.

Weten narcisten dat ze narcist zijn?

Als we het simpel stellen: ja, narcisten weten vaak wel dat ze narcistisch zijn, maar het boeit ze niet genoeg om er echt iets aan te veranderen of om te begrijpen hoe dit voor anderen is. Ze zien hun manier van doen niet als een probleem.

Het is eerst belangrijk om te begrijpen dat narcisme niet zwart-wit is. Het varieert van lichte trekjes tot ernstige, diep gewortelde patronen. En ja, veel mensen met narcistische trekken beseffen heel goed wie ze zijn. Ze zien alleen niet echt een probleem in hun gedrag.

Interessante inzichten komen van een studie geleid door Dr. Erika Carlson aan de Universiteit van Washington.

Uit haar onderzoek, dat een diepe duik nam in het zelfbeeld van narcisten, bleek dat narcisten zichzelf best prima vinden zoals ze zijn. Ze zien zichzelf als slimmer, aantrekkelijker en capabeler dan anderen en zijn niet bang dat toe te geven.

Wat nog meer opvalt, is dat ze weten dat ze eigenschappen hebben die anderen als negatief kunnen zien, zoals impulsiviteit, arrogantie, en een neiging om hun eigen kwaliteiten te overschatten.

Ze erkennen ook dat ze dominant en manipulatief kunnen zijn. Maar in plaats van dit als een probleem te zien, beschouwen narcisten deze trekken als voordelig.

Narcisten streven er niet per se naar om als ‘goede mensen’ gezien te worden. Succes en bewondering wegen voor hen zwaarder.

Ze zijn zich bewust van hoe anderen hen zien, maar leggen de schuld bij die anderen. Ze denken dat de wereld hen niet begrijpt of waardeert voor de ‘uitzonderlijke’ personen die ze zijn.

Volgens narcisten is de wereld te simpel en ziet het niet hun ware potentieel. Ze zien zichzelf als overlevenden, perfect uitgerust voor succes.

En ja, dat rechtvaardigt in hun ogen waarom ze mensen die ze als zwakker zien mogen uitbuiten. Het is een ‘hond-eet-hond’ wereld, en zij zijn gewoon beter voorbereid om te overleven.

Lees ook: Zo bewijs je dat iemand een narcist is.

Tot slot

Samengevat, narcisten bouwen een beeld van zichzelf dat hun gedrag rechtvaardigt.

Ze zijn zich terdege bewust van hun reputatie en gedrag, maar zien er simpelweg het probleem niet van in. Ze beschouwen hun manier van doen als een middel om hun doelen te bereiken.

Dus, om terug te komen op de vragen: “Weet een narcist dat hij een narcist is?” en “Weet een narcist wat hij doet?”

Het antwoord is ja, maar met een grote ‘maar’. Ze zien hun narcisme niet als een probleem, maar eerder als een reeks kenmerken die hen uniek maakt.

Het is een fascinerend, zij het complex, zelfbeeld dat ons veel leert over de menselijke psyche.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>