10 Belangrijke Feiten Over Gordelroos En Vermoeidheid

Je hoort regelmatig dat stress en vermoeidheid allerlei vervelende gevolgen voor het lichaam kan hebben.

Wist je dat vermoeidheid ook huiduitslag kan veroorzaken?

Gordelroos geeft een pijnlijke rode uitslag op het lichaam. Vermoeidheid speelt hier een belangrijke rol bij want het is nauw met gordelroos verbonden.

Hoe dat zit vertel ik je uitgebreid in dit artikel. Daarbij leg ik je ook uit wat je kunt doen om de uitslag te behandelen en hoe je die vervelende gordelroos kunt voorkomen.

Maak jezelf beter met de 10 feiten en 6 bewezen tips in dit artikel!Wat is gordelroos?

Gordelroos is een virusinfectie die een pijnlijke en jeukende uitslag op de huid veroorzaakt.

Meestal ziet het eruit als een rode lijn van blaasjes op of rond de borstkas en aan één zijde van het lichaam. Het kan echter ook op het gezicht en andere plaatsen op het lichaam voor komen.

Gordelroos wordt ook wel herpes zoster genoemd omdat het veroorzaakt wordt door het varicella-zoster virus. Dit virus is ook de veroorzaker van de waterpokken.

Als je de waterpokken gehad hebt, zit het virus voor altijd in je lichaam opgeslagen. Normaal gesproken merk je daar niets van, maar vele jaren laten kan het virus toch weer actief worden en een uitbraak van gordelroos veroorzaken.

Gordelroos is een vervelende aandoening maar het is niet levensbedreigend. Hoe komt het dan dat het toch weer actief wordt als ik het al zo lang heb?


De oorzaken van gordelroos (herpes zoster)

Zoals aangegeven is herpes zoster een aandoening die door het varicella-zoster (waterpokken) virus veroorzaakt wordt. Als je de waterpokken gehad hebt zal het virus niet volledig uit je lichaam verdwenen zijn.

Virus van gordelroos

Het slaat zichzelf op bij zenuwuiteinden en dicht bij de hersenstam. De meeste mensen merken daar nooit meer wat van.

Maar bij een aantal van ons komt het op latere leeftijd toch weer boven en uit het zich in de vorm van gordelroos.

Waarom het virus tientallen jaren later soms wel en soms niet opspeelt is niet met 100% zekerheid vastgesteld. Het heeft echter een sterke relatie met het hebben van een verminderde weerstand.

Terugkerend virus

Zoals met andere virussen zoals het coronavirus ook het geval is ben veel vatbaarder voor het virus als je immuunsysteem verzwakt is. Ook gordelroos komt op bij een verzwakte weerstand.

We weten nu dus waar gordelroos door veroorzaakt wordt, maar wat zijn dan de symptomen en wat voor gevolgen heeft het?


Wat zijn de gevolgen van gordelroos?

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het risico op gordelroos vermindert. Maar als dat verzwakt is loop je dus meer risico op gordelroos.

Het begint vaak met tintelingen en pijn op een specifiek gedeelte van de huid. Na een aantal dagen komen dan de rode blaasjes tevoorschijn rond diezelfde plek. Dit is meestal aan één zijde van het lichaam.

Verhoogde kans gordelroos

Omdat het virus in een zenuw opgeslagen zit, zal de uitbraak zich rondom het huidgebied van die zenuw concentreren. Vandaar dat het in principe maar aan één zijde van het lichaam is en het er als een soort van gordel uit kan zien.

Gemiddeld na ongeveer een week beginnen de rode blaasjes te verminderen. Hoewel de gevoeligheid van de huid meestal nog langer doorgaat. Een episode duurt gemiddeld dan ook ongeveer 3 tot 5 weken.

Ongeveer 10% van de mensen met gordelroos houdt maanden last en ongeveer 2% zelfs meer dan een jaar. Dat komt door post-herpetische zenuwpijn, de meest voorkomende complicatie van gordelroos.

Als de uitbraak dicht bij de ogen zit wordt het aangeraden om zo snel mogelijk een dokter raad te plegen omdat het in extreme gevallen tot een fikse oogontsteking kan leiden met alle gevolgen van dien.

Gordelroos is dus een vervelende en vaak pijnlijke aandoening, maar wat heeft het dan te maken met vermoeidheid?


Het verband tussen gordelroos en vermoeidheid

Gordelroos en vermoeidheid hebben heel sterk met elkaar te maken. Waarom dat zo is? Dat ga ik je nu uitleggen.

Vermoeidheid en gordelroos

Zoals ik al eerder verteld heb, komt een uitbraak van gordelroos als je weerstand verminderd is.

Het kan zijn dat je heel erg vermoeid bent, bijvoorbeeld doordat je veel ligt te piekeren in bed en daardoor slaaptekort ontwikkeld.

Dit maakt dat het lichaam veel harder moet werken om bepaalde processen te kunnen uitvoeren.

De vermoeidheid betekent dat je daar veel minder energie beschikbaar voor hebt. Dat gaat ten koste van je immuunsysteem die vitaal is voor het onderdrukken van ziektes of virussen.

Cortisol heeft een regulerende werking op ontstekingen en als het niet goed werkt, kan cortisol de ontstekingsreactie juist aanwakkeren of versterken.

Ook stress heeft dat effect op het immuunsysteem. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat bij langdurige stress de werking van het stresshormoon cortisol op ontstekingsreacties verandert.

Het is echter niet alleen zo dat vermoeidheid de afweer vermindert. Andersom is het namelijk ook het geval. Dit onderzoek wees uit dat een te hard werkend immuunsysteem juist vermoeidheid kan veroorzaken.

We weten nu dus dat vermoeidheid en gordelroos samengaan...

Voordat ik je ga vertellen wat je kunt doen om gordelroos te behandelen heb ik eerst even wat belangrijke feiten voor je op een rijtje gezet.


10 feiten over gordelroos en vermoeidheid

Vrouw met gordelroos
 1. 1
  Iedereen die ooit de waterpokken gehad heeft kan gordelroos ontwikkelen. Het wordt namelijk door hetzelfde virus veroorzaakt.
 2. 2
  Gordelroos wordt ook wel herpes zoster genoemd omdat het door het varicella-zoster (waterpokken) virus veroorzaakt wordt. Door de waterpokken hebben de meeste mensen hebben het virus in hun lichaam zitten. Het afweersysteem kan het virus namelijk niet overwinnen, maar zorgt er wel voor dat het virus niet opspeelt.
 3. 3
  Het virus is dus de oorzaak van gordelroos, maar het is de verminderde weerstand die ervoor zorgt dat het tot uiting komt.
 4. 4
  Stress en vermoeidheid kunnen gordelroos triggeren. Het zorgt namelijk voor een verminderde weerstand waardoor het virus dus vrij spel heeft en de symptomen kan ontwikkelen.
 5. 5
  Naar mate je ouder wordt heb je een groter risico op het ontwikkelen van gordelroos omdat je weerstand vaak met leeftijd vermindert. Maar ook kinderen kunnen gordelroos krijgen.
 6. 6
  Als je eenmaal een uitbraak hebt, kunnen stress en vermoeidheid de pijn verergeren omdat het lichaam minder energie heeft om het virus te bestrijden.
 7. 7
  De open blaasjes zijn besmettelijk. Je kunt de gordelroos zelf niet doorgeven, maar het virus dat de gordelroos veroorzaakt wel. De ontvanger kan dan vele jaren later zelf ook herpes zoster ontwikkelen.
 8. 8
  Een episode van gordelroos duurt gemiddeld 3 tot 5 weken en de meeste mensen hebben maar één episode in hun leven. Het kan echter ook meer dan eens voorkomen. Vermoeidheid heeft daar een negatieve invloed op.
 9. 9
  Er is een vaccin aanwezig die het risico op het ontwikkelen van gordelroos aanzienlijk vermindert. Je kunt het vaccin voor de eerste episode krijgen maar ook na de eerste episode kan het nog steeds nuttig zijn.
 10. 10
  In de meeste gevallen heeft gordelroos dus geen langdurige gevolgen, maar je loopt het risico op post-herpetische zenuwpijn. Dit is een aandoening waarbij de huid nog lang nadat de blaasjes weg zijn pijnlijk blijft.
Vermoeidheid bij gordelroos

6 tips om gordelroos en vermoeidheid goed te kunnen behandelen

We hebben nu dus al veel feiten van gordelroos op een rijtje. We weten nu wat het is, wat de oorzaak is en wat de symptomen zijn. Het belangrijkste is echter dat je er iets aan kunt doen.

Gordelroos is een vervelende aandoening. Hoewel er geen geneesmiddelen zijn die het probleem direct oplost zijn er wel degelijk vele behandelingen mogelijk die de symptomen verminderen.

Met deze 6 tips leer je hoe je herpes zoster kunt voorkomen of helpen genezen!

1. Antivirale middelen nemen

Hoewel een verminderde weerstand de kans op een uitbraak van gordelroos vergroot is het virus het echte probleem. De herpes zoster wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus die in het lichaam opgeslagen zit.

Er is helaas geen geneesmiddel beschikbaar die het virus uit het lichaam kan verwijderen. Toch zijn er medicijnen die een verschil kunnen maken bij de behandeling van de symptomen.

Antivirale middelen zoals aciclovir, famciclovir en valaciclovir remmen de groei van het virus af. Hiermee nemen de klachten die door het virus veroorzaakt worden een stuk sneller af.


2. Zalf en crème tegen de jeuk

Wat je vooral niet moet doen met gordelroos is krabben. Het openkrabben van de blaasjes kan littekens veroorzaken en de symptomen verlengen.

Om toch wat tegen de jeuk te doen kun je gebruik maken van verschillende soorten huidzalf, zoals zinkzalf of lanettezalf. Ze zullen het probleem niet sneller oplossen maar wel de jeuk verminderen.

Jeuk bij gordelroos

Zoek ook bijvoorbeeld eens een crème met het ingrediënt capsaïcine. Capsaïcine heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. Je kunt het meerdere keren per dag opsmeren om de jeuk te verminderen en de pijn te verlichten.


3. Een genezend bad nemen

De huid schoonhouden is belangrijk om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen. Gebruik daar echter geen heet water voor omdat dit de blaasjes kan verergeren.

Daarentegen geeft koud water de huid een rustgevend gevoel.

Genezend bad tegen gordelroos

Je kunt ook een bad nemen met lauw water en daarin een paar eetlepels maïzena om de symptomen te verminderen.

Droog je na afloop goed af en gooi de handdoek meteen in de was om te voorkomen dat je het virus verspreid. In plaats van koud water kan ook een coldpakking (geen ijs) op de uitslag de symptomen van gordelroos en vermoeidheid verminderen.


4. Pak de oorzaak van verminderde weerstand aan

Zoals ik al aangaf is een verminderde weerstand de belangrijkste oorzaak van gordelroos. Er zijn vele mogelijke oorzaken van een verminderde weerstand.

Zoals ik al aangaf spelen stress en vermoeidheid een belangrijke rol in de ontwikkeling van gordelroos.

Ook een slecht eetpatroon, bepaalde medicijnen of andere virussen kunnen ervoor zorgen dat je immuunsysteem niet optimaal werkt.

Om de weerstand te kunnen verbeteren is het belangrijk om uit te zoeken of stress en vermoeidheid de oorzaak is van gordelroos.

Doe hier de gratis Stress Test en ontdek of stress de oorzaak is van jouw gordelroos.


5. Los de vermoeidheidsproblemen op

Als je veel last hebt van vermoeidheidsklachten dan is er een goede kans dat er een verband bestaat tussen de vermoeidheid en gordelroos.

Het oplossen van de vermoeidheidsklachten zal dan een goede stap zijn om de klachten snel te verminderen.

Los vermoeidheid op

Om vermoeidheid te verminderen kun je denken aan het aanpassen van je eetpatroon, ontspanningsoefeningen of je dag- en nachtritme aanpassen.

Zorg dat je voldoende water drinkt en probeer stresssituaties aan te pakken of te voorkomen. Blijf weg van negatieve factoren zoals roken en alcohol drinken en zo zijn er nog vele manieren om vermoeidheid te verminderen.

Zie ook: 12 Tips Om Vermoeidheidsklachten Te Voorkomen & Verhelpen.

Meer weten over ontspanningsoefeningen? Klik hier!


6. Let op wat je eet 

Een gezond dieet kan helpen vermoeidheid en gordelroos te voorkomen of de symptomen te verminderen.

Gezond eten heeft namelijk een positief effect op je weerstand. Het opbouwen van je weerstand zorgt ervoor dat bestaande gordelroos klachten sneller zullen verminderen.

Om de weerstand te verbeteren heb je Vitamine A, B12, C, E en lysine rijke producten nodig.

Eet dus meer gele en oranje vruchten, eieren, groene groentes, rood vlees, vis, volkoren granen, zuivel en bonen.

Blijf daarentegen zoveel mogelijk weg van voedsel of sapjes met veel suiker, producten met veel geraffineerde koolhydraten, verzadigde vetten en arginine rijke voeding (chocolade, noten en zaden).

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!