Consuminderen? 16 Tips Die Je Helpen Om Duurzamer Te Leven

We leven in een maatschappij die wordt aangedreven door consumptie.

We zijn geobsedeerd door smartphones en sociale media.

We voorzien onze huizen van de modernste gemakken en geven honderden euro’s uit aan merkkleding, zelfs als ze in dezelfde fabriek gemaakt zijn als de merkloze equivalenten.

Maar er is een groeiend verzet tegen dit eindeloze koopgedrag.

Consuminderen betekent niet dat je als een monnik moet leven en je onthoudt van alle genot in het leven.

Consuminderen ga je doen omdat je het milieu meer wilt respecteren, omdat je geld wilt besparen, omdat je meer tijd wilt overhouden voor andere dingen en om minder keuzestress te hebben.

Ben je klaar om te beginnen met consuminderen en het leiden van een duurzamer leven?

Begin dan direct met het toepassen van onderstaande tips in dit artikel.

Wat is consuminderen?

Consuminderen is het tegenovergestelde van consumeren. Consumeren is het kopen van spullen en eten. Als je gaat consuminderen ga je je ontdoen van materiële dingen en ze ook minder kopen.

Daarnaast is consuminderen iets dat je bewust doet voor een eenvoudig leven. Je leeft enkel met de spullen die je nodig hebt en daar ben je perfect tevreden mee.

Consuminderen gaat er vaak ook om dat je meer uit het leven haalt. Consuminderen gaat om veel meer dan enkel bezuinigen. Het is een levensstijl die je je eigen moet maken. Je gaat bewust nadenken over wat echt belangrijk is in het leven.

Door te consuminderen maak je je leven minder gecompliceerd en dit eenvoudig leven biedt je heel wat voordelen.

Door minder te kopen ga je vanzelf op zoek naar andere manieren om je tijd in te vullen. Je kan dan in de plaats van winkelen iets leuks doen zoals een cursus volgen. Dit zorgt uiteindelijk voor meer geluk dan het aanschaffen van nieuwe dingen.

Er zijn bovendien genoeg activiteiten die geen geld kosten. In plaats van te winkelen kun je een wandeling maken of afspreken met vrienden.

Ontdek in dit artikel tips die je helpen naar een eenvoudig leven zonder stress. 

Voorbeelden van consuminderen

Consuminderen kun je bijvoorbeeld doen door oude apparaten te laten repareren in plaats van ze weg te gooien en geen nieuwe onnodige spullen aan te schaffen.

Als je ergens naartoe gaat, kun je bijvoorbeeld zelf je eigen eten en drinken meenemen. En in plaats van de auto, neem je de fiets. Je gaat ook oude spullen weggeven of ruilen met andere mensen.

Tiny house

Als je minder wilt betalen voor energie, kun je ervoor kiezen in een tiny house te gaan wonen. Dit is een woning met een oppervlakte die niet groter is dan 28 m².

Op zo’n kleine oppervlakte kan je bovendien niet veel spullen hebben. Je kiest er dan voor om enkel te leven met de dingen die je nodig hebt.

In dit artikel lees je tips om minimalistisch te wonen en eenvoudig te leven. 

Tips Om Minimalistisch Te Wonen En Eenvoudig Te leven

Minimalistisch interieur

Een eenvoudig leven is een leven zonder veel rommel en spullen. Wanneer je gaat consuminderen in je interieur omring je je enkel met die objecten die voor jou een meerwaarde bieden.

Op die manier komen ze ook beter tot hun recht. Je hebt immers meer plezier aan een mooie plant als die niet omringt wordt met allerhande frutselt die maar toevallig in je leven zijn gekomen.

Als je minder spullen hebt rondom jou, wordt je huishouden ook een stuk eenvoudiger. Je moet immers minder dingen stofvrij houden en de kosten voor onderhoud gaan omlaag.

Daar komt nog bij dat je je huis veel minder vaak moet opruimen. Je gaat je rustiger voelen en meer op je gemak zijn in je eigen huis.

Digitale schoonmaak

Ook je laptop en smartphone kun je ontdoen van onnodige items.

Kies bijvoorbeeld alleen apps die je veel gebruikt en verwijder al de rest. Rekeningen betaal je onmiddellijk en foto’s die je niet meer mooi vindt, verwijder je.

Door ook op je mobiele apparaten alleen te gebruiken wat je nodig hebt, creëer je ook rust in je hoofd en maak je je leven een stuk eenvoudiger.

Reizen met weinig geld

Een vakantie hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van Airbnb of Couchsurfing. Couchsurfing is nog goedkoper omdat je dan gratis bij mensen thuis kan logeren.

Consuminderen thuis doe je zo

Thuis kun je consuminderen door je huis volledig op te ruimen. Kijk eens wat je allemaal hebt en of het nog waarde heeft.

Misschien stoot je op een aantal dingen die je al weken of maanden niet meer hebt gebruikt. Wat je niet meer gebruikt kun je verkopen of weggeven.

Moet je toch een aankoop doen voor je huis, vraag je dan af of je het ook echt nodig hebt. Eenvoudige dingen kun je eventueel ook zelf maken.

Als je iets nieuws aanschaft kies dan voor kwaliteit. Ga voor spullen die waarde hebben en dus ook langer meegaan.

Je kan thuis ook consuminderen door te besparen op je verbruik. Douch bijvoorbeeld niet langer dan nodig en gebruik een speciale doucheknop waarmee je water kan besparen.

Doe alleen de was als het nodig is. Een handdoek kun je gemakkelijk meer dan één keer gebruiken. Was ook steeds op een zo laag mogelijke temperatuur.

Laat de koelkast nooit te lang openstaan en zet hem ook niet lager dan nodig. Als je op vakantie gaat, zet je de koelkast beter volledig uit.

Ga ook steeds bewust om met water. Laat dus niet onnodig water stromen en gebruik enkel de hoeveelheid die je nodig hebt.

Verder kan je ook besparen op energie door de was buiten te laten drogen in plaats van in de droogkast. Het licht kan je uitschakelen in ruimtes waar het niet nodig is. Ook apparaten die op standby staan zet je beter volledig uit.

Op je boodschappen kun je besparen door enkel boodschappen in een goedkope supermarkt te doen.

Maak ook altijd op voorhand een boodschappenlijstje en hou je er ook aan. Zo vermijd je dat je teveel in je kar gooit waardoor de kosten oplopen. Hou je telkens aan een vast budget.

Schrijf bijvoorbeeld op je boodschappenlijstje hoeveel je maximum mag uitgeven. Als je in de supermarkt bent, geef jezelf dan een tijdslimiet.

Hoe minder tijd, hoe minder je aan verleidingen moet weerstaan. Als je urenlang ongestoord kan winkelen, wordt het ook veel moeilijker om je enkel aan je boodschappenlijstje te houden.

Meer tips om zelfvoorzienend door het leven te gaan?

Lees in dit artikel hoe ver je kunt gaan om zelfvoorzienend te leven.

Consuminderen en kleding

Ook op kleding kun je consuminderen.

Via de volgende stappen maak je je kledingkast overzichtelijk zodat je altijd je favoriete kledingstukken snel bij de hand hebt.

1. Hou grote schoonmaak

Pak je kledingkast eens grondig aan en bekijk elk stuk op een kritische manier. Bij elk kledingstuk kun je je afvragen of je er wel blij van wordt, of het je nog past, of het niet beschadigd is enzovoort.

Je kunt de kleding ook onderverdelen in verschillende stapels (wegdoen/ruilen/bewaren).

Uiteindelijk hou je enkel die kleding over waar jij je goed bij voelt. Als je voelt dat er nog enkele belangrijke kledingstukken zijn die je mist, kun je die wel gericht aanschaffen.

2. Wees kritisch als je gaat shoppen

Er zijn veel mensen die het heerlijk vinden om te gaan shoppen, maar tijdens het shoppen maak je niet altijd de beste keuzes.

Het is misschien verleidelijk om kleding aan te kopen met grote kortingen, maar in de meeste gevallen eindig je dan wel met enkele miskopen.

Als je nieuwe kledingstukken aanschaft, maak die keuze dan weloverwogen.

Als je iets ziet dat je leuk vindt, geef jezelf dan eerst wat bedenktijd. Dan weet je zeker of het echt een goede aankoop is.

Kies eerder voor kwaliteit, dan kwantiteit. Dat is veel duurzamer.

3. Ga lenen en ruilen

Als je toch graag een uitgebreide garderobe wilt, zonder telkens maar nieuwe kledingstukken bij te kopen, ga dan kleding ruilen en lenen.

Er worden steeds meer kledingruilfeestjes georganiseerd waar je kledingstukken kan omruilen.

Daarnaast is het ook mogelijk om kleding te lenen in plaats van te kopen. Dit kun je doen bij een kledingbibliotheek.

16 Tips om te consuminderen

#1 Doe zoveel mogelijk spullen weg

Pak je hele huis stap voor stap aan en probeer enkel de dingen over te houden die waardevol zijn, die je veel gebruikt, een praktische functie hebben of waar je aan gehecht bent.

Dit kun je doen in je kledingkast, de badkamer, de keuken en zo ga je alle kamers van je huis systematisch af.

Je leven eenvoudiger maken zorgt er niet enkel voor dat je geld bespaart, het geeft ook rust in je hoofd. Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd gevoel in je hoofd.

#2 Denk goed na over aankopen

We kopen vaak spullen zonder dat we er echt goed over nadenken. En uiteindelijk maakt dit ons niet gelukkiger.

Dit betekent niet dat je nooit meer mag gaan shoppen, maar dat je op een veel bewustere manier spullen gaat aanschaffen.

Elke keer als je iets wilt kopen, kan je dit noteren in een notitieboekje.

Schrijf op wat je wilt kopen en waarom. Een week later bekijk je dit opnieuw en als je het dan nog steeds wilt, schrijf het dan weer op.

Bekijk op het einde van de maand wat je het meest hebt opgeschreven en als je het dan nog steeds wilt, kun je het aanschaffen.

Deze methode helpt je om veel bewuster te consumeren.

#3 Maak gebruik van wat je hebt

Kijk eens goed naar wat je al hebt en wees daar gelukkig mee.

We worden voortdurend verleid om steeds maar meer te willen en aan te kopen, maar word je daar ook echt gelukkig van?

Het antwoord is vaak nee, omdat het geluksgevoel dat je ervaart wanneer je iets nieuw hebt maar van heel korte duur is.

Vroeger maakte men ook gebruik van wat men had. Ze konden niet even de auto pakken en naar de Gamma of Mediamarkt rijden.

#4 Daag jezelf uit

Heb je de gewoonte om bijna dagelijks iets aan te kopen dat je eigenlijk niet echt nodig hebt zoals een tijdschrift of een app?

Neem jezelf dan eens voor om 30 dagen niets van die spulletjes te kopen.

Je kan ook eens proberen om een hele week niets, maar dan ook helemaal niets te kopen.

#5 Vervang koopmomenten door doe momenten

Is zaterdag jouw vaste dag om te gaan winkelen?

Vervang dit dan door een andere activiteit zoals sporten, lezen of iets leuks doen met vrienden.

#6 Spaar

Alles wat je normaal zou uitgeven aan spullen, zet je opzij op een aparte rekening. Dit extra geld kun je dan in de toekomst gebruiken voor een vakantie of iets anders.

Het geeft bovendien een fijn gevoel om een goedgevulde spaarrekening te hebben.

#7 Betaal alles zoveel mogelijk in cash

Als je alles in cash betaalt, voel en zie je veel beter hoeveel je precies uitgeeft dan dat je zou pinnen. Wat je uitgeeft gebeurt dus automatisch veel bewuster. Zo ga je ook beter beseffen dat je vaak teveel geld spendeert.

#8 Creëer systemen voor in huis

Maak een weekschema op met maaltijden voor heel de week. Of maak meteen 4 verschillende schema’s die je met elkaar kan afwisselen.

Plan goed in op welke dag je je boodschappen gaat doen en koop enkel wat je nodig hebt.

#9 Ga kleiner wonen

Een kleinere woning kost minder en is gemakkelijker in onderhoud. Er zijn bovendien heel wat opties om kleinere ruimtes te transformeren in praktische plekken.

Wij zijn in grotere huizen gaan wonen omdat we onszelf wijs maakten dat we veel plaats nodig hadden of om anderen te imponeren, maar daar word je niet gelukkig van.

#10 Doe je auto weg

Overweeg om je auto te verkopen. Auto’s kosten immers handen vol geld. Indien dit toch geen optie is, kies dan voor een kleine auto en gebruik hem enkel als het echt nodig is.

#11 Vermijd reclame

Reclame is er om ons te overtuigen iets aan te kopen. En daar zouden we dan gelukkiger van moeten worden.

Grote bedrijven weten precies hoe ze dit moeten aanpakken en spelen in op het gevoel dat je niet genoeg hebt.

Ze geven je het gevoel dat je zonder dat parfum of zonder die stofzuiger iets mist en dat je leven er veel beter zou uitzien met dit item.

Vermijd commercials zoveel als je kan en kies voor rust. Doe je televisie weg en lees in plaats daarvan een boek.

Blokkeer ongewenste reclame op je laptop en volg geen nieuwssites en allerhande dagbladen of kranten.

#12 Wees tevreden met wie je bent en wat je hebt

Iedereen wil steeds maar meer en als je er niet in mee gaat, hoor je er niet bij. Stop met hieraan toe te geven.

Jij bent wel genoeg en je hebt geen extra spullen nodig om erbij te horen of om indruk te maken.

Als je voor jezelf weet wat voldoende is, ga je ook weten wanneer je dit punt hebt bereikt. Dan ga je niet meer smachten naar beter, groter, meer en mooier.

Bedenk eens hoeveel tijd je voor jezelf en je gezin hebt als werk een minder grote rol zou spelen om als je materialistische bezittingen te bekostigen.

Eerder stoppen met werken?

Lees dan mijn artikel met goede tips die je helpen eerder te stoppen met werken. 

#13 Vraag geen cadeau

Vraag geen cadeaus voor je verjaardag, maar vraag bijvoorbeeld om geld te storten aan een goed doel.

Denk eens na welk doel je graag zou willen steunen en draag je steentje bij in plaats van nog meer spullen te aanvaarden.

Door andere mensen te helpen, krijg je bovendien een goed gevoel.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook aan je vrienden vragen om iets voor je te doen in plaats van iets te kopen. Dit kan een maaltijd koken zijn, een taart bakken of een zelfgemaakte tekening.

Een cadeaubon zou ook nog kunnen omdat dit iets is dat je onmiddellijk kan consumeren.

Chocolade, een etentje of een fles wijn bijvoorbeeld. Je haalt er in ieder geval geen extra onnodige spullen mee in huis.

#14 Zorg goed voor jezelf

Een gezond lichaam en een gezonde geest is ontzettend belangrijk.

Als je een druk leven leidt, grijp je vaak naar fastfood en geef je jezelf vaak niet de rust die je nodig hebt.

Mensen met een eenvoudig leven maken meer tijd om gezond te koken en te sporten. En als je je goed voelt, vertaalt dit zich ook naar alle andere vlakken in je leven.

Elimineer zoveel mogelijk afleidingen zodat je ongestoord aan je prioriteiten kan werken. Begin je dag met een vaste routine zoals yoga of meditatie.

Door goed voor jezelf te zorgen, ga je ook veel minder vaak ziek worden en bespaar je ook weer op doktersrekeningen.

#15 Stel je prioriteiten

Veel mensen hebben een heel druk leven. Ze werken, willen een goede partner, vader of moeder zijn en daarnaast willen ze ook voldoende sporten en hun sociale leven onderhouden. Soms is dit gewoon teveel.

Als je wilt sporten, kijk dan eens of je dit ook thuis kunt doen. Zo bespaar je tijd en geld uit. Je kan ook gaan joggen in plaats van een duur fitnessabonnement aan te gaan.

En is het echt wel nodig om je bij verschillende clubs aan te sluiten?

Bekijk wat voor jou het belangrijkst is in je leven en richt je leven op basis daarvan in. Dat betekent misschien ook dat je wat vaker nee moet zeggen tegen vrienden of collega’s.

Probeer een aantal dingen los te laten en je zal zien dat je leven een pak eenvoudiger zal worden.

#16 Beperk je social media

Zonder dat je het weet breng je heel veel tijd door op Facebook of Instagram.

Je neemt je voor om het maar eventjes te checken, maar voor je het weet ben je alweer een half uur verder. Social media neemt veel tijd van je leven in beslag zonder dat het je rust of geluk brengt.

Daarnaast word je ook weer gebombardeerd door reclame waardoor je in de verleiding wordt gebracht om te consumeren.

Het is misschien soms leuk om te volgen wat je vrienden doen, maar tegelijkertijd zie je voortdurend foto’s van mensen die er perfect uitzien en de mooiste reizen maken.

Dit kan jou dan weer het gevoel geven dat jou leven niet genoeg is.

Ben je Facebook beu?

Lees dan mijn artikel hoe je jouw Facebook account eenvoudig kunt verwijderen of deactiveren.

P.S. Wat is jouw mening over consuminderen? Laat je antwoord achter in de comments hieronder. We horen graag van je. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>