11 Nadelen & Voordelen Van Een Sabbatical Nemen + Tips

Wil jij er even tussenuit? Heb jij het gevoel dat je bijna je max hebt bereikt?

Ben jij jezelf verloren in de afgelopen jaren?

Waarschijnlijk heb je een sabbatical nodig.

Bij een sabbatical ga je er enkele maanden tot misschien wel een jaar er even tussenuit. Je neemt rust, gaat werken aan je zelf en/of verbetert je (professionele) vaardigheden.

Doel van dit artikel: In dit artikel worden zowel voordelen als nadelen gegeven van een sabbatical. Wanneer jij eraan zit te denken een sabbatical te nemen, kunnen de tips je helpen bij de voorbereidingen.


Wat is een sabbatical?

Wanneer je een sabbatical neemt, ga je er even tussenuit. Je neemt de tijd om, rust te nemen, tot jezelf te komen of je te kunnen verdiepen en nieuwe inzichten op te doen. Hierdoor kom je niet alleen emotioneel, maar ook lichamelijk, geestelijk en professioneel beter terug.

De naam ‘sabbatical’ komt uit de Verenigde Staten. Dit woord is gebaseerd op het Bijbelse sabbatjaar. Sabbat betekent ‘rust’. Het betekent dat een persoon een tijdje vrij neemt van zijn of haar werk. Dit is vaak minimaal enkele maanden.

Een sabbatical is minimaal enkele maanden onbetaald of betaald verlof.

Een sabbatical is onbetaald verlof of betaald verlof.

 • Betaald: Een persoon kan op betaald verlof gaan door vakantiedagen en overuren op te sparen en te compenseren. Vaak dien je hier wel afspraken over te maken met je werkgever.
 • Onbetaald: Een persoon kan ook een onbetaalde sabbatical nemen voor enkele maanden tot een jaar. Het is mogelijk om afspraken te maken met de werkgever en terug te keren na de sabbatical, maar veel mensen kiezen ervoor om tijdens de sabbatical heel hun leven anders in te richten en ontslag te nemen bij hun oude baan.

Een sabbatical kan besteed worden aan reizen, rust, vrijwilligerswerk, zorgen voor een familielid, herstellen van een burn-out, weer tot jezelf komen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen, achterhalen waar je naartoe wilt in je leven, enzovoort.

Het is even een jaar iets geheel anders.

Veel mensen hebben hier enorm behoefte aan. In de drukte van hun leven zijn ze zichzelf even kwijt geraakt.

Dit heeft ertoe geleidt dat ze een baan hebben en/of een leven leiden die niet bevredigend is voor hen.

Deze onvrede is niet gezond voor een mens. Mentale onvrede kan leiden tot lichamelijke klachten.

Een sabbatical is dus eigenlijk heel gezond!


Waarom een sabbatical?

Het nemen van een sabbatical wordt steeds populairder.

kantoorwerk

Met name jongere generaties, zogenaamde millennials, krijgen snel kriebels in hun buik wanneer ze langere tijd een vaste baan hebben.

Oudere generaties kunnen beter omgaan met stabiliteit en zijn honkvaster dan jongere generaties

Een andere reden om een sabbatical te nemen, is de groeiende druk, stress en verwachtingen waaraan veel mensen moeten voldoen.

Ze willen graag een tijd rust aan hun hoofd om zich te kunnen richten op belangrijke dingen in het leven.

Ze dienen even hun batterij weer opnieuw op te laden. Na een sabbatical kunnen deze mensen met plezier weer aan het werk gaan.

Enkele voorbeelden:

Barend, nu 29 jaar, had een goede baan als computerprogrammeur. Hij had plezier in zijn werk en een goed salaris, maar het begon te kriebelen. Hij wilde graag met 2 vrienden een lange motorreis gaan maken voor 3 maanden. Van Amsterdam naar Beijing. Hij heeft vakantiedagen opgespaard en kreeg een ok van zijn werkgever. Zijn werkgever was namelijk bang om Barend kwijt te raken als hij er niet mee in zou stemmen. Barend is na een fantastische reis weer teruggekeerd bij zijn werkgever. Tijdens zijn sabbatical is hij anders naar zijn baan gaan kijken. Hij heeft zijn baan na enkele maanden ingeruild voor een baan waar meer groeimogelijkheden waren. 

Joke werkte als assistent professor op een grote universiteit. Haar baan is haar passie. 

Sinds haar PhD is de werkdruk echter zeer hoog geweest. Bovendien is de druk om goed te presteren, goed onderzoek op te leveren en te publiceren, moordend. Dit had effecten op haar gezondheid. Ze zat tegen een burn-out aan te hikken. Toen Joke 41 was, besloot ze een jaar een sabbatical te nemen. Met haar faculteitsdirecteur maakte ze de afspraak dat ze na precies een jaar weer terug mocht komen. In het jaar is ze tot rust gekomen, heeft ze zichzelf weer gevonden en heeft ze de relatie met haar partner, familie en vrienden weer kunnen verbeteren. Bovendien heeft ze nieuwe inzichten opgedaan voor haar onderzoek aan de universiteit. 

Als een herboren persoon is ze met veel plezier teruggekeerd naar de universiteit.


Aanvragen van een sabbatical op het werk

Eigenlijk is het concept van 45 jaar werken en dan met pensioen gaan, hopeloos ouderwets. Onze vader of grootvaders vierden nog jubileums bij hun werkgever.

Wanneer ze 25, 30 of 40 jaar bij dezelfde werkgever hadden gewerkt, werd er een heuse receptie georganiseerd. Dat was feestelijk en niet ongebruikelijk.

Tegenwoordig is het al opmerkelijk als iemand 5 jaar bij dezelfde werkgever werkt. Met name jongeren veranderen vaak van baan. Hierin zijn ze op zoek naar een baan die bij hen past.

Het is een drempel om een sabbatical aan te vragen bij een werkgever.

Er kan bijvoorbeeld een angst aanwezig zijn voor het opgeven van een baan en hiermee ook financiële zekerheid op te geven voor een bepaalde periode.

Anderen zijn bang dat ze na een sabbatical niet meer aan de bak komen. Het tegengestelde is echter waar. Met name voor mensen die goede werkervaring hebben.

Werk tip #1 stel je huidige werksituatie vast

Voordat je een sabbatical begint te plannen, dien je een aantal dingen goed op een rijtje te zetten.

Ten eerste: Wil je terug naar je huidige baan na je sabbatical?

In dat geval moet je ervoor zorgen dat je huidige werkgever je zeer waardeert als werknemer. Klaag niet over vermoeidheid, maar stel juist de redenen op waarom een sabbatical goed is voor zowel jou als je werkgever.

Tijdens een sabbatical kun je bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden opdoen, zoals een nieuwe taal leren. Of je kunt internationale ervaring opdoen in afzetmarkten van je werkgever.

Je komt als een herboren persoon terug met nieuwe energie en inzichten die je werk ten goede zullen komen. Een sabbatical kan ook goed zijn voor je gezondheid.

Wil je niet terug naar je huidige baan na je sabbatical?

In dat geval kun je ontslag nemen bij je huidige baan. Maar neem meteen de nodige maatregelen zodat je na je sabbatical niet opnieuw hoeft te beginnen.


Werk tip #2 houd je (sociale) netwerk actueel

Probeer tijdens je sabbatical te blijven netwerken, bijvoorbeeld online. Hou je CV en LinkedIn up-to-date.

Door je netwerk actueel te houden en te informeren, heb je al lijntje uitgezet voordat je aan je sabbatical begint.

Leg je collega’s en de professionals in je professionele netwerk uit waarom je een sabbatical neemt en wat de voordelen zullen zijn voor jouw professionele carrière, je werk en de samenwerking.

Op deze manier kunnen ze je keuze begrijpen en accepteren. Bovendien weten ze dan wanneer je weer terugkomt. Hierdoor is jouw positie bij terugkomst sterker.

Wanneer je, na je sabbatical, weer klaar bent om aan de slag te gaan, kun je makkelijker aanhaken op de lijntjes die je al had uitgezet.


Sabbatical in het onderwijs

Heb jij en/of je man behoefte aan een sabbatical maar hebben jullie kinderen? Het is dan goed om je een aantal dingen te realiseren.

In Nederland is ieder kind van 5 tot 16 jaar leerplichtig.

Dat betekent dat het strafbaar is wanneer je als ouder je kind niet naar school stuurt, maar meeneemt op reis tijdens jouw sabbatical.

Dit geeft ernstige beperkingen aan het meenemen van je kind tijdens je sabbatical.

Sabbatical en kinderen

Er zijn enkele uitzonderingen op de leerplichtwet.

Bijvoorbeeld wanneer je kunt aantonen dat je als gezin niet tijdens de zomervakantie op vakantie kunt, bijvoorbeeld wanneer je seizoenswerk doet.

Hierdoor kun je maximaal 10 dagen buiten de vakanties je kind van school houden, maar na goedkeuring en een goede reden. Een sabbatical van een ouder vormt echter geen uitzondering op de leerplichtwet.

Er zijn verschillende families die de wereld rondreizen met kinderen. Het is zeker mogelijk.

Deze ouders hebben ervoor gekozen om hun kinderen zelf les te geven tijdens de reis.

Dit is een grote verantwoordelijkheid. Onderwijs is namelijk essentieel voor de toekomstkansen voor je kinderen.

Je wilt je kinderen niet hun kansen in de toekomst ontnemen omwille van je eigen sabbatical.

Dit betekent overigens ook dat je je als gezin dient uit te schrijven uit Nederland om buiten de leerplichtwet te vallen.

Kinderen kunnen ook veel leren tijdens een sabbatical.

Jullie kunnen een hecht(er) gezin worden en je kinderen kunnen veel leren over acceptatie, de wereld, de natuur en andere culturen.

Neem een sabbatical met je gezin wanneer je kinderen nog jong zijn, onder de 5 jaar.

Op die manier ontneem je hen geen onderwijs en dus kansen voor hun toekomst. Bovendien zijn er dan geen consequenties voor de leerplicht van je kinderen.

Wanneer een kind 16 wordt, blijft hij of zij leerplichtig tot het einde van het schooljaar. Vanaf 16 tot 18 jaar heeft een kind vervolgens een kwalificatieplicht.

Dit betekent dat het kind minimaal een diploma moet hebben voor de havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).

Een kind dat nog moet voldoen aan de kwalificatieplicht moet voltijd onderwijs volgen en mag dus niet fulltime werken of vrij nemen.

Heb jij kinderen tussen de 5 en 18 jaar oud?

In dat geval kun je je sabbatical zo inrichten dat je kinderen gewoon naar school kunnen blijven gaan. Kies er bijvoorbeeld voor om een korte reis te maken en/of vrijwilligerswerk te doen.

Tips voor als je een sabbatical wilt nemen

Zit jij eraan te denken om een sabbatical te nemen? Ik geef je graag wat tips.

Sabbatical tip #1 bedenk goed waarom je het wilt

Waarom wil je een sabbatical nemen?

Dit is een essentiële vraag. Een sabbatical is geen lange vakantie. Het vormt vaak een ommekeer in je leven.

Daarom moet je goed realiseren wat je beweegredenen zijn zodat je je sabbatical goed kunt plannen en inrichten.

Wanneer je deze vraag voor jezelf hebt beantwoord, kun je bovendien een beter antwoord geven aan vrienden, familie en collega’s wanneer je kenbaar maakt graag een sabbatical te willen nemen.

Er zijn mensen die tevreden zijn met hun werk, maar tot rust moeten komen en/of zichzelf willen vinden. Na hun sabbatical kunnen ze dus met plezier weer hetzelfde werk oppakken.

Andere mensen zijn ontevreden met hun professionele leven. Zij moeten er echt even tussenuit. Wanneer ze na hun sabbatical een andere baan kunnen vinden, is dat nóg beter.

Voor hen is de ‘Waarom?’-vraag erg belangrijk.

Anders hebben ze 6 maanden een sabbatical en komen ze vervolgens op dezelfde onbevredigende werkplek terecht.

Voor het beste effect van een sabbatical, dien je deze essentiële vraag voor jezelf te beantwoorden in de eerste fase van het plannen van je sabbatical.

Sabbatical tip #2 begin met sparen

Zodra je hebt besloten een sabbatical te willen nemen, moet je meteen met een spaarplan beginnen.

Geld kan echt een horde vormen in de beslissing om een sabbatical te nemen.

Voor veel mensen betekent een sabbatical namelijk geen, minder of weinig inkomsten, maar gaan veel vaste lasten gewoon door.

Begin dus met een spaarplan. Zet elke maand een vast bedrag opzij. Ga bezuinigen op uitgaven.

Zeg ongebruikte abonnementen op of verlaag ze. Op deze manier kun je al het geld wat je overhoudt op een spaarrekening storten.

Wanneer je tijdens je sabbatical naar het buitenland wilt gaan, kun je je woning verhuren om je woonkosten in Nederland te dekken en eventueel extra inkomsten te genereren.

Een verblijf in het buitenland kan vaak goedkoper zijn dan je uitgaven in Nederland. Je kunt zelfs kiezen voor een land waar de prijzen relatief erg laag zijn, om zo je uitgaven tijdens je sabbatical in de hand te houden.

Sabbatical tip #3 kies de juiste periode

kies een begindatum en de duur van je sabbatical

Zet het in je agenda, zodat je ernaar toe kunt leven.

Vertel het enkele goede vrienden en familieleden, zodat zij je aan je beslissing kunnen houden.

Dan kun je minder makkelijk halverwege terugkomen op de beslissing die jij en jouw lichaam hard nodig hebben.

Een sabbatical nemen kan een drempel zijn die je over moet gaan. Daar staat tegenover dat het niet nemen van een sabbatical een erg makkelijke keuze is.

Ga ervoor en wees standvastig!

Sabbatical tip #4 stel je huidige werksituatie vast

Deze tip is al eerder aan bod gekomen. Wil je teruggaan naar je huidige baan of wil je je baan opzeggen?

Beide hebben consequenties voor hoe je het aan gaat pakken.

Neem deze stappen dus bewust, zodat je na je sabbatical je leven weer goed op kunt pakken.

Sabbatical tip #5 kies voor jezelf

Laat onzekerheid niet je beslissing voor een sabbatical overstemmen.

Een sabbatical neem je met een dosis zelfvertrouwen.


Leer erop vertrouwen dat de dingen wel goed komen. Je neemt een sabbatical voor je zelf en je eigen gemoedstoestand.

Kies dus voor jezelf!


Gezondheidsvoordelen van een sabbatical

Een van de belangrijkste voordelen van een sabbatical is het positieve effect op je gezondheid.

Dat kan ook niet anders. Een sabbatical wordt vaak genomen uit onvrede, door een niet-bevredigende baan of omwille van een behoefte aan rust en lichamelijk herstel.

Enkele denkbare gezondheidsvoordelen van een sabbatical kunnen zijn:

 1. De werknemer keert hernieuwd terug.

Wanneer een sabbatical een keerpunt vormt na een periode van stress, een mogelijke burn-out of drukte kan een werknemer zich weer helemaal opladen tijdens een sabbatical en met hernieuwde kracht en nieuwe inzichten weer verdergaan met het werk.

Hieronder het verhaal van Stefan Sagmeister. Elke 7 jaar sluit hij zijn succesvolle design studio een jaar lang om zijn creatieve visie te verjongen en verversen door zijn sabbatical. Hij legt uit dat de waarde van vrije tijd vaak over het hoofd word gezien.


 1. Een persoon kan zich concentreren op persoonlijke doelen.

Door teveel te werken, worden aspecten uit iemands privéleven soms volledig over het hoofd gezien.

Tijdens een sabbatical kan iemand zich richten op zijn eigen doelen in zijn privéleven, zoals familie, vrienden, hobby’s en dromen.

Tijdens een sabbatical kan je meer tijd doorbrengen met je geliefden. Of je kunt een berg beklimmen en je doelen halen.

Een sabbatical kan dan voelen als het herstarten van je leven.

Zoals met een computer, zet je de machine even uit zodat je alles weer op een rijtje kunt zetten en prioriteiten kan stellen.

Na een sabbatical zal je leven weer soepeler lopen.

Dit verbreedt je perspectief op het leven en maakt je een gelukkiger mens. Dit heeft dus een geweldig goed effect op je gezondheid.

Een menselijk lichaam kan niet 45 jaar lang, 5 dagen per week, van 9 tot 17 op scherp staan.

Om in de computertaal te blijven: soms moet je zelf de knop uitzetten om te zorgen dat je niet volledig vastloopt in het leven.

Want als je wel vastloopt, is het erg lastig om zonder schade weer opnieuw op te starten.

Wanneer je voelt dat je vast gaat lopen, zou je dus voor je eigen gezondheid moeten kiezen.

Een sabbatical nemen is een hele gezonde en logische keuze.Wat zijn de nadelen van een sabbatical?

Tot nu toe zijn er vooral veel voordelen van een sabbatical besproken. Toch zijn er ook zeker ‘nadelen’. Ik noem dit liever ‘aandachtspuntjes’. Ze zijn namelijk niet onvermijdelijk en best te overzien.

 1. Kosten
sabbarical

Voor veel mensen betekent het nemen van een sabbatical dat de maandelijkse inkomsten wegvallen. Bovendien geef je vaak extra geld uit aan reizen, cursussen of retraites.

Je kunt afspraken maken met je huidige werkgever om vakantiedagen te sparen en bijvoorbeeld de vakantiedagen van 2 jaar in één keer te gebruiken. In dit geval loopt je salaris door tijdens je sabbatical.

Daarnaast is het goed om een spaarplan op te stellen om de extra kosten van een sabbatical te kunnen dekken.

Door je sabbatical door te brengen in een land met lagere prijzen, kun je je uitgave gemakkelijker in de hand houden.

 1. Een sabbatical kan een nadelig effect hebben op je carrière

Dit is een logische reactie die jij of andere personen in je omgeving kunnen geven bij het woord ‘sabbatical’.

“Je gooit je carrière weg”.
“Wat als je na je sabbatical niet meer aan de bak komt.”

Dit zijn vooral bangmakerijen. Zoals ik al eerder zei:

Geloof in jezelf!

Heb vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen.

Daarnaast heeft een sabbatical juist vooral heel veel voordelen:

 • Je kunt nieuwe vaardigheden ontwikkelen
 • nieuwe inzichten opdoen
 • nieuwe professionele kwaliteiten ontwikkelingen
 • en je komt als een herboren persoon terug!

Voor een werkgever zijn dit alleen maar hele grote voordelen.

Zet deze voordelen duidelijk voor jezelf en voor anderen op een rijtje.

Dan sta je sterk in de onderhandelingen met je huidige werkgever en je toekomstige werkgever na je sabbatical.

Bovendien zorgt dit ervoor dat je niet onnodig twijfelt, maar sterker in je schoenen staat.

 1. Je werkgever kan negatief reageren

Het is een mogelijkheid dat je werkgever niet blij is wanneer je hem of haar vertelt dat je een sabbatical wilt nemen.

Wil je bij je huidige werkgever terugkomen na je sabbatical?

Zo ja: zorg ervoor dat je jezelf onmisbaar maakt.

Dan overtuig je je werkgever dat hij/zij je niet kwijt wilt en zal hij/zij dus meegaan in je wensen.

Maar zet voor jezelf ook duidelijk op een rijtje welke voordelen je werkgever heeft wanneer jij een sabbatical neemt. Lees maar even terug in dit artikel.

Zo nee: waar maar je je dan druk om?

 1. Het kan lastig zijn om weer aan het werk te gaan

Na een lange periode van niet werken, kan het lastig zijn om weer in de routine te komen van het werkende leven.

Wanneer je teruggaat naar dezelfde werkgever, kunnen teamsamenstellingen of werkmethodes zijn veranderd.

Dit is waar je even doorheen moet. Het is ook weer niet zo dramatisch dat dit een tegenargument kan zijn bij een sabbatical.

Wanneer je een freelancer bent, kan een sabbatical van enkele maanden ervoor zorgen dat je klanten verliest. Dat zou zeker jammer zijn.

Toch hoeft dit niet perse. Werk aan je netwerk skills.

Leg je klanten uit waarom je een sabbatical neemt en wat de voordelen ervan zijn voor jou én voor je werk en je klanten.

Maak ook duidelijk dat je veel nieuwe vaardigheden zal leren tijdens je sabbatical. Op deze manier kunnen ze het leren begrijpen en respecteren.

Tijdens je sabbatical zou je het netwerken niet moeten laten liggen.

Deel bijvoorbeeld op je professionele website of je LinkedIn-profiel updates over je sabbatical en probeer tijdens je sabbatical nieuwe contacten op te doen en je huidige contacten te onderhouden.

Het kan dan lastig zijn wanneer je weer aan de slag gaat, maar het is zeker niet desastreus.

Je zult sowieso veel sterker uit je sabbatical terugkomen, wat grote voordelen zal hebben voor je eigen bedrijf.

Realiseer je dat een sabbatical een erg belangrijke stap kan zijn in jouw leven.

Je gezondheid en persoonlijke geluk is belangrijker dan werk. Kies voor jezelf en heb er vertrouwen in dat het goed zal komen.

Geniet van je sabbatical!

Heb jij ooit een sabbatical genomen of zit je erover te denken om het te doen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Vond je dit een waardevol artikel? Deel het dan hieronder met je vrienden!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
 • Even een theologische notie. Sabbath betekent natuurlijk niet rust, maar ‘stop houd op of ophouden’. Het gevolg hiervan is rust ofcourse, maar niet de betekenis.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  error: Content is protected !!