10 Tips Om Destructief Gedrag Te Stoppen en Doorbreken

Lig je weer op bed te overpeinzen waarom je de mensen die van je houden niet echt toelaat in jouw leven? Waarom je geen hulp accepteert van je vrienden en familie?

Destructief gedrag komt in allerlei vormen. Van jezelf pijn doen fysiek tot mentaal jezelf helemaal afsluiten van de buitenwereld.

Je voelt jezelf niet goed genoeg en je denkt dat dit nooit kan veranderen. Dat heb je volledig mis!

Destructief gedrag valt te stoppen en te doorbreken door jezelf. Benieuwd hoe? In dit artikel geef ik je 10 nuttige tips.Wat betekent destructief gedrag precies?

Wat houdt (zelf)destructief gedrag in? Volgens filosoof Sigmund Freud hunkert elk mens naar zowel het leven als de dood.

Om destructief gedrag goed te kunnen ontleden zal je eerst moeten weten dat er twee soorten zijn, namelijk destructief gedrag naar jezelf toe en destructief gedrag naar anderen.

Vrouw is destructief naar haarzelf

In de eerste vorm slaan je donkerste gedachten naar jezelf over en ben je negatief en kwaad naar jezelf toe.

Dit kan fysiek zoals jezelf verwonden, stoppen met eten, overeten en drugs en alcohol gebruik als mentaal door je af te sluiten van de mensen die van je houden en geen hulp te accepteren.

Lees hier meer over het herkennen van narcistisch gedrag.

Waarbij destructief gedrag wat niet op jezelf is gericht zich richt op anderen.

Dit komt mede door opgekropte woede die er in een keer uit kan komen en omslaat in geweld. Deze woede kan jij richten op onbekenden maar ook jouw geliefden.

Het betekent dat jouw persoonlijkheid opeens enorm kan omslaan. Dit destructieve gedrag gaat vaak hand in hand met mensen die narcistisch gedrag vertonen.

Er is niets mis met jou!

Nu zal je wellicht denken, maar ik herken mezelf enorm in dit destructieve en narcistische gedrag.

Dit betekent niet dat er iets mis met jou is.

Dit zijn gewoon zeer menselijke gedragsverschijnselen die met de juist begeleiding van jezelf en de mensen die van je houden te stoppen en te doorbreken zijn.

Begeleiding met destructief gedrag

Vaak is destructief gedrag zelfbescherming ten opzichte van de jouw familie en de maatschappij die hun negatieve denkbeelden op jou hebben geprogrammeerd.

Deze zelfbescherming is puur om jezelf geen mentale en emotionele pijn te bezorgen.

Je hebt er uiteraard niet zelf voor gekozen om zelfdestructief op jezelf te projecteren. Het is een proces.

Dit proces moet een halt toe worden geroepen door jezelf. Wanneer je dit weet te veranderen naar positieve gedachten zal je merken dat je een veel fijner leven gaat leiden.

Vrouw die positief denkt

Hier volgen enkele handige tips die ervoor zorgen om jouw (zelf)destructieve gedrag te stoppen.

Houd wel in oog dat je dit niet in enkele dagen of weken voor elkaar hebt gebokst.

Destructief gedrag veranderen is een proces dat veel maanden soms jaren duurt om het te laten stoppen en te doorbreken.

Het staat immers altijd in verband met gebeurtenissen vanuit jouw verleden. Geef jezelf tijd.


Zelfdestructief gedrag oplossen? 10 tips

Dan ga we nu beginnen met de 10 belangrijkste tips om zelfdestructief gedrag te stoppen!

1. Verander je gedachtes

Hou altijd in gedachte dat zelfdestructief gedrag is een donkere kant van jezelf en het geen losstaand gedrag is.

Dit gedrag komt voort uit fysieke en of mentale wonden die jij hebt opgelopen in het verleden en die je probeert te verwerken.

Wees lief voor jezelf

Wees lief voor jezelf. Dit destructieve gedrag is zelfbescherming en eigenlijk een manier om het te verwerken.

Wanneer je jouw gedachtes (in het Engels: mindset) kan veranderen van jezelf verwijten maken naar lief zijn voor jezelf en het leven positief benaderen, maak jij jezelf een stuk sterker.

Houd wel in acht dat dit proces een tijd in beslag neemt en betrek je partner of beste vriend of vriendin in dit proces mocht je een terugval hebben kunnen zij jou altijd helpen.


2. Houd een dagboek bij

Het in een dagboek bijhouden van je mentale en fysieke staat heeft veel voordelen en is een slimme manier of je zelfbewustzijn te vergroten.

Voordelen van een dagboek zijn:

  • Alles kunnen vertellen aan je dagboek.
  • Een zeer handige manier van zelfreflectie.
  • Het werken in een dagboek kan zeer ontspannend voor je werken.
Dagboek bijhouden voor destructief gedrag

Het vergroten van je zelfbewustzijn is een zeer belangrijke stap in het stoppen en doorbreken van je destructieve gedrag.

Door het ontwikkelen van een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen die jouzelf en jouw omgeving op een realistische manier bekijkt, zal je zien dat het destructieve gedrag stopt en omslaat in meer positivisme en openstaan naar anderen zonder negatieve gedachten.

Ook in dit artikel over zelfvertouwen hebben we 9 tips om je te helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen.


3. Beoefen meditatie of mindfulness

Het beoefenen van meditatie en mindfulness kan je fysiek en mentaal enorm helpen, maar wat beteken ze allebei nou precies?

Meditatie is een concentratieoefening die als doel heeft om jouw volledig te laten voelen wie jij precies bent.

Meditatie helpt bij destructief gedrag

Mindfulness betekent dat je alles om je heen meer intens ervaart. Je werkt dus aan je volledige bewustzijn van het nu.

In de praktijk zal dit voor jouw inhouden dat je om je heen kijkt en intenser observeert. Je richt je daarbij op één iemand of één onderwerp. Het gaat er dus om dat je intenser en bewuster leeft.

Er zijn allerlei verschillende vormen van meditatie en mindfulness die goed van pas komen voor je zoals:

Loopmeditatie

Walking meditation, is een oefening uit het Boeddhisme die inhoud dat je specifieke rondjes loopt binnen een ruimte of buiten.

Elke stap wordt gezet na elke ademhaling. Voor doe je walking meditation nadat je langer meditatiesessies hebt gehad waar je hebt gezeten.

Yoga zorgt ervoor dat jij je lichaam beter leert kennen. Het zal je soepeler maken en leren ontspannen.

Ben je geïnteresseerd in mindfulness? Leer hier meer!

Hier ook meer over gezond zijn met yoga.


4. Een hobby waar je al je energie in kwijt kan

Zelfdestructief gedrag kan ook ontstaan doordat je geen hobby hebt waar je al jouw opgekropte woede en energie in kwijt kan.

Het vinden van de juist hobby om al die energie eruit te gooien en daardoor dus minder destructief gedrag zal vertonen is heel belangrijk.

Skaten als hobby tegen destructief gedrag

Hobby’s die je zou kunnen beoefenen zijn zingen, dansen, zwemmen, hardlopen, balsporten en nog veel meer.

Zolang je maar al die woede, angst en negatieve gevoelens eruit kan gooien en daardoor minder destructief gedrag gaat vertonen.

Het gaat hier wel om een hobby die je naast dat het prettig is ook een energieke hobby is.

Een hobby als schaken, lezen of uit eten gaan helpt hier dus niet bij, je zal echt een hobby moeten zoeken wat fysiek uitdagend kan zijn.

Dansen als hobby tegen destructief gedrag

5. Focus op je eigen behoeftes

Zet jezelf op de eerste plek. Het is belangrijk dat je weer van jezelf gaat houden en jezelf goed gaat verzorgen fysiek als mentaal.

Maak je leven niet te ingewikkeld en focus op jezelf. Het belangrijkste is dat je lief bent voor jezelf.

Je eigen behoeftes bestaan meestal uit fysieke behoeftes zoals genoeg slapen, gezond eten, genoeg water drinken, seks, sporten, kleding dragen waar jezelf comfortabel in voelt enzovoort.

Comfortabel voelen

Een andere belangrijke tip die er goed voor zorgt om meer van jezelf te houden is voor de spiegel staan. Kijk jezelf is goed aan en zeg tegen jezelf “ik hou van jou.”

Het gesprek in de spiegel zal je niet meteen kunnen doen en dat het meteen effect heeft.

Dit heeft tijd nodig, maar wanneer dat lukt zul je merken dat het jezelf toespreken in de spiegel ook je zelfvertrouwen enorm zal doen vergroten. Je zelfbeeld is positiever en dit werkt in elk facet van jouw leven door.


6. Achterhaal de oorzaak

Er zit altijd een limiet op wat je alleen kan oplossen doormiddel van het lezen van informatie.

De eerste stap kan door jou gezet worden, maar wil je nog meer verbetering zien in het doorbreken en stoppen van je destructieve gedrag zal je ervaringsdeskundige in de hand moeten nemen.

Man bedenkt de oorzaak van destructief gedrag

Het beste is dit een psycholoog of therapeut die werkelijk alles op dit gebied weet en al veel mensen heeft bijgestaan die destructief te werk gingen in hun leven.

Het bezoeken van een professional is echter ook een proces wat weer de nodige tijd duurt, dus verwacht niet meteen dat je gedrag binnen enkele weken volledig verbetert.

De professional geeft je handvaten, deelt ervaringen en is een luisterend oor.


7. Streef je doelen na en beloon jezelf

Nadat je besloten hebt om met jezelf aan de slag te gaan is het belangrijk dat je doelen stelt. Deze doelen moeten bestaan uit kleine stapjes met als grote doel het stoppen van destructief gedrag. Het is echter belangrijk dat je jezelf beloond tijdens dit proces.

Doelen stellen voor destructief gedrag

Streef kleine doelen na zoals dagelijkse en wekelijkse doelen. Wanneer je deze verwezenlijkt beloon jezelf met een positieve gedachten en met het grotere doel in zicht.

Voor de professional en/of je partner en vrienden die je hierin begeleiden is het ook veel gemakkelijk je proces goed te beoordelen als er duidelijke doelen worden nagestreefd.

Zodoende kunnen ze je oppeppen wanneer nodig, je motiveren, kalmeren en waar nodig streng toespreken.


8. Accepteer de pijn die je voelt

Dit is wellicht de aller moeilijkste tip om destructief gedrag te doorbreken. Van jezelf de pijn accepteren van het ongelukkig voelen.

Pas zelfreflectie op jezelf toe. Stel je daarbij vragen zoals: Waarom voel ik mij zo? Waar komt dit vandaan? Hoe kan ik dit gedrag stoppen?

Accepteer de pijn

Er zijn altijd gebeurtenissen in het verleden die hierbij een oorzaak spelen. Probeer die oorzaken duidelijk naar jezelf te maken en probeer ze op een positievere manier te verwerken.

Dit zorgt ervoor dat je minder pijn van binnen voelt en dat je gebeurtenissen voor jezelf kan afsluiten.

Door dus jezelf en de bijbehorende pijn te accepteren zal je zien dat je er sterker en positiever uitkomt.


9. Ga sociale contacten niet uit de weg

Samenzijn met vrienden en familie helpt destructief gedrag tegen te gaan.

Sociaal gedrag helpt tegen destructief gedrag

Mensen die om je geven zullen dit herkennen en je daarbij helpen en de kans dat destructief gedrag zich voordoet in gezelschap is veel kleiner.

Het ontmoeten van je vrienden en familie heeft over het algemeen een positief effect op gedrag en gevoelens, omdat deze mensen jouw stress wegnemen en even niet aan je donkere gedachten hoeft te denken.


10. Verbreek contacten

Naast het aangaan van sociale contacten zal je ook de contacten die een negatieve invloed op jouw gedrag hebben moeten uitsluiten.

Is je partner alle oorzaak van je destructieve gedrag, verwijder hem of haar dan uit je leven. Dit geldt ook voor familieleden, hoe moeilijk dit ook soms kan zijn.

Verzamel alleen de mensen die echt om je geven in je leven.

Wil je nou nog meer weten om je destructieve gedrag te stoppen en een fijner en positiever leven te creëren, schrijf je dan nu in voor ons gratis e-book ‘Het Zelfvertrouwen geheim’.

Het e-book staat boordevol informatie en handig tips om zelfverzekerder te worden en innerlijke blokkades te overwinnen.

Of je nu jong of oud bent, vrouw of man, ons e-book zal je ontzettend helpen en het is helemaal gratis. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>