20 Tips Om Te Leren Accepteren En Loslaten In Je Leven

Het leven is altijd in beweging, je weet nooit wat je te wachten staat. Je maakt leuke dingen mee en je maakt vervelende dingen mee.

Soms gaat alles vlot vooruit en op andere momenten val je in een diep dal.

Als mensen hebben we soms moeite met de realiteit, maar door er tegen te vechten of weerstand te bieden los je helemaal niets op.

Je kan meer geluk in je leven creëren door je huidige situatie te accepteren.

Doel van dit artikel: In dit artikel zul je meer inzicht krijgen wat acceptatie en loslaten is en hoe je het kan leren herkennen. Daarnaast zul je in dit artikel verschillende tips krijgen voor meer acceptatie in je leven


Accepteren wat je niet kunt veranderen

We hebben vaak de neiging om te vechten tegen de realiteit en om dingen te willen veranderen die we niet kunnen veranderen. We hebben geen invloed op het weer of op het gedrag van andere mensen.

Dit kan een hoop stress en zorgen met zich meebrengen. Je zorgen maken over dingen die gebeurd zijn en die je niet meer kunt veranderen, heeft geen enkel nut.

We denken vaak: ‘Waarom is mij dit overkomen?’, of ‘Waarom is het niet anders verlopen?’, maar niets in de wereld gaat deze situatie veranderen.

Een stuk papier die open gescheurd is en waar why onder staat

Wat gebeurd is, is gebeurd. Je creëert alleen maar meer spanning door de dingen niet te accepteren. Het is een gevecht tegen de realiteit dat je nooit kan winnen.

Door de realiteit niet te accepteren, vluchten we vaak weg in fantasieën. We gaan fantaseren over hoe het zou zijn als de dingen anders waren verlopen of we gaan wensen dat mensen veranderen, maar ondertussen gaat de werkelijkheid gewoon door. Wanneer je vecht of aandacht geeft aan een negatieve situatie, versterk je die alleen maar.

De controle om de situatie aan te pakken ligt echter volledig bij jou. Zie in wat je nu kan doen en grijp die kans ook. Van zodra je dit inziet, zal je je een pak vrijer voelen. Wanneer je leert accepteren, ga je veel meer energie krijgen.

Acceptatie zorgt voor rust en ontspanning in je leven. We beseffen vaak niet hoeveel moeite het kost om te wensen dat de realiteit anders was. Door weerstand te bieden, zwem je tegen de stroom van het leven in.

Man en vrouw collegas schudden elkaars hand voor accepteren

Stop dus met energie te verspillen door te willen dat alles anders was. Met de stroom meezwemmen kost je immers veel minder moeite. Observeer je gevoel en kijk waar het vandaan komt, maar probeer het niet te verdringen of er tegen te vechten.

Als je ook in moeilijke tijden het leven kan accepteren zoals het is:

  • Vind je rust en vrijheid.
  • Krijg je meer energie.
  • Voel je je gelukkiger.
  • Kun je beter groeien.
  • Heb je meer kans om een mooie toekomst op te bouwen.
Vrouw die met haar duimen en wijsvingers een vierkant maakt waar ze doorheen kijkt

Door regelmatig stil te staan en meer tot jezelf te komen, kan je het leven accepteren zoals het nu is. Door te accepteren kom je uit je oeverloze geklaag en zie je de werkelijkheid zoals ze is.

Dit ‘helder zien’ heeft enorm veel voordelen. Je krijgt meer inzichten in het leven, in jezelf en in andere mensen.

Misschien ook interessant voor jou: Zelfacceptatie Bereiken? 9 Tips Om Jezelf Te Accepteren.

Tips die kunnen helpen om meer tot jezelf te komen zijn:

  • Meditatie.
  • Je gevoelens van je afschrijven.
  • Door de dingen van je af te schrijven kan je moeilijke periodes in je leven beter en sneller verwerken.
  • Elk moment bewust meemaken.

Dit kan je doen door bijvoorbeeld echt te luisteren naar een vriend en niet ondertussen met je smartphone bezig te zijn.

Twee meiden die naast elkaar zitten en met elkaar praten en naar elkaar luisteren

Weet je niet zeker of je je ex-partner al volledig hebt losgelaten, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Denk ik nog vaak aan hem/haar?
  • Praat ik nog veel over hem/haar?
  • Bedenk ik soms manieren om hem of haar te zien of te spreken?
  • Voel ik me nog geregeld kwaad, verdrietig of teleurgesteld?

Wanneer je op deze vragen voornamelijk ‘ja’ hebt geantwoord, ben je nog volop in de emotionele verwerkingsfase. Misschien hoop je stiekem dat het toch nog goed komt tussen jullie en blijf je hierover fantaseren. De kans dat dit ook gebeurt, is echter nihil.

Vrouw die met een papieren gebroken hart boven haar hoofd denkt aan herinneringen

Wanneer je eindelijk beseft dat je huwelijk echt voorbij is, kan je verder gaan met je leven. Acceptatie en loslaten is dus heel belangrijk. Het geeft je ruimte, rust en nieuwe energie waarmee je je nieuwe leven kan inrichten en vorm kan geven.

Wees niet meer bezig met het leven van je partner, maar concentreer je op jezelf en je toekomst. Van zodra je merkt dat je gedachten hebt die je terugbrengen naar het verleden, probeer die gedachten dan zoveel mogelijk om te keren en op het heden te richten.

Heb je hier moeite mee, leg voor jezelf dan bijvoorbeeld een bepaalde tijd vast per dag waarop je even aan het verleden mag denken. Zodra je gedachten gedurende de dag afdwalen naar het verleden, stop je die gedachtegang en zeg je tegen jezelf dat je er vanavond of morgenvroeg of wanneer dan ook over gaat nadenken.


Vlak na je scheiding ga je hier waarschijnlijk veel moeite mee hebben. Je gaat dan vaak alleen nog maar denken aan de scheiding en alles opnieuw analyseren. Wanneer je echter wat verder bent, kan het wel nuttig zijn om jezelf een tijdslimiet op te leggen.

Probeer je er zoveel mogelijk van bewust te zijn dat je niet kan veranderen wat er gebeurd is. Wat je wel kan veranderen is de manier waarop je met de situatie omgaat. Probeer hier stap voor stap vooruitgang in te boeken, hoe klein ook.

Persoon die kleine stappen zet om beter te accepteren

Je kan bijvoorbeeld in het begin proberen om een uur lang ergens anders aan te denken of met iets bezig te zijn dat je leuk vindt.

Probeer dit dan elke dag een beetje uit te breiden. Op die manier kun je jouw toekomst beetje bij beetje weer opbouwen met leuke dingen.

Als je tijd hebt, bekijk dan ook de volgende video waar Holly Matthews vertelt over hoe acceptatie je vrijheid geeft:


Het accepteren van de situatie

  • Voel je je boos of verdrietig? Schrijf het dan van je af, maar leg hier ook voor je zelf een tijdslimiet vast. Doe dit bijvoorbeeld een half uur per dag.
  • Wanneer je in gezelschap van andere mensen bent, stop dan met (teveel) te praten over je ex. Hierdoor blijf je langer in het verleden hangen.
  • Probeer leuke plannen te maken voor jezelf die niets met je ex te maken hebben.
  • Als het je zelf niet lukt om de situatie los te laten, schakel dan professionele hulp in. Een gesprek met een specialist kan je net dat extra duwtje in de rug geven.
Vrouw die haar armen in de lucht houdt en accepteert

Na een tijdje ga je merken dat de pijn en de woede en alle andere heftige emoties steeds minder gaan worden. Langzaamaan kun je dan over je scheiding gaan denken als een ervaring uit het verleden waarvan je kunt leren en dit niet zozeer te bekijken als een mislukking.

Tijdens het verwerkingsproces van je scheiding ga je veel over jezelf leren. Uiteindelijk word je hierdoor een rijker mens. Je hebt namelijk een moeilijke periode overwonnen en bent er sterker uitgekomen.

Natuurlijk gaat er wel wat pijn en verdriet aan vooraf, maar door de situatie te accepteren ga je meer kunnen groeien en vooruit komen in het leven.

Vrouw die met haar ogen dicht diep inademt en accepteert

Je kan nu op een rustige manier terugdenken aan je huwelijk. Je voelt geen intense pijn meer van zodra er een herinnering naar boven komt of wanneer er iets gebeurt dat jullie samen hebben meegemaakt. De pijn zal altijd wel een klein deel van je blijven, maar het is niet meer allesoverheersend.


Verleden leren accepteren en loslaten

We hebben allemaal een verleden en in het leven gebeuren er nu eenmaal goede, maar ook minder goede dingen. Als je veel moeilijke tijden hebt gekend in je verleden, dan draag je dit vaak met je mee.

Je blijf eraan denken waardoor je steeds opnieuw geconfronteerd wordt met gevoelens van spijt, schuld of woede.

Vrouw die het verleden moet accepteren

Of je nu destructief of positief omgaat met je verleden, het gaat de gebeurtenissen niet veranderen. Je verleden bestaat alleen nog in je herinneringen, je kunt het nooit meer opnieuw doen. Worstelen met het verleden heeft dan ook geen enkele zin.

Door op een negatieve manier aandacht te besteden aan je verleden, ga je jezelf bewust of onbewust tegenhouden in het heden en in de toekomst. Je gaat je namelijk minder gelukkig voelen omdat je blijft vasthouden aan al die negatieve emoties.

Herken je jezelf in een van de volgende gedachten?

'Ik had mijn studie moeten afmaken.'
'Als ik toen beter mijn best had gedaan, zou alles nu beter zijn.'
'Ik had nooit iets met die persoon moeten beginnen.'
'Waarom heb ik daar ooit ruzie over gemaakt?'
Vrouw die haar hand tegen haar voorhoofd houdt en treurig naar beneden kijkt

Op die manier ga je steeds weer die negatieve emoties uit het verleden opnieuw beleven. En hoeveel tijd je ook spendeert aan fantasiescenario’s, er verandert helemaal niets.


Het leren loslaten van gedachten

Soms ben je zo bezig met je verleden, dat je vergeet te genieten van de goede dingen die je nu in je leven hebt. Pas als je vrede met je verleden hebt, kan je het laten rusten en hoef je het niet meer elke dag met je mee te dragen.

Loslaten betekent dat je moet kijken naar wie je werkelijk bent en soms betekent het dat je helemaal opnieuw moet beginnen.

Vrouw die breed lacht en haar harmen in de lucht steekt

Hoe kan je het verleden accepteren en loslaten?

  • Besef dat het verleden je gemaakt heeft tot wie je nu bent. Je hebt ondertussen lessen geleerd waardoor je het nu anders zou doen.
  • Accepteer en waardeer je verleden. Je bent goed zoals je nu bent en dat komt door alles wat je hebt meegemaakt. Waarom zou je er dan met negatieve gevoelens op terug kijken? Als je die burn-out niet had gehad, zou je nu nog steeds niet weten waar je grenzen liggen.
  • Leer uit je fouten en trek conclusies. Je hebt iets vervelends meegemaakt, maar wat kan je daar nu uit leren om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen?
  • Concentreer je op de toekomst en laat het verleden rusten. Alleen op je toekomst kan je nog invloed uitoefenen en door de lessen die je geleerd hebt toe te passen, zal je toekomst mooier worden dan je verleden.
Vrouw die haar hand boven haar ogen houdt en uitkijkt

Het verleden kan je niet meer veranderen, maar je toekomst kan je wel voor een stuk zelf bepalen. Vandaag kun je jezelf voornemen om betere beslissingen te maken en andere keuzes te maken.

Ook bij PTSS is acceptatie enorm belangrijk. In hoofdstuk 7 van dit boek wordt er ingegaan op het gebruik van onder andere acceptatie therapie bij het verhelpen van PTSS.


Tips die je helpen leren accepteren en loslaten

Een van de moeilijkste dingen waar mensen mee worstelen is het loslaten van gedachten. Je gedachten komen steeds maar terug in je hoofd en het is vaak moeilijk om er geen aandacht aan te geven.

Maar waarom is het zo moeilijk om een negatieve stroom van gedachten te onderbreken? Veel mensen zeggen dat het automatisch gebeurt of dat het een gewoonte is. En dat klopt.

Man die met zijn vuisten tegen zijn kin op de grond zit en negatieve gedachten heeft

Door jarenlang negatief te denken heb je jezelf geconditioneerd en wordt het heel moeilijk om dit weer om te keren. Toch hebben we er zelf helemaal geen baat bij.

Er hangen namelijk veel meer voordelen vast aan positief denken. Piekeren heeft dus geen enkele zin, we worden er helemaal niet beter van.

Hieronder volgen enkele feiten waarom piekeren en negatief denken compleet nutteloos is:

  • De helft van de dingen waar je over piekert, gebeurt in werkelijkheid nooit. Je maakt je dus zorgen om niets en dat is zonde van je tijd.
  • Eén derde van de dingen waar je over piekert is al gebeurd en kan je dus toch niet meer veranderen.
  • 12% van de dingen waar je over piekert gaat over dingen die iemand anders van jou vindt. Dat is vrijwel even zinloos als piekeren over het verleden want je hebt helemaal geen invloed op wat iemand anders over jou denkt.
  • 4% van de dingen waarover je piekert ligt buiten je controle. Dit kan gaan over gezondheid, overlijden of natuurrampen.
  • Over slechts 4% van de dingen waarover je piekert heb je enige invloed. Die andere 96% is dus compleet nutteloos.
Vrouw die met haar handen over haar gezicht op de grond ligt

Wat zou er nu gebeuren als je positief zou denken?

  • Je relaties zullen beter worden.
  • Je gaat meer ontspannen zijn.
  • Je gaat je doelen sneller en makkelijker kunnen bereiken.
  • Je gaat een positiever zelfbeeld hebben.

Acceptatie heeft een positieve impact op stress. Het zorgt er namelijk voor dat stress wordt verminderd en je uiteindelijk dus meer ontspannen zal zijn. Dit komt onder andere naar voren in dit wetenschappelijke artikel.

Nu je beseft dat het beter is dat je je gedachten loslaat, kan je je gaan bezighouden met de oplossingen.

Gelukkig zijn er heel wat dingen die je gemakkelijk kunt toepassen in je dagelijkse leven om je gedachten meer onder controle te krijgen en voor meer rust te zorgen in je hoofd.

Man die breed lacht en vuisten maakt van zijn handen

20 tips die je kunnen helpen accepteren

#1 Bereid je voor op het ergste

Van zodra je het ergste scenario hebt geaccepteerd, kan je de situatie en je gedachten loslaten.


#2 Hou jezelf actief met iets bezig

Door bezig te blijven, heb je geen tijd voor je gedachten. Als je bijvoorbeeld ’s nachts ligt te piekeren, stap dan uit je bed en ga iets doen tot je moet genoeg bent om in slaap te vallen.


#3 Zoek afleiding

Bel bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin wanneer je voelt dat je begint te piekeren of maak een wandeling.

Drie vrienden die samen een zonnebloem voor hun hoofd houden

#4 Zoek steun bij familie of vrienden.

Door je gedachten te delen met mensen die om je geven, ga je ze sneller kunnen loslaten.


#5 Leer hoe je jezelf kan ontspannen

Als je relaxed bent, ga je veel minder bezig zijn met je gedachten. Je kan bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen of genieten van een leuke film of boek.


#6 Geef aandacht aan wat er wel goed is in je leven

Het is gemakkelijk om je te focussen op alles wat verkeerd gaat, maar daardoor geraak je al snel in een negatief gedachtenpatroon. Maak een lijst van alle dingen die wel goed gaan. Wees dankbaar voor het onbekende en voor onzekerheden in het leven, dat maakt het leven immers veel boeiender.

Twee vriendinnen die samen lachen in een café

#7 Los het probleem op

Als je je constant zorgen maakt over een probleem waar je mee zit, los het dan op. Heb je bijvoorbeeld een conflict met een collega, ga dan de confrontatie aan. Door je problemen gericht aan te pakken en op te lossen, hoef je er ook niet meer de hele tijd over te piekeren.


#8 Breng structuur in je leven aan

Door bijvoorbeeld je huis op te ruimen, je administratie op orde te brengen en goed voor je lichaam te zorgen ga je je automatisch minder zorgen maken. Wanneer je rust en orde brengt in je leven, krijg je ook meer rust in je hoofd.


#9 Observeer je gedachten

Wees je ervan bewust als je begint te piekeren en probeer te bedenken waar die gedachten vandaan komen. Door meer afstand te nemen van je zorgen, ga je de dingen beter kunnen relativeren.


#10 Spendeer tijd in de natuur

Genieten van de natuur kan heel rustgevend werken. In de natuur is alles zoals het is. Er zijn geen ‘verkeerde’ bomen of blaadjes die niet op de juiste plek liggen. Alles is zoals het hoort te zijn en je moet helemaal niets veranderen.


#11 Realistische verwachtingen

Bedenk hoeveel van de gedachten die je nu hebt er over een jaar nog toe doen. De kans is heel groot dat je de zorgen die je nu hebt, over een jaar allang vergeten bent.


#12 Fouten maken mag

Besef dat het oké is om fouten te maken. Iedereen maakt fouten, grote en kleine fouten. Dat is eigen aan mens zijn. Het belangrijkste is dat je van je fouten leert zodat je je verder kunt ontwikkelen.

Drie opgefrommelde papiertjes, een brandende lamp en weer opgefrommeld papier op een rij

#13 Heb vertrouwen in het leven

Door je geen zorgen te maken en er gewoon op te vertrouwen dat alles wel goed komt, kan je veel rust brengen. Laat het universum zijn werk maar doen, daar hoef jij je niet mee bezig te houden.


#14 Kijk niet alleen naar doelen

Zie alles als een proces ongeacht het resultaat. Denk bijvoorbeeld niet aan doelen of resultaten die behaald moeten worden.


#15 Je hebt meerdere mogelijkheden

Je hebt altijd de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Wat je problemen ook zijn, je hebt altijd de kans om een nieuwe start te maken.

Drie notitiepapiertjes met optie 1, 2 en 3 erop geschreven

#16 Eet gezond 

Voeding kan een heel groot effect hebben op hoe jij je voelt. Zo kan bijvoorbeeld een omega 3 tekort leiden tot depressieve gedachten. Zorg er dus voor dat je de juiste voedingsmiddelen eet.


#17 Doe vaker leuke dingen

Door leuke dingen te doen, ga je even niet meer bezig zijn met de gedachten die door je hoofd spoken.


#18 Erken je gevoelens

Probeer je gevoelens niet te verdringen. Wanneer er een bepaalde emotie naar boven komt, willen we die meestal zo snel mogelijk weer weg. Dit is echter geen goede oplossing. Het is beter om de gevoelens die je hebt gewoon even toe te staan. Naarmate je dit vaker doet, zal je merken dat dit een gevoel van vrijheid geeft.

Vrouw die met vrijheid door een graanveld rent

#19 Verbeter je lichaamshouding

Veel mensen weten niet dat ze met hun houding hun bewustzijn kunnen beïnvloeden. Door middel van een betere lichaamshouding, kun je je ook echt mentaal beter gaan voelen. Een gesloten houding trekt ook negativiteit aan.

Als je ineengedoken zit, geef je je hersenen het signaal om zich ook zo te voelen. Als je rechtop staat of zit en vol ademhaalt, ga je je vanzelf al een stuk beter voelen.


#20 Denk positief

Piekeren en je zorgen maken is maar een illusie. Het lijkt misschien belangrijk, maar het is iets dat je in je hoofd creëert. Negatieve gedachten houden je tegen in het leven. Ze blokkeren je geluk. Positieve gedachten helpen je vooruit.

Indien je bovenstaande tips ter harte neemt, kan je al een groot deel van je zorgen en drang om te piekeren laten verdwijnen.

Heb jij nog goede tips? Laat het in een reactie hieronder aan ons weten!
Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>