Ben Je Omringd door Narcisten? Zo Ga Je Er Mee Om

Heb je het gevoel dat je constant wordt omringd door narcisten?

Vraag je je af of er iets is in jouw gedrag dat narcisten aantrekt?

Wil je weten hoe je hiermee het beste mee omgaat?

Zou je het liefst willen vermijden dat je omringd door narcisten wordt?

Je leert hoe belangrijk het is om je eigen grenzen te bewaken. Tot slot geef ik je 8 praktische tips om jezelf te beschermen tegen manipulatie als je het gevoel hebt omringd door narcisten te zijn.

Doel van dit artikel: In dit artikel gaan we na waarom het lijkt alsof je wordt omringd door narcisten en hoe je hier het beste mee omgaat.

Omringd door narcisten? Waarom jij het doelwit bent

Krijg je wel eens het gevoel dat jij narcisten aantrekt? In tegenstelling tot wat je misschien denkt, betekent dit helemaal niet dat je een ‘zwakke’ persoonlijkheid hebt!

Psychiater Dr. Grant Brenner stelt dat narcisten vaak mensen uitkiezen die aspecten weerspiegelen van wie ze zijn of zouden willen zijn.

Kwetsbare of verborgen narcisten zijn narcisten die overgevoelig voor afwijzing. Vaak voelen ze zich aangetrokken door mensen die net zo onzeker zijn als zij.

Grandioze narcisten daarentegen hebben een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, staan graag in de belangstelling en zoeken mensen uit die hen in hun ‘grandioosheid’ bevestigen.

 Je hebt een sterke persoonlijkheid

Narcisten laten zich graag omringen door mensen met een sterke persoonlijkheid en die weten wat ze willen. Door contact te leggen met deze personen, geloven ze dat ze zelf ook bijzonder zijn.

“Deze succesvolle mensen kiezen toch niet zomaar iemand uit om hun tijd mee door te brengen. Als ik met deze persoon tijd mag doorbrengen, dan ben ik vast net zo bijzonder!”

Je hebt een A-type persoonlijkheid

Type A-mensen zijn doorzetters. Ze zijn vaak een voorbeeld en stimuleren anderen om te slagen. Narcisten kijken op naar A-types want ook zij willen slagen in het leven. Daarnaast heb je als A-type de neiging de dingen te willen begrijpen. Je concentreert je zo hard op het logisch verklaren van het gedrag van de narcist, dat je er eigenlijk helemaal niet bij stilstaat dat hij je probeert te manipuleren.

Je bent empathisch

Mensen met een groot inlevingsvermogen en narcisten voelen zich vaak tot elkaar aangetrokken. Empathische mensen hebben veel medeleven en begrip, en houden ervan om voor anderen te zorgen.

Narcisten genieten er net van als iemand hen ‘begrijpt’. Als empathisch persoon stop je vaak veel meer in een relatie dan je er uit terugkrijgt en deze dynamiek vindt een narcist geweldig.

Je houdt niet van conflicten

Narcisten voelen zich vaak aangetrokken tot mensen die conflicten vermijden en alles doen om de vrede te bewaren.

Heb je een narcistische collega of werkgever? Dan zul je volgend voorbeeld vast herkennen.

Het is je collega zijn taak om op het einde van de dag de mails door te nemen. Telkens verzint hij een excuus om dit niet te doen. Je hebt hem er al vaak op gewezen maar hij blijft excuses verzinnen. Tot slot neem jij zijn taak maar over omdat je conflicten wil vermijden. De narcist kan dus lekker zijn zin doen omdat hij weet dat je het liefst niet in conflict gaat.

Je bent een zorgzaam persoon

Zorg je graag voor anderen, dan ben je vaak bereid om mensen te steunen en te helpen, ook als dit ten koste gaat van je eigen behoeften. Voor narcisten is het makkelijk om gebruik te maken van je onvoorwaardelijke steun, want ze weten dat ze er niets voor terug moeten geven.

Herhaling van trauma

Wanneer je in het verleden een traumatische ervaring hebt gehad, zoals emotionele verwaarlozing, misbruik, of een onstabiele relatie, kan dit diepe sporen nalaten. Zelfs als je bewust streeft naar gezonde relaties kun je onbewust aangetrokken worden tot situaties of mensen die deze trauma’s opnieuw activeren. Dit fenomeen wordt de ‘herhaling van trauma’ genoemd.

Narcistisch of egoïstisch?

Ik wil je graag wijzen op iets belangrijks: niet iedereen die zich als een narcist gedraagt, is daadwerkelijk een narcist. Dat blijkt trouwens ook uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift ‘Psychology Today’.

Om te voorkomen dat je jezelf onnodig opjaagt is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een echte narcist en iemand die gewoon egoïstisch is. Als je elke zelfzuchtige daad interpreteert als narcistisch, maak je jezelf alleen maar gek.

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis, een klinische aandoening met een diepgeworteld gevoel van eigenbelang en een constante behoefte aan bewondering. Narcisten hebben geen empathie en houden ervan anderen te manipuleren.

Voorbeeld:

Denk aan een manager die zijn team uitbuit om zijn eigen carrière uit te bouwen en geen verantwoordelijkheid neemt voor de stress en problemen die hij veroorzaakt.

Egoïsme betekent dat iemand vooral bezig is met zichzelf en zijn eigen verlangens en behoeften. Het is een persoonlijkheidskenmerk en geen medische aandoening.

Voorbeeld:

Stel je iemand voor die altijd zijn eigen verlangens vooropstelt, zoals het negeren van plannen met vrienden om zijn eigen hobby’s te volgen. Deze persoon vertoont geen gebrek aan empathie of heeft geen manipulatieve neigingen maar doet gewoon waar hij zin in heeft.

Hoewel beide gedragingen zelfgericht zijn, verschillen ze in intensiteit, oorzaak en impact op anderen.

Omringt door narcisten? 7 Tips om jezelf te beschermen

Negeer je je eigen behoeften om anderen te ‘pleasen’?

Vind je het moeilijk om 'nee' te zeggen of grenzen te stellen?

Blijf je in relaties hangen die je meer energie kosten dan dat ze opleveren?

Laat je je wel eens vangen door toxisch gedrag?

Het is hoog tijd om jezelf te beschermen!

#1. Herken de signalen van narcisme

Het feit dat je dit artikel leest, geeft al aan dat je intuïtief aanvoelt dat er iets niet klopt in je relaties. Veel mensen leven jarenlang samen met narcisten zonder het te beseffen. Jouw nieuwsgierigheid en zelfreflectie zijn de eerste stappen naar bewustwording en verandering.

 Leer de kenmerken van narcistisch gedrag herkennen. Dit kan helpen om te begrijpen met wie je te maken hebt en waarom zijn of haar gedrag jou beïnvloedt.

#2. Stel duidelijke grenzen

Grenzen stellen – en deze ook bewaken - door duidelijk aan te geven wat je wel en niet accepteert is belangrijk om je jezelf te beschermen tegen de manipulaties van een narcist.

Jij hebt je eigen gedachten en verlangens maar jammer genoeg kunnen deze vervagen in het bijzijn van een narcist. Hij of zij dringt namelijk altijd zijn eigen wil op. Krijgt een narcist niet wat hij wil, dan haalt hij ongetwijfeld zijn manipulatie-trukendoos boven.

#3. Besef hoe waardevol je bent

Ongeacht hoe een narcist je behandelt, herinner jezelf er altijd aan hoe belangrijk je zelf bent! Het is oké om nee te zeggen, het is oké om ruimte in te nemen en het is vooral oké om afstand te nemen van toxische mensen en relaties.

Omarm jezelf met beide armen en houd van jezelf hoe je bent. Een narcist geeft heel vaak kritiek op anderen, maar dit is alleen maar om zijn eigen superioriteit bevestigd te zien.

#4. Blijf trouw aan jezelf

Wees nooit bang om je ware zelf te laten zien, zelfs als dat betekent dat je anderen teleurstelt of dat je voor jezelf moet opkomen. Trouw blijven aan jezelf betekent eerlijk zijn over wie je bent en wat je wilt van het leven. Het betekent dat je je waarden of doelen niet opzijzet om de narcist in je leven een plezier te doen.

Bovendien kan trouw zijn aan jezelf zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen, wat je heel goed van pas kan komen in te gaan tegen narcisten in je leven.

#5. Beperk contact of maak een exit-plan

Als je merkt dat iemand herhaaldelijk je grenzen overschrijdt of je manipuleert, probeer dan het contact met deze persoon te verminderen. Wees vooral niet bang om afstand te nemen of de relatie met de narcist te verbreken.

Blijven hangen in relaties met narcisten die je omringen vraagt te veel van jezelf. Je maakt je constant zorgen, je loopt op eieren, je geraakt je zelfvertrouwen kwijt en het geloof in jezelf kwijt. Toxische relaties verbreken is een van de belangrijkste daden van zelfliefde!

 #6. Laat schuldgevoelens los

Misschien ken je schuldgevoel het best als die knagende kronkel in je maag wanneer je het gevoel hebt dat je iemand hebt gekwetst.

Narcisten zijn meesters in het opwekken van schuldgevoelens. Dit doen ze alleen maar om hun zin te krijgen. Het is daarom heel belangrijk om te beseffen dat je niets verschuldigd bent aan iemand die je manipuleert of misbruikt.

Hoewel schuldgevoelens soms positieve groei kunnen bevorderen, kunnen ze ook blijven hangen en je tegenhouden, wat meestal het geval is als je door een narcist van iets beschuldigd wordt.

#7. Leer assertieve communicatie

Narcisten zijn meesters in het manipuleren. Ze kunnen je zo ver krijgen dat je dingen doet die je helemaal niet fijn vindt of waar je eigenlijk niet achter staat.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om assertief te communiceren. Dit zorgt ervoor dat je minder snel wordt gezien als iemand die gemakkelijk onder controle kan worden gehouden of waar misbruik van kan worden gemaakt.

Assertiviteit leer je door altijd direct te zijn, oogcontact te houden, duidelijk en rustig te spreken, de narcist niet te vleien en geen uitleg te geven over je beslissingen.

Tot slot

In dit artikel hebben we onderzocht waarom je soms het gevoel hebt dat je wordt omringd door narcisten en hoe je jezelf kunt beschermen tegen hun manipulaties.

Narcisten voelen zich vaak aangetrokken tot mensen met een sterke persoonlijkheid, een A-type karakter, empathische en zorgzame personen die het liefst conflicten vermijden.

Deze eigenschappen maken je aantrekkelijk voor narcisten, enerzijds omdat ze zich met jou willen identificeren, anderzijds omdat ze weten dat ze bij jou hun narcistische voorraad kunnen aanvullen.

Het beschermen van jezelf begint met zelfbewustzijn en het stellen van duidelijke grenzen. Werk aan je zelfvertrouwen, laat schuldgevoelens los, oefen assertieve communicatie en zoek steun bij personen die je vertrouwt.

Wil je helemaal af van de narcisten die je omringen of ben je op zoek naar nog meer tips om beter om te gaan met narcisten, bezoek dan zeker deze pagina!

Je vindt er tal van informatie over narcisme in het algemeen entechnieken om je beter te beschermen tegen de negatieve invloed van narcisten. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>